Μενού
erdogan - erntogan
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που χθες εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία για ΗΠΑ κι Ευρώπη, τώρα τα βάζει και με το ΝΑΤΟ και με το υπό ένταξη μέλος, τη Σουηδία, την οποία έβαλε τελευταία στο μάτι. «Θα πάθει σοκ η Σουηδία» υποστήριξε την Κυριακή ο πρόεδρος της Τουρκίας, σε ένα νέο παραλήρημα αδιαλλαξίας για την ένταξη της σκανδιναβικής χώρας στην Συμμαχία. «Στο ζήτημα της ένταξης στο ΝΑΤΟ η Τουρκία ίσως να στείλει εντελώς διαφορετικό μήνυμα για την Φινλανδία, και η Σουηδία θα πάθει σοκ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν. Σχετικά με το κάψιμο του Κορανίου στη Σουηδία, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε: «Εξάλειψαν το Ισλάμ καίγοντας το Κοράνι μας; Απλώς έδειξαν πόσο άτιμοι είναι».

Ο Ερντογάν έχει καταλάβει ότι σφίγγει ο κλοιός γύρω του όσο πλησιάζουμε στις εκλογές της γείτονος και βλέπει και τους Αμερικανούς να ασκούν βέτο για τα F-16 με τη συμπεριφορά του, να περιπλέκει ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Ο διαχωρισμός μεταξύ Φινλανδίας και Σουηδίας ίσως αποτελεί μια ακόμα τακτική κίνηση από πλευράς Ερντογάν για να αντιμετωπίσει τις πιέσεις που δέχεται από τις ΗΠΑ.  «Δεν μπορέσαμε να πάρουμε ακόμη και αυτά που έχουμε πληρώσει από χώρες που λέγαμε ότι είναι φίλοι μας και σύμμαχοι μας, δυστυχώς ακόμη και τώρα» σχολίασε προηγουμένως ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, αφήνοντας αιχμές κατά των ΗΠΑ για τα F-16. 

«Είπαν ότι θα βγάλουν από την Φινλανδία και την Σουηδία τους τρομοκράτες και θα άρουμε το εμπάργκο (οπλών) που είχαν επιβάλει στην Τουρκία. Τώρα απαιτούν από το κοινοβούλιο μας περιμένουν έγκριση για να συμμετέχουν αυτοί (Σουηδία, Φινλανδία) στο ΝΑΤΟ. Εμείς δεν λέμε κάτι, λέμε μόνο: "να κάνετε αυτό που πρέπει", τόσο απλό είναι».  «Απέναντι στις ποταπές ενέργειες, εναντίον των ανήθικων και τους αναξιοπρεπείς οι οποίοι καίνε το Κοράνι υπάρχει η Τουρκία» δήλωσε χαρακτηριστικά.