Μενού
antarktiki
Ανταρκτική | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Ιταλικό παγοθραυστικό που μετέφερε ερευνητές στην Ανταρκτική ταξίδεψε πιο νότια από οποιοδήποτε άλλο πλοίο στο παρελθόν, ένα ακόμα σημείο των καιρών καθώς οι πάγοι λιώνουν λόγω της κλιματικής αλλαγής. Ιταλικό παγοθραυστικό που μετέφερε ερευνητές στην Ανταρκτική ταξίδεψε πιο νότια από οποιοδήποτε άλλο πλοίο στο παρελθόν, ένα ακόμα σημείο των καιρών καθώς οι πάγοι λιώνουν λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Το ιστορικό πλησίασμα στον γεωγραφικό Νότιο Πόλο ανακοινώθηκε από το ιταλικό Εθνικό Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας και Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής, το οποίο διευκρίνισε ότι το ταξίδι έγινε εφικτό λόγω της ασυνήθιστης απουσίας επιπλέοντος πάγου. Ανάλυση δορυφορικών δεδομένων που δημοσιεύτηκε πέρυσι στο περιοδικό Nature προειδοποιούσε ότι οι ανταρκτικοί παγετώνες που ρέουν προς τις ακτές σπάνε σε παγόβουνα πιο γρήγορα από ό, τι ανανεώνονται από τη φύση.

antarktiki

«Είμαι ευτυχής που καταρρίψαμε το ρεκόρ, ταυτόχρονα όμως με λυπεί να βλέπω ότι τα πράγματα αλλάζουν εδώ στην Ανταρκτική και γενικά στον κόσμο» δήλωσε στο ιταλικό πρακτορείο ANSA ο Φράνκο Σέντμαν, κυβερνήτης του παγοθραυστικού.Η προηγούμενη απόπειρα το 2017 απέτυχε λόγω του αδιαπέραστου πάγου, είπε.

«Ποτέ δεν πίστευα ότι θα έβλεπα ότι τόσο λιώσιμο τα τελευταία χρόνια ώστε να μπορούμε να φτάσουμε τόσο νότια» σχολίασε ο κυβερνήτης σύμφωνα με το Reuters.Οι ερευνητές του Laura Bassi πραγματοποίησαν μετρήσεις σε βάθη μέχρι 216 μέτρων για να μετρήσουν τα ωκεάνια ρεύματα και συνέλεξαν δείγματα νερού για να εκτιμήσουν τους πληθυσμούς ψαριών. H Ιταλία διαθέτει τον δικό της ερευνητικό σταθμό στην Ανταρκτική, ο οποίος βρίσκεται στον Κόλπο Τέρα Νόβα, βορειοδυτικά του σημείου όπου έφτασε το Laura Bassi.