Μενού
kosovo
Κόσοβο | AP
  • Α-
  • Α+

Ο σερβικός στρατός βρισκόταν το βράδυ της Δευτέρας σε κατάσταση ενισχυμένης ετοιμότητας μετά τις πρόσφατες εντάσεις στο γειτονικό Κόσοβο, όπου σημειώθηκαν πυρά και εκρήξεις και υψώθηκαν οδοφράγματα. O Σέρβος πρόεδρος, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, δήλωσε ότι «θα λάβει κάθε απαιτούμενο μέτρο για να προφυλάξει τον λαό της Σερβίας και τη χώρα» ενώ, νωρίτερα ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Μπρατισλάβ Γκάσιτς διέταξε να βρίσκονται σε «πλήρη ετοιμότητα μάχης» αστυνομικές δυνάμεις και τα υπόλοιπα σώματα ασφαλείας τα οποία τίθενται υπό τις οδηγίες του Αρχηγού του σερβικού Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων, σύμφωνα με το «επιχειρησιακό σχέδιο» του Βελιγραδίου. 

Εκατοντάδες από τους 120.000 Σέρβους του Κοσόβου έχουν υψώσει από τις 10 Δεκεμβρίου στο βόρειο Κόσοβο οδοφράγματα για να διαμαρτυρηθούν για τη σύλληψη ενός Σέρβου πρώην αστυνομικού, παραλύοντας την κυκλοφορία προς δύο μεθοριακά σημεία διέλευσης με τη Σερβία.Λίγο πριν από την αναχώρηση του στρατηγού Μοϊσίλοβιτς για τη μεθοριακή ζώνη, σερβικά μέσα ενημέρωσης δημοσιοποίησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα βίντεο στο οποίο ακούγονται πυροβολισμοί και υποστήριξαν πως πρόκειται για «μάχες» που σημειώθηκαν νωρίς το βράδυ, όταν οι κοσοβαρικές δυνάμεις προσπάθησαν να διαλύσουν ένα οδόφραγμα. Η πληροφορία αυτή διαψεύσθηκε αμέσως από την αστυνομία του Κοσόβου, η οποία υποστηρίζει στη σελίδα της στο Facebook πως τα στελέχη της δεν συμμετείχαν σε καμιά ανταλλαγή πυρών.

Το ΝΑΤΟ, μέσω της πολυεθνικής στρατιωτικής δύναμης KFOR που από το 1999 έχει αναπτυχθεί στην περιοχή (σε εφαρμογή της Απόφασης 1244 του Σ.Α./ΟΗΕ), επί μέρες αποτρέπει τη διολίσθηση σε ακρότητες, αλλά η κατάσταση εμφανίζει καθημερινά «σημεία υποτροπής» και ενισχύονται οι εκατέρωθεν απειλές. Το 2008, εννέα χρόνια μετά τη στρατιωτική επέμβαση του ΝΑΤΟ, το Κόσοβο ανακήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία του από τη Σερβία, η οποία δεν την αποδέχεται και στο Σύνταγμα της αναφέρει το Κόσοβο ως αναπόσπαστο κομμάτι της χώρας. Η κατάσταση στο Κόσοβο βρίσκεται «στα πρόθυρα της ένοπλης σύγκρουσης», είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα η πρωθυπουργός της Σερβίας Άνα Μπρνάμπιτς.

Ενημέρωση Δένδια για τις εξελίξεις

Στο ίδιο πλαίσιο, τηλεφωνική επικοινωνία με τον επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδας στην Πρίστινα και με στελέχη του ελληνικού αποσπάσματος KFOR είχε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στη «σκιά» της τεταμένης κατάστασης που επικρατεί στο βόρειο Κόσοβο. Ο ΥΠΕΞ ενημερώθηκε για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην περιοχή μετά και την ανακοίνωση για ετοιμότητα του σερβικού στρατού.

Ο Νίκος Δένδιας, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει για την αποκλιμάκωση της έντασης, μέσω και των συχνών επισκέψεών του στην περιοχή των Δυτικών Βαλκάνιων, βρίσκεται σε τακτική επαφή με τον Ειδικό Απεσταλμένο της ΕΕ για τα Δυτικά Βαλκάνια Miroslav Lajčák, όπως έγινε και την προηγούμενη εβδομάδα πριν την επίσκεψη του ΥΠΕΞ στην Πρίστινα, σημειώνουν διπλωματικές πηγές. Για τον σκοπό αυτό, έχει ορίσει και την πρέσβη, Σοφία Γραμματά, Ειδική Απεσταλμένη για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Ελλάδα αποδίδει πρωταρχική σημασία στην εμπέδωση της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων και υποστηρίζει τη συνέχιση του Διαλόγου Βελιγραδίου-Πρίστινας τασσόμενη υπέρ μιας αμοιβαίως συμπεφωνημένης επίλυσης των εκκρεμών ζητημάτων, οριστικής και νομικά δεσμευτικής. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA