Μενού
kosovo - servia
Οδόφραγμα στο Κόσοβο | AP
  • Α-
  • Α+

Σημάδια αποκλιμάκωσης παρατηρούνται τις τελευταίες ώρες στο Κόσοβο, καθώς όπως μεταδίδει η σερβική δημόσια τηλεόραση (RTS), οι Σέρβοι της χώρας άρχισαν να αποσύρουν τα οδοφράγματα. Σύμφωνα με πληροφορίες που αντλούνται από τη σερβική τηλεόραση, η κυκλοφορία στον αυτοκινητόδρομο, στη νότια Σερβία, που οδηγεί στο Κόσοβο αποκαταστάθηκε και από νωρίς το πρωί λειτουργεί κανονικά η κεντρική συνοριακή διάβαση «Μέρνταρε». Άξιο αναφοράς είναι ότι πριν αποκλιμακωθεί η κατάσταση, τα ξημερώματα της Πέμπτης σε ένα οδόφραγμα στην πόλη Μιτρόβιτσα έπιασαν φωτιά δύο φορτηγά από άγνωστη - μέχρι στιγμής - αιτία.

Η απόφαση για να αποκλιμακωθεί η κατάσταση ελήφθη μετά τη συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι των Σέρβων του Κοσόβου με τον πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Η συνάντηση των δύο φορέων έγινε το βράδυ της Τετάρτης στην πόλη Ράσκα, κοντά στα διοικητικά σύνορα της Σερβίας με το Κόσοβο. Ο πρόεδρος της Σερβίας, μετά τη συνάντηση, ανέφερε: «Τα οδοφράγματα θα αποσυρθούν, αλλά η δυσπιστία παραμένει. Όσοι πιστεύουν ότι μπορούν να παίξουν με τις ζωές των Σέρβων και την επιβίωσή τους πρέπει να ξέρουν ότι, όπως δεν το επιτρέψαμε μέχρι τώρα, ενωμένοι, δεν θα το επιτρέψουμε ούτε στο μέλλον», δήλωσε μετά την συνάντηση ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Η συμβολή των ΗΠΑ - ΕΕ

Στην απόφαση να τερματιστεί ο αποκλεισμός των δρόμων λειτούργησε καταλυτικά κοινή δήλωση της ΕΕ και των ΗΠΑ για την κατάσταση στο Κόσοβο. Ο Βούτσιτς επισήμανε ότι η δήλωση αυτή παρέχει ισχυρές εγγυήσεις για την ασφάλεια και την προστασία του σερβικού πληθυσμού στο Κόσοβο. Τα οδοφράγματα στο βόρειο Κόσοβο στήθηκαν από τους Σέρβους στις 10 Δεκεμβρίου, μετά τη σύλληψη του Ντεγιαν Πάντιτς, πρώην αστυνομικού ο οποίος κατηγορείται για τρομοκρατική δράση. Χθες, δικαστήριο του Κοσόβου αποφάσισε να αποφυλακιστεί ο Πάντιτς και να τεθεί σε κατ' οίκον κράτηση.

Η απόφαση αυτή επηρέασε θετικά την στάση των Σέρβων, ενώ προκάλεσε οργή στην Πρίστινα. «Είμαι πολύ περίεργος να μάθω ποιος εισαγγελέας έκανε την εισήγηση και ποιος δικαστής την ενέκρινε», δήλωσε χθες, Τετάρτη, ο πρωθυπουργός του Κοσόβου 'Αλμπιν Κούρτι.