Μενού
erdogan
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν | AP
  • Α-
  • Α+

Το πρόσωπο του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, φιγουράρει στα μεγαλύτερα διεθνή περιοδικά ενόψει και των εκλογών της χώρας που διεξάγονται τον Μάιο με τα περισσότερα όχι μόνο να είναι επικριτικά, αλλά και να τον καθυβρίζουν για τη στάση που διατηρεί σε μια σειρά από διεθνή θέματα. Μετά το δημοσίευμα του Reuters «που σέρνει τη Σουηδία και την Φινλανδία για τις εκλογές» και τον Economist που τον αποκάλεσε στον εξώφυλλό του «δικτάτορα», σειρά είχε το περιοδικό Washington Examiner που τον αποκάλεσε «κακοήθη καρκίνο». Και βρισκόμαστε ακόμα σχεδόν 4 μήνες πριν τις εκλογές. 

Economist: «Η ανατέλλουσα δικτατορία της Τουρκίας» 

economist

Το βρετανικό περιοδικό αφιέρωσε στις 21 Ιανουαρίου το ευρωπαϊκό του εξώφυλλο στις επερχόμενες τουρκικές εκλογές, αναδεικνύοντας τις συνθήκες υπό τις οποίες αυτές αναμένεται να λάβουν χώρα και χαρακτηρίζοντας ευθέως τον πρόεδρο Ερντογάν ως δυνάμει δικτάτορα της γείτονος.  «Όσο περισσότερο παραμένει στην εξουσία τόσο πιο αυταρχικός γίνεται», προειδοποιεί ο Economist για τον Τούρκο ηγεμόνα: «Οι επικριτές φιμώνονται, τα δικαστήρια παρενοχλούν αντιφρονούντες, το Ίντερνετ ουσιαστικά λογοκρίνεται».

«Ο κ. Ερντογάν κάθεται σε ένα τεράστιο παλάτι και μοιράζει εντολές σε αυλικούς πολύ φοβισμένους για να του πουν ότι κάνει λάθος. Έτσι, οι ολοένα και πιο εκκεντρικές πεποιθήσεις του γίνονται άμεσα κρατική πολιτική. Η θεωρία του ότι τα υψηλά επιτόκια προκαλούν πληθωρισμό είναι πραγματικά απογοητευτική, αλλά η προηγουμένως ανεξάρτητη κεντρική τράπεζα της Τουρκίας πρέπει να ενεργεί σαν να είναι ορθή. Εξ ου και ο καλπάζων πληθωρισμός και το συρρικνούμενο βιοτικό επίπεδο της Τουρκίας», επισημαίνει ο Economist.

«Ο κ. Ερντογάν πρότεινε αυτή την εβδομάδα να διεξαχθούν εκλογές στις 14 Μαΐου. Εάν η αντιπολίτευση ενωθεί γύρω από τον καλύτερο υποψήφιό της και η ψηφοφορία είναι σχετικά ελεύθερη και δίκαιη, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ηττηθεί ο κ. Ερντογάν. Δυστυχώς, φαίνεται αποφασισμένος να αλλοιώνει το παιχνίδι ακόμη περισσότερο υπέρ του από όσο είναι ήδη αλλοιωμένο. Η κυβέρνησή του προσπαθεί να κλείσει ένα από τα κύρια κόμματα της αντιπολίτευσης και ένας από τους πιο συνετούς αντιπάλους του κ. Ερντογάν έχει αποκλειστεί από την πολιτική επειδή αποκάλεσε έναν αξιωματούχο “ηλίθιο”», γράφει το περιοδικό, αναφερόμενο στο φιλοκουρδικό κόμμα και στον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου.

«Η Δύση πρέπει να μιλήσει. Η Τουρκία είναι ένας ουσιαστικός – αν και ενοχλητικός, σύμμαχος – που βρίσκεται σε ένα από τα πιο στρατηγικώς ευαίσθητα μέρη στον κόσμο. Θα ήταν καταστροφή αν ο κ. Ερντογάν προσχωρούσε στη λέσχη των δικτατόρων», προειδοποιεί περαιτέρω η βρετανική επιθεώρηση.
Μία εβδομάδα μετά το καυστικό αφιέρωμα του περιοδικού Economist για το καθεστώς Ερντογάν και τη διολίσθησή του προς την απολυταρχία, η φιλοκυβερνητική μερίδα του τουρκικού Τύπου συνεχίζει να κατακεραυνώνει το περιοδικό για το άρθρο, αλλά και για το εξώφυλλό του.

