Μενού
soylu - soily
Σουλεϊμάν Σοϊλού | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Με τις ΗΠΑ... «τα έχει» ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού και πιο συγκεκριμένα με τον Αμερικανό πρέσβη στη χώρα, κατηγορώντας τον, μάλιστα, ότι έχει αγωνία για το πώς θα κάνει πραξικόπημα. «Έχει την αγωνία πώς θα κάνει πραξικόπημα ή θα βάλει κάποιους να κάνουν πραξικόπημα. Αυτή είναι η βασική ατυχία της Τουρκίας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Σοϊλού, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες διαμαρτύρεται για το μαζικό κλείσιμο προξενείων σε τουρκικές πόλεις, όπως είναι η Κωνσταντινούπολη.

Ειδικότερα, σε δηλώσεις του ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών ανέφερε: «Από εδώ απευθύνομαι στον πρέσβη των ΗΠΑ. Ξέρω καλά ποιους δημοσιογράφους βάζεις να γράφουν. Να αποσύρεις τα βρώμικα σου χέρια πάνω από την Τουρκία! Το ξαναλέω. Να αποσύρεις τα βρώμικα σου χέρια πάνω από την Τουρκία».

Στην ίδια γραμμή και ο Τσαβούσογλου

Επίθεση στη Δύση είχε εξαπολύσει νωρίτερα, σήμερα, και ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος επέκρινε το πρόσφατο κλείσιμο δυτικών προξενείων στην Κωνσταντινούπολη χαρακτηρίζοντας την κίνηση αυτή «εσκεμμένη» και προσθέτοντας πως οι χώρες που προέβησαν σ' αυτή δεν μοιράστηκαν με την Τουρκία καμιά πληροφορία για τους «λόγους ασφαλείας» που επικαλέσθηκαν. «Πιστεύουμε πως ήταν εσκεμμένο», δήλωσε ο Τσαβούσογλου αναφερόμενος στο κλείσιμο των προξενείων. «Αυτό ακριβώς είπαμε όταν καλέσαμε τους πρεσβευτές στο υπουργείο», πρόσθεσε μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου στην Κωνσταντινούπολη με τον υπουργό Εξωτερικών της Αργεντινής Σαντιάγο Καφιέρο που επισκέπτεται την Τουρκία.

Κλήθηκαν πρέσβεις στο υπουργείο Εξωτερικών

Άξιο αναφοράς σχετικά με την τεταμένη κατάσταση, που επικρατεί στην Τουρκία, είναι ότι οι πρεσβευτές των ΗΠΑ, του Βελγίου, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ολλανδίας, της Σουηδίας, της Ελβετίας και του Ηνωμένου Βασιλείου κλήθηκαν χθες στο υπουργείο Εξωτερικών στην Άγκυρα, το οποίο επέκρινε την απόφασή τους να κλείσουν προσωρινά διπλωματικές αποστολές και να εκδώσουν προειδοποιήσεις για την ασφάλεια έπειτα από εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στην Ευρώπη, κατά τις οποίες κάηκαν αντίτυπα του Κορανίου. Τουρκικές διπλωματικές πηγές επισήμαναν πως τέτοιες ταυτόχρονες ενέργειες δεν δείχνουν μια αναλογική και συνετή προσέγγιση, αλλά αντιθέτως εξυπηρετούν μόνο την «ύπουλη ατζέντα τρομοκρατικών οργανώσεων».