Μενού
bin salman
Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Την ποινή της θανατικής ποινής αποφάσισαν να επιβάλλουν οι Αρχές της Σαουδικής Αραβίας σε διακεκριμένο καθηγητής Νομικής, ο οποίος τάσσεται υπέρ των μεταρρυθμίσεων στη χώρα, επειδή κατείχε λογαριασμό στη δημοφιλή πλατφόρμα Twitter. Ο 66χρονος - σήμερα - Αγουάντ Αλ-Κάρνι συνελήφθη για πρώτη φορά το 2017 και η σύλληψή του «πυροδότησε» το ξεκίνημα μαζικών διώξεων εναντίον διαφωνούντων του Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, λίγους μήνες αφού είχε οριστεί πρίγκιπας - διάδοχος του θρόνου από τον πατέρα του.

Όπως αναφέρει η βρετανική «Guardian» ο ακαδημαϊκός παρουσιάζεται από τα εγχώρια ΜΜΕ, τα οποία βρίσκονται υπό τον έλεγχο του Ριάντ, ως ένας επικίνδυνος ιερέας, ενώ την ίδια ώρα οι υποστηρικτές του κάνουν λόγο πως πρόκειται για έναν σημαντικό, αναγνωρισμένο ακαδημαϊκό με ισχυρή παρουσία στα social media, καθώς ο λογαριασμός του στο Twitter αριθμεί 2 εκατομμύρια ακολούθους.

Οργανώσεις υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αυτοεξόριστοι διαφωνούντες με το Ριάντ προειδοποιούν ότι οι Αρχές του βασιλείου έχουν βάλει ξανά στο στόχαστρο άτομα στη χώρα που επικρίνουν το καθεστώς. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι, η Σάλμα αλ-Σεχάμπ, φοιτήτρια στο πανεπιστήμιο του Λιντς και μητέρα δύο παιδιών, καταδικάστηκε σε κάθειρξη 34 ετών, επειδή είχε λογαριασμό στο Twitter και ακολουθούσε ακτιβιστές και διαφωνούντες, κάνοντας retweet σε κάποιες αναρτήσεις του. Μια άλλη γυναίκα, η Νούρα Αλ-Καχτάνι, καταδικάστηκε σε 45 χρόνια φυλάκισης για αναρτήσεις της στο Twitter.

Ο ρόλος του Σαλμάν στην ποινικοποίηση της χρήσης των social media

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, η οποία δημοσίευσε τα δικαστικά έγγραφα που προήλθαν από τον γιο του 66χρονου ακαδημαϊκού δείχνουν ότι η ποινικοποίηση της χρήσης των social media είχε ξεκινήσει στο βασίλειο ήδη από το ξεκίνημα της «κυριαρχίας» του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Η μετάφραση του κατηγορητηρίου εις βάρος του Αλ-Κάρνι περιλαμβάνει την «παραδοχή» του καθηγηγή νομικής ότι διατηρούσε έναν λογαριασμό social media με το όνομά του (@awadalqarni) και ότι τον χρησιμοποιούσε «με κάθε ευκαιρία… για να εκφράζει τις απόψεις του». Τα έγγραφα αναφέρουν επίσης ότι «παραδέχτηκε» ότι συμμετείχε σε συζήτηση μέσω WhatsApp και ότι συμμετείχε σε βίντεο στα οποία υμνούσε τη Μουσουλμανική Αδελφότητα. Στις κατηγορίες είχε συμπεριληφθεί και η δημιουργία και χρήση ενός λογαριασμού του Αλ-Κάρνι στο Telegram.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA