Μενού
narkoploio
Το ρεσάλτο των αστυνομικών στο ναρκοπλοίο | @guardiacivil
  • Α-
  • Α+

Γεμάτο κοκαΐνη ήταν το, υπό ελληνική διαχείριση, πλοίο Blume το οποίο κατάσχεσαν οι ισπανικές αρχές, ανοιχτά των Καναρίων Νήσων. Το πλοίο Blume, κατασκευής 2005, έχει σημαία Τόγκο, σύμφωνα με τη διεθνή βάση δεδομένων ναυτιλίας Equasis έχει ως ιδιοκτήτη του πλοίου την Rentoor Chartering και ως διαχειριστή την εταιρεία Dignatio, με έδρα στην Ελλάδα. 

Το πλοίο μεταφέρθηκε στη Σάντα Κρουζ στην Τενερίφη, ενώ συνελήφθησαν τα 15 μέλη του πληρώματός του. Η ισπανική αστυνομία σε ανακοίνωση που εξέδωσε για την υπόθεση, αναφέρει ότι το Blume μετέφερε 4,5 τόνους κοκαΐνης, αλλά σε άλλο σημείο κάνει λόγο για 3 τόνους ναρκωτικών.  Το Blume φέρεται να έπλεε με απενεργοποιημένο το σύστημα εντοπισμού AIS, το οποίο εξέπεμψε τελευταία φορά σήμα στις 17 Ιανουαρίου. Είχε σαλπάρει από το λιμάνι του Σάντος στη Βραζιλία - στις 21 Δεκεμβρίου - και έπλεε προς τη Ρίγα στη Λετονία, όπου αναμενόταν να φτάσει στις 15 Φεβρουαρίου. 

Πράκτορες του ισπανικού πλοίου των τελωνειακών αρχών (Fulmar) κατάσχεσαν το φορτηγό πλοίο και το μετέφεραν στην Τενερίφη την Πέμπτη. Το πλοίο ειδικών επιχειρήσεων Fulmar, με το οποίο προσέγγισαν το φορτηγό οι ισπανικές Αρχές, θεωρείται «ο τρόμος των εμπόρων ναρκωτικών». Η κύρια αποστολή αυτού του περιπολικού είναι η καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών και του λαθρεμπορίου.

Για τις αναχαιτίσεις και επιβιβάσεις σε μεγάλα πλοία, διαθέτει δύο γρήγορα σκάφη, ένα σε κάθε πλευρά. Το ένα από τα προαναφερθέντα σκάφη έχει εσωλέμβιο κινητήρα με τον οποίο φτάνει τους 40 κόμβους ταχύτητας, ενώ το άλλο έχει εξωλέμβια έλικα, με την οποία φτάνει τους 50 κόμβους. Επιπλέον, διαθέτει ελικοδρόμιο στο κατάστρωμά του. Το Fulmar κατασκευάστηκε το 2006 στο ναυπηγείο Gondán, στην Castropol.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ακολούθησε εκτεταμένη επιχείρηση ασφαλείας από στρατιωτικές και πολιτικές αρχές, συμπεριλαμβανομένων δυτών της αστυνομίας, η οποία διήρκεσε περισσότερες από πέντε ώρες στην αποβάθρα του Los Llanos. Στη συνέχεια, το βράδυ ξεφόρτωσαν με γερανό τα δέματα με την κοκαΐνη. Τα ναρκωτικά υπολογίζεται ότι έχουν αξία 180 εκατ. ευρώ.

Το μικρό φορτηγό έχει βεβαρυμμένο ιστορικό, καθώς πέρυσι είχε ακινητοποιηθεί τουλάχιστον δύο φορές από λιμενικές αρχές για σειρά παραβάσεων. Η πρώτη φορά ήταν στην Τουρκία, όπου και, σύμφωνα με το Equasis, διαπιστώθηκαν 45 παραβάσεις, εκ των οποίων έλλειψη πιστοποιητικού καταχώρισης σημαίας, ληγμένος πυροσβεστικός εξοπλισμός και σφάλματα στον εξοπλισμό φιλτραρίσματος λαδιού. Στη συνέχεια, το «Blume» κρατήθηκε και στη Ρωσία, τον Ιούλιο, με 25 παραβάσεις, μεταξύ των οποίων και παραβάσεις που αφορούν τις σωσίβιες λέμβους.