Μενού
taro-kono
Ο Ιάπωνας υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τάρο Κόνο | AP
  • Α-
  • Α+

Μερικοί πολιτικοί δέχονται κριτική επειδή φέρονται σαν... ρομπότ (όπως είχαν χαρακτηρίσει τον Ρίσι Σούνακ μετά την πρώτη του εμφάνιση ως Βρετανός πρωθυπουργός αποκαλώντας τον «πολιτικό ρομπότ με ξύλινο λόγο»), αλλά αυτό μερικές φορές φέρνει και... πρωτόγνωρα αποτελέσματα. Με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ιαπωνία, συνοδεία των Κυριάκο Πιερρακάκη και Κώστα Φραγκογιάννη, έχει ενδιαφέρον να γνωρίσουμε τον Ιάπωνα «Πιερρακάκη», Ρόμπο Κόνο, που είναι ο πρώτος πολιτικός στον κόσμο που απέκτησε το δικό του avatar! Και μάλιστα, αυτό το avatar τον αντικαθιστά σε τηλεοπτικές συνεντεύξεις ή και εκδηλώσεις, απαλλάσσοντάς τον από... αγγαρείες!

Όλα ξεκίνησαν όταν μια ομάδα ερευνητών ρομποτικής παρουσίασε τον περασμένο Οκτώβριο τον ρομποτικό κλώνο του υπουργού Ψηφιακών Υποθέσεων, Τάρο Κόνο. Στόχος είναι να διερευνηθεί πώς νιώθουν οι πολίτες όταν ένας υπουργός τούς απευθύνεται μέσω της ρομποτικής ή ψηφιακής προσωπικότητάς του και όχι ο ίδιος. Μία ευρεία γκάμα ανθρώπων θα έρθουν σε επαφή με το άβαταρ του υπουργού ώστε να αξιολογηθεί κατά πόσο οι άνθρωποι είναι περισσότερο ή λιγότερο δεκτικοί απέναντί του σε σχέση με το αν συναντούσαν τον πραγματικό υπουργό.

avatar
Το avatar του Τάρο Κόνο | Twitter

Τα ψηφιακά άβαταρ αναμένεται να εκπροσωπούν τους χρήστες στον εικονικό κόσμο του λεγόμενου metaverse, όπου θα μπορούν να συναντώνται, να ψωνίζουν και να εργάζονται. Τα ρομποτικά άβαταρ, αντίθετα, εκπροσωπούν τον χρήστη στον φυσικό κόσμο. «Μπορώ να στείλω το avatar μου σε διάφορα μέρη και να μιλήσω χωρίς να χρειάζεται να πάω ο ίδιος εκεί» ήταν το πρώτο πράγμα που τον ενθουσίασε σε αυτό. Και όντως μπορεί! Η Ιαπωνία έχει θέσει σε εφαρμογή ένα φιλόδοξο πρόγραμμα Έρευνας και Ανάπτυξης για μια μελλοντική κοινωνία όπου οι άνθρωποι θα απελευθερωθούν από τους περιορισμούς του σώματος, του εγκεφάλου, του χώρου και του χρόνου έως το 2050.

Επιπλέον, αυτό που θέλει να κάνει ο Κόνο και έχει ενδιαφέρον είναι μια τεχνολογική αναβάθμιση, κατά την οποια θα μεταφέρει τα συστήματα των 1.741 τοπικών δήμων και της κεντρικής κυβέρνησης σε μια κυβερνητική πλατφόρμα cloud. Αλλά προφανώς, αυτό είναι ένα τεράστιο εγχείρημα. Πάντως, ο Ιάπωνας υπουργός έχει επιφορτιστεί με την αποθαρρυντική προσπαθώντας να πείσει τους γραφειοκράτες μέχρι το 2025 να αλλάξουν βαθιά τους τρόπους τους.

«Αν είναι κάτι από τον 20ο αιώνα, ίσως θα έπρεπε να το αφήσουμε πίσω στον 20ο αιώνα και να κάνουμε κάτι νέο», είπε σε συνέντευξή του στην Washington Post. «Όταν μπήκαν τα αυτοκίνητα και ήθελαν να ασφαλτοστρώσουν το δρόμο, και εκείνοι οι άνθρωποι με άμαξες αντετίθεντο στο να ανοίξει ο δρόμος, απλά έπρεπε να το κάνεις ούτως ή άλλως. Το ίδιο πράγμα θα γίνει και τώρα».

Η Ιαπωνία, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο και η πατρίδα των ανθρωποειδών ρομπότ, κατετάγη φέτος σε χαμηλό επίπεδο ρεκόρ σε ετήσια μέτρηση παγκόσμιας ψηφιακής ανταγωνιστικότητας από το Διεθνές Ινστιτούτο Ανάπτυξης Διαχείρισης, μια κορυφαία σχολή επιχειρήσεων στην Ελβετία. Η Ιαπωνία κατέλαβε την 29η θέση από τις 63 οικονομίες που μετρώνται βάσει γνώσης, τεχνολογίας και «μελλοντικής ετοιμότητας», υστερώντας σε σχέση με άλλες ασιατικές οικονομίες. Σε τέσσερις από τις κατηγορίες, η Ιαπωνία ήρθε τελευταία. Αυτό θέλει να αλλάξει ο Ιάπωνας «Πιερρακάκης. Και ευχόμαστε να το καταφέρει.

Και μια συγκινητική ιστορία: Το 2002, όταν ο πατέρας του, Yōhei Kōno, αρρώστησε από χρόνια λοίμωξη από ηπατίτιδα C , ο Kono πρόσφερε ένα μέρος του συκωτιού του για δωρεά. Ο πατέρας του αρχικά αρνήθηκε την προσφορά, αλλά τελικά υποχώρησε και δέχτηκε. Τον Απρίλιο του 2002, ο Kono σε μια εγχείρηση που κράτησε 15 ώρες, έγινε δωρητής οργάνου στον ίδιο του τον πατέρα.  ​​Ο Kono υποστήριξς σθεναρά από τότε αλλαγές στο νόμο σχετικά με τη δωρεά οργάνων! 
 


 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA