Μενού
ISIS
ISIS | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Συναγερμός στις Αστυνομικές Αρχές ανά τον πλανήτη έχει σημάνει η εξαφάνιση του Βρετανού, σκληροπυρηνικού τζιχαντιστή «Jihadi George» από φυλακή των ΗΠΑ. Ο Τζιχανιστής ήταν ήταν μέλος του Ισλαμικού Κράτους με τον πυρήνα «Σκαθάρια» (σ.σ. The Beatles), στην οποία ανήκαν - μεταξύ άλλων - και ο «Jihadi John», ο άνδρας που έβγαινε στα βίντεο της οργάνωσης και εκτελούσε τους κρατουμένους του ISIS. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο τζιχανιστής ο οποίος έφερε το όνομα Αλεξάντα Κότεϊ ήταν ένας από τους τέσσερις μαχητές που βρέθηκαν στη Συρία και αποκεφάλισαν δυτικούς αιχμαλώτους, ενώ τα τελευταία χρόνια κρατούνταν σε φυλακή υψίστης ασφαλείας στην Πενσυλβάνια.

Ο Κότεϊ, ο οποίος μεγάλωσε στο Λονδίνο, κατηγορήθηκε το 2021 για τη δολοφονία των δημοσιογράφων James Foley και Steven Sotloff, αλλά και των εθελοντών Kayla Mueller και Peter Kassing, με την ποινή που του επιβλήθηκε από το δικαστήριο να είναι η ισόβια κάθειρξη. Παρόλο που δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό για το πού βρίσκεται ο τζιχαντιστής, αμερικανικά μέσα αναδημοσιεύουν την πληροφορία ότι ο Κότεϊ συνεργάζεται με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, προκειμένου να τους παρέχει περισσότερες πληροφορίες για «συνεργάτες» του στο «Ισλαμικό Κράτος».

Μάλιστα, σύμφωνα με τη βρετανική «Metro», μεταδίδονται πληροφορίες ότι οι δύο πλευρές έχουν έρθει σε συμφωνία κατά τη διάρκεια της απολογίας του η οποία ορίζει ότι σε περίπτωση που συνεργαστεί με τις Αμερικάνικες Αρχές, θα του επιβληθεί η ελάχιστη ποινή ισόβιας κάθειρξης χωρίς αναστολή, ενώ θα του δινόταν και το «προνόμιο» να μεταφερθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά από 15 χρόνια, για να αντιμετωπίσει τις βαρύτατες κατηγορίες που του έχουν επιβληθεί από τη χώρα.

Εξαγριωμένες οι οικογένειες των θυμάτων του

Η εξαφάνισή του έχει προκαλέσει οργή μεταξύ των μελών των οικογενειών των θυμάτων του, συμπεριλαμβανομένης της κόρης ενός Βρετανού εργαζόμενου, ο οποίος δούλευε σε ανθρωπιστική οργάνωση. Η Μπέθανι Χέινς, της οποίας ο πατέρας ήταν ο Σκωτσέζος Ντέιβιντ Χέινς που δολοφονήθηκε από τον πυρήνα, ξέσπασε στο «άκουσμα» της είδησης της εξαφάνισης του τζιχαντιστή και απαίτησε ο Κότεϊ να εκτίσει όλη την ποινή του σε ισόβια κάθειρξη σε φυλακή υψίστης ασφαλείας: «Μου είπαν ότι είχε εξαφανιστεί από το σύστημα και ήταν αδύνατο να εντοπίσουμε πού βρίσκεται», είπε η ίδια.

«Αυτό δεν μου φαίνεται σωστό, διότι δεν θέλω να πιστεύω ότι κατάφερε να διαπραγματευτεί την εύκολη μεταχείρισή του με βάση το ότι βοήθησε τις αρχές ή οτιδήποτε άλλο», πρόσθεσε εμφανώς ταραγμένη η Χέινς. Κατά τη διάρκεια της δίκης του, ο Κότεϊ παραδέχθηκε ότι προκάλεσε βασανιστήρια σε όλους τους ομήρους, οι οποίοι συνελήφθησαν για την παρουσία τους στη Συρία.