Μενού
Iran Mahsa Amini
Διαδηλώσεις για τη Μαχσά Αμινί | Associated Press
  • Α-
  • Α+

Τεράστιο είναι το κύμα αλληλεγγύης μεταξύ των διαδηλωτών στο Ιράν, που διαμαρτύρονται τόσο για τον θάνατο της 22χρονης Μάχσα Αμινί από τις Αρχές του κράτους, όσο και για τον γενικότερο περιορισμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ενδεικτική της αλληλεγγύης των ανθρώπων ήταν η συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου έξω από φυλακές της Τεχεράνης μετά από πληροφορίες ότι δύο νεαροί, οι οποίοι κατηγορήθηκαν ότι παρέσυραν με το αυτοκίνητό τους έναν αστυνομικό, επρόκειτο να εκτελεστούν.

Μάλιστα, σε πλάνα που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνεται στη διαδήλωση που έγινε έξω από τη φυλακή Rajaei-Shahr στο Καράϊ, μία πόλη δυτικά της Τεχεράνης, να είναι και η μητέρα ενός εκ των ανδρών, του 22χρονου Mohammad Ghobadlou, η οποία εκλιπαρούσε για τον γιο της. Όπως ανέφερε η ίδια, ο γιος της δε βρισκόταν στη σκηνή του εγκλήματος όταν και ο αστυνομικός σκοτώθηκε.

Το κάλεσμα από τους διαδηλωτές έγινε αφού πληροφορήθηκαν ότι ο Ghobadlou και ο συγκρατούμενός του, Mohammad Broghani, οδηγήθηκαν σε καθεστών απομόνωσης η οποία αποτελεί συχνά προκαταρκτικό βήμα για μία εκτέλεση. Οι δικηγόροι τους υποστηρίζουν ότι οι δύο άνδρες απαιτούν επανάληψη της δίκης στο Ανώτατο Δικαστήριο. Άξιο αναφοράς είναι ότι τέσσερα άτομα έχουν εκτελεστεί μέχρι στιγμής, λόγω της συμμετοχής τους στις διαδηλώσεις για τον θάνατο της Μαχσά Αμινί τον Σεπτέμβριο. 

Αντιδράσεις στην Ευρώπη και τον Καναδά

Οι εκτελέσεις δύο Ιρανών το Σάββατο προκάλεσε την αντίδραση του κόσμου, καθώς Ιρανοί πρέσβεις στην Ευρώπη κλήθηκαν για εξηγήσεις. Η καταστολή, η οποία θεωρείται από τις Ιρανικές Αρχές ως η κατάλληλη στρατηγική για τον περιορισμό των διαδηλώσεων, «καταπνίγει», παράλληλα, και κάθε πιθανότητα συνομιλιών για μια ανανεωμένη πυρηνική συμφωνία. Μάλιστα, σχετικά με τη νέα συμφωνία εκφράζονται φόβοι ότι το Ιράν θα στραφεί στη Ρωσία ως εναλλακτική λύση έναντι της Δύσης.

Το Σαββατοκύριακο ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό παρευρέθηκε στο Τορόντο σε εκδηλώσεις μνήμης για τους 176 νεκρούς της πτήσης 752 της Ukraine International Airlines, που καταρρίφθηκε από τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν στις 8 Ιανουαρίου 2020. Ο Τριντό επανέλαβε ότι το καθεστώς της Τεχεράνης δεν εκπροσωπεί τον λαό του, μια θέση που έχει «παγώσει» τις σχέσεις των δύο χωρών, καθώς Ιρανοί πρέσβεις βρίσκονται κοντά στην έξοδο από τον Καναδά, ένα βασικό αίτημα των διαδηλωτών της μεγάλης ιρανικής διασποράς.

Η εκτέλεση δύο ανδρών, του Μοχάμαντ Μεχντί Καραμί και του Μοχάμαντ Χοσεϊνί, το Σάββατο οδήγησε σε διαμαρτυρίες σε όλο τον κόσμο, αλλά όχι σε άμεσες κυρώσεις κατά της Τεχεράνης. Η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Κατρίν Κολόν, χαρακτήρισε τις εκτελέσεις "αποτρόπαιες", προσθέτοντας ότι η Γαλλία επαναλαμβάνει την αντίθεσή της στη θανατική ποινή, σε όλους τους τόπους και σε όλες τις περιστάσεις. Γάλλοι γερουσιαστές κατέθεσαν επίσης ψήφισμα με το οποίο καλούν την ΕΕ να τερματίσει τις διαπραγματεύσεις για την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, να χαρακτηρίσει τους Φρουρούς της Επανάστασης ως τρομοκρατική οργάνωση, καθώς και διάφορα άλλα μέτρα.

Η υπουργός Εξωτερικών του Καναδά, Mélanie Joly, κατήγγειλε επίσης τις εκτελέσεις, αναφέροντας: «Δύο ακόμη ζωές χάθηκαν σε παράλογες εκτελέσεις από το ιρανικό καθεστώς». Καλώντας το Ιράν να βάλει τέλος σε τέτοιες βάναυσες και απάνθρωπες ποινές, η Joly εξέφρασε την αλληλεγγύη της στους Ιρανούς που έχουν δικαίωμα στις διαδηλώσεις και την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.