Λίγο πριν την εμφάνιση ενός νέου εξωφύλλου εμφανίστηκε και η είδηση ενός εκ των μεγαλύτερων ειδησεογραφικών πρακτορείων. Όπως γράφει το Reuters, ο Τούρκος πρόεδρος αυτή τη φορά σέρνει στην έντονη προεκλογική εκστρατεία στο εσωτερικό της Τουρκίας το ζήτημα της επέκτασης του ΝΑΤΟ, αμέσως μετά το κάψιμο του ιερού βιβλίου του Κορανιού κοντά στην τουρκική πρεσβεία στη Στοκχόλμη, που ακολούθησε το κρέμασμα ανάποδα ενός ομοιώματος του στη σουηδική πρωτεύουσα πριν από δέκα μέρες. Παρόμοιο ρεπορτάζ με τίτλο «Βάζει το πολιτικό του συμφέρον πάνω από την ασφάλεια του ΝΑΤΟ» δημοσίευσε και το Bloomberg. 

«Ερντογάν ο «Εμπρηστής»: - Άρθρο «κόλαφος» του Stern

erdogan

Σειρά είχε το γερμανικό περιοδικό Stern, με αφορμή την πολιτική της έντασης που συντηρεί και προωθεί ο Τούρκος πρόεδρος το τελευταίο διάστημα.  Στο εκτενές ρεπορτάζ του περιοδικού επικρίνεται η ακύρωση της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου στη Γερμανία, «παρότι θέλει να χρησιμοποιήσει την επιρροή του στους Τούρκους της Γερμανίας για την επερχόμενη προεκλογική εκστρατεία». «Θέλει, επίσης, να παραμείνει υποκινητής και εμπρηστής συγκρούσεων τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο», σημειώνεται χαρακτηριστικά, ενώ τονίζεται ότι «για να εξασφαλίσει την εξουσία του, υποκινούσε ακατάπαυστα συγκρούσεις: στη χώρα του, στη Συρία, αλλά και στη Γερμανία. Από την Ουκρανία μέχρι τη Συρία, ο Ερντογάν κρατά πολλά νήματα στα χέρια του και χρησιμοποιεί τη δύναμή του ανάλογα», υπογραμμίζει το Stern.

Ο τούρκος πρόεδρος επρόκειτο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, να συναντηθεί σήμερα  με τον Όλαφ Σολτς στην καγκελαρία. Η επίσκεψη ωστόσο δεν ανακοινώθηκε επισήμως ποτέ, καθώς τελικά οι δύο πλευρές – μέσω του διπλωματικού συμβούλου της καγκελαρίας Γενς Πλέτνερ και του συνεργάτη του τούρκου προέδρου Ιμπραήμ Καλίν – διαφώνησαν για την ώρα της συνάντησης, αλλά κυρίως για τα θέματα που ήθελε να θίξει η γερμανική πλευρά – και μάλιστα δημοσίως.

«Ο Ερντογάν ενδιαφέρεται μόνο να αποστρέψει την προσοχή της τουρκικής κοινής γνώμης»

Η ελβετική Le Temps χαρακτηρίζει, από τη μεριά της, ριψοκίνδυνες, επικίνδυνες, και «με τα μάτια στραμμένα στην τουρκική πολιτική σκηνή» τις ενστάσεις της Αγκυρας για διεύρυνση του ΝΑΤΟ, διαπιστώνοντας άτυπη σύμπραξη μεταξύ ακροδεξιών ισλαμόφοβων στοιχείων της σουηδικής πολιτικής σκηνής με τουρκικές εθνικιστικές οργανώσεις, οι οποίες έσπευσαν να εκμεταλλευτούν πολιτικά την καύση του Κορανίου. «Ο Ερντογάν ενδιαφέρεται μόνο να αποστρέψει την προσοχή της τουρκικής κοινής γνώμης από τον υπερπληθωρισμό που πλήττει τους συμπατριώτες του» λέει στην Le Temps ο διευθυντής τουρκικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης, Πολ Λέβιν.

«Ευκαιρία στον Ερντογάν να κλείσει λίγο περισσότερο την πόρτα του ΝΑΤΟ στη Σουηδία και τη Φινλανδία» έδωσε η καύση του Κορανίου από διαβόητο Δανό ακτιβιστή, ανέφερε στην ιστοσελίδα του το γαλλικό δίκτυο RFI.

«Ο Ερντογάν τρώει τον λαό του»

geloiografia

Την ίδια ώρα, διαγωνισμό γελοιογραφίας για τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, όπου στάλθηκαν περισσότερα από 400 έργα, διοργάνωσε η σουηδική εφημερίδα Flamman. Η κριτική επιτροπή της εφημερίδας ανακήρυξε νικητή το καρτούν με τίτλο «Erdogan Eating His People» (ο Ερντογάν τρώει τον λαό του) του Henry Åström, εμπνευσμένο από τον «Κρόνο που τρώει τα παιδιά του» του Ισπανού καλλιτέχνη Francisco Goya.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης (μεταξύ τους η εφημερίδα Sabah) αντέδρασαν, κάνοντας λόγο για νέο 'σκάνδαλο με σκίτσο', «που έφτιαξε κάποιος που δεν έχει πάει ποτέ στην Τουρκία στη ζωή του και που δεν γνωρίζει τον Ερντογάν και την Τουρκία». Σύμφωνα με την σουηδική εφημερίδα, ο διαγωνισμός προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις σε όλο τον κόσμο, ενώ καλύφθηκε από τον νορβηγικό, ολλανδικό, γερμανικό και κουρδικό τύπο.

Washington Examiner: «Κακοήθες καρκίνωμα ο Ερντογάν»

arthro examiner gia erdogan
Άρθρο Examiner για Ερντογάν | Examiner

Σήμερα τη διεθνή προσοχή είχε το άρθρο του περιοδικού Washington Examiner που κατακεραύνωσε τον Ερντογάν.  Αυτή τη φορά. στο επίκεντρο της κριτικής μπαίνει η στάση του Ερντογάν όσον αφορά τον μπασκετομπολίστα Ενές Καντέρ, με το αμερικανικό μέσο να καλεί τον Τζο Μπάιντεν «να προστατέψει τον Καντέρ από την τουρκική ηγεσία».

Ειδικότερα, το δημοσίευμα χαρακτηρίζει τον Ερντογάν «κακοήθες καρκίνωμα» και τονίζει πως, «αν είναι αλήθεια ότι η Τουρκία έχει επικηρύξει με 500.000 δολάρια τον Καντέρ, οι ΗΠΑ θα πρέπει να επιβάλουν αυστηρές κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας». Το άρθρο σημειώνει χαρακτηριστικά πως «η μόνη προσβολή του Φρίντομ (σ.σ.: το μεσαίο όνομα του Καντέρ) προς την Τουρκία είναι το γεγονός πως έχει το θάρρος να κρίνει τον αυταρχικό ισλαμιστή Ερντογάν», ενώ, σύμφωνα με τον αρθρογράφο, «ο Φρίντομ λέει την αλήθεια» αφού «ο Ερντογάν είναι ένας κακοήθης καρκίνος στις παγκόσμιες υποθέσεις, ο οποίος θέτει σε κίνδυνο τη διεθνή αρμονία».

Και συνεχίζει: «Η Τουρκία διπλωματικά εμποδίζει τη Σουηδία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Στρατιωτικά διεξήγαγε δολοφονικές επιθέσεις στη Συρία, και αυτό αποτελεί μόνο ένα δείγμα των απαράδεκτων πράξεων της Τουρκίας». Ως προς το ζήτημα του Καντέρ και της φερόμενης «επικήρυξής» του από την τουρκική ηγεσία, το δημοσίευμα τη χαρακτηρίζει «μια μεγάλη πρόκληση», σχολιάζοντας: «Μπορεί να είναι δικαιολογημένο, αλλά όχι σοφό να καταστήσουμε τον κύριο Φρίντομ το μοναδικό ζητούμενο όσον αφορά την τιμωρία της Τουρκίας. Αντιθέτως, η κυβέρνηση Μπάιντεν οφείλει να ανακοινώσει κυρώσεις στην Τουρκία εξαιτίας μιας σειράς από ζητήματα, των οποίων αυτό (σ.σ.: η υπόθεση Καντέρ) είναι απλώς η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι». Το κείμενο κορυφώνει την κριτική προς τον Ερντογάν, σημειώνοντας πως, «αν η Τουρκία θέλει να τον συλλάβει (σ.σ.: τον Καντέρ) επειδή τόλμησε να επικρίνει τον θλιβερά ευαίσθητο δικτάτορά της, πρέπει να ακολουθήσει το Διεθνές Δίκαιο και να αιτηθεί από τις ΗΠΑ την έκδοσή του».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει «κυκλώσει» ως ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών τη 14η Μαΐου, γεγονός που μεταφράζεται στην Τουρκία ότι έχει ξεκινήσει και επίσημα η προεκλογική περίοδος για τα κόμματα που διεκδικούν την εξουσία. Μάλιστα, ο Τούρκος πρόεδρος πραγματοποίησε σήμερα προεκλογική ομιλία στο Μπιλετζίκ στην κεντρική Τουρκία, όπου και αναφέρθηκε τόσο στο καίριο ζήτημα των εκλογών, όσο και την επέτειο από την ίδρυση της Οθωμανικής. 
 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA