Μενού
seismos-toyrkia
Σεισμός στην Τουρκία | Getty
  • Α-
  • Α+

Χειρότερα δεν θα μπορούσε να ξημερώσει η σημερινή μέρα για τη γείτονα χώρα, την Τουρκία, καθώς την «χτύπησαν» δύο τεράστιοι σεισμοί κλίμακας 7,8 και 7,6, Ρίχτερ αντίστοιχα, από ένα ρήγμα που έχει μήκος 1.000 χιλιόμετρα! Ο απολογισμός σκορπίζει παγκόσμιο θρήνο: 2.300 νεκροί σε Τουρκία και Συρία, γκρεμίζοντας εκατοντάδες κτίρια και αφήνοντας πίσω δεκάδες χιλιάδες τραυματίες. Στην Τουρκία, σύμφωνα με τις Αρχές της χώρας, έχουν χάσει τη ζωή τους 1.498 άνθρωποι - περίπου μία ώρα πριν, ο αριθμός ήταν 1.121. Άλλα 810 θύματα έχουν καταγραφεί στη Συρία, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των νεκρών να ανέρχεται σε 2.308, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο AFP. Και ο σεισμολόγος, Άκης Τσελέντης, υποστηρίζει ότι οι νεκροί μπορεί να φτάσουν ακόμα και τους 10.000! 

Στις δύο πληγείσες χώρες, κάτοικοι πετάχτηκαν από τον ύπνο τους, πριν βγει ο ήλιος, και έτρεξαν έντρομοι έξω από τα σπίτια τους μέσα στο κρύο, ενώ ο σεισμός διέλυσε κτίρια και πολλές ακόμη σεισμικές δονήσεις -μία, μάλιστα, σχεδόν ίδιου μεγέθους με την αρχική- συνέχιζαν να ταρακουνούν την περιοχή.

Η στιγμή που δημοσιογράφοι κατέγραψαν τον δεύτερο μεγάλο σεισμό σε ζωντανή σύνδεση:

Ερευνώντας κάτω από μάζες μετάλλου και τσιμέντου, διασώστες και πολίτες σε πολλές περιοχές συνεχίζουν να ψάχνουν για επιζώντες, ενώ τα νοσοκομεία γέμιζαν με τραυματίες. Τουλάχιστον ένα νοσοκομείο στην Τουρκία χτυπήθηκε άσχημα από τον σεισμό, και οι ασθενείς -μεταξύ των οποίων και νεογέννητα- αναγκάστηκαν να βγουν έξω, έπειτα από επιχείρηση εκκένωσης. Ο σεισμός, ο οποίος είχε επίκεντρο τη νοτιοανατολική επαρχία Καχραμανμάρας της Τουρκίας, έγινε αισθητός μέχρι το Κάιρο και ανάγκασε τους κατοίκους της Δαμασκού να βγουν βιαστικά στους δρόμους, ενώ ξύπνησαν άνθρωποι στα κρεβάτια τους στη Βηρυτό. Οι εγκαταστάσεις υγείας και τα νοσοκομεία γέμισαν γρήγορα με τραυματίες, δήλωσαν οι διασώστες. Άλλα έπρεπε να αδειάσουν, συμπεριλαμβανομένου ενός μαιευτηρίου, σύμφωνα με την ιατρική οργάνωση SAMS.

33 φορές μεγαλύτερος από τον σεισμό του 2020

Στη νοτιοανατολική Τουρκία μεταβαίνει ο καθηγητής σεισμολογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας για να διασώσει με άνδρες του ΕΜΑΚ τους ανθρώπους που χτυπήθηκαν από τους τεράστιους σεισμούς σήμερα, κλίμακας 7.8, 7.6 και 5.8 Ρίχτερ αντίστοιχα. «Σε 3 ώρες θα είμαστε εκεί κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Θα δούμε μπροστά μας κτίρια να καταρρέουν» είπε καθ' οδόν ο καθηγητής στο Mega. 

O κ. Λέκκας εκτιμά