Μενού
kroatia-euro
Κροατία, ευρώ | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Αλλάζει ο χρόνος και μαζί του γυρίζει και σελίδα η Κροατία καθώς αποχαιρετά πλέον το νόμισμά της, την κούνα, και γίνεται η 20η χώρα - μέλος της Ευρωζώνης, μετά την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση, το 2013. Ταυτόχρονα, θα ενταχθεί στον χώρο Σένγκεν. «Η είσοδος στη ζώνη του ευρώ και τη ζώνη Σένγκεν ήταν δύο στρατηγικοί στόχοι», τόνισε σε δηλώσεις του ο Κροάτης πρωθυπουργός Αντρέι Πλένκοβιτς.

«Το ευρώ φέρνει σίγουρα οικονομική σταθερότητα και ασφάλεια», εκτιμά η Ανα Σάμπιτς, στέλεχος της κεντρικής τράπεζας της Κροατίας (HNB). Το ευρώ θα επιτρέψει επίσης την εξάλειψη των συναλλαγματικών κινδύνων καθώς και καλύτερες συνθήκες δανεισμού για όλους, από ιδιώτες έως επιχειρήσεις.

Αρχικά, η αλλαγή από την κούνα στο ευρώ εκτιμάται ότι θα προστατεύσει την κροατική οικονομία από τον υψηλό πληθωρισμό που έφτασε φέτος στο 13,5%, έναντι 10% στην Ευρωζώνη. Οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης που είναι μέλη της ΕΕ αλλά όχι της Ευρωζώνης, όπως η Πολωνία ή η Ουγγαρία, έχουν αποδειχθεί ακόμη πιο ευάλωτες στον αυξανόμενο πληθωρισμό.

Η είσοδος στη ζώνη Σένγκεν αντιπροσωπεύει επίσης ένα σοβαρό πλεονέκτημα για τον τουρισμό της Κροατίας, έναν βασικό τομέα της οικονομίας, διευκολύνοντας την άφιξη επισκεπτών, δήλωσε ο επικεφαλής του εθνικού τουριστικού γραφείου Κρίστιαν Στάνισλας. Η Κροατία έχει υποδεχτεί τέσσερις φορές περισσότερους τουρίστες φέτος, σε σχέση με τους 3,9 εκατομμύρια κατοίκους. Επιπλέον, 73 συνοριακοί σταθμοί θα κλείσουν από αύριο.