Μενού
imamoglu - erdogan
Εκρέμ Ιμάμογλου - Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Προ των πυλών βρίσκονται οι προεδρικές εκλογές στην Τουρκία, με τα δημοσκοπικές μετρήσεις να μην είναι αρκετά θετικές για τον τωρινό πρόεδρο της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος κάνει τα πάντα, για να «κρατηθεί» στην εξουσία της οποίας φόβητρο αποτελεί και επίσημα ο δημοφιλής δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Τετάρτη (14/12) ο κ. Ιμάμογλου καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης δύο ετών και επτά μηνών, καθώς και σε στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων, για εξύβριση.

Αναφορές στον Εκρέμ Ιμάμογλου, τον υποψήφιο για τον προεδρικό θώκο της Τουρκίας έκαναν και τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία σε αναλύσεις του διευκρινίζουν πώς ο δημοφιλής δήμαρχος της μεγαλύτερης πόλης της χώρας μπορεί να νικήσει τον σχεδόν «ανίκητο» Ταγίπ Ερντογάν.

Ως πρώτο παράγοντα που «ρίχνουν» στο τραπέζι τα γερμανικά ΜΜΕ σχετικά με μία πιθανή εκλογική νίκη του Ιμάμογλου αποτελεί η καταγωγή του δημάρχου Κωνσταντινούπολης. Ειδικότερα, τόσο ο ίδιος, όσο και ο Τούρκος πρόεδρος έχουν «κοινό παρελθόν», καθώς γεννήθηκαν σε πόλη του Πόντου και συγκεκριμένα σε συντηρητική περιοχή της Τουρκίας. Προβάδισμα στο δήμαρχο Κωνσταντινούπολης σε ερχόμενες εκλογές δίνει, σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, το γεγονός ότι παρόλο που είναι Κεμαλιστής και στέλεχος του Ρεπουμπλικανικού Κεμαλιστικού Κόμματος, διαβάζει παράλληλα και το Κοράνι.

Μάλιστα, τον συνδυασμό των μοντέρνων απόψεων σε συνδυασμό με το συντηρητισμό του Ερντογάν, τα γερμανικά ΜΜΕ τον χαρακτηρίζουν ως τη «μεγάλη δύναμη» του Ιμάμογλου, αν τελικά επιλεγεί ως ο υποψήφιος για την τουρκική προεδρία τον Ιούνιο του 2021. Παράλληλα, θίγουν το γεγονός ότι είναι αδιάφθορος, ότι έχει βγάλει στην επιφάνεια διάφορα σκάνδαλα διαφθοράς και ότι οι δικαστές που τον καταδίκασαν, είναι μέλη του κόμματος AKP, του κόμματος δηλαδή του Τούρκου προέδρου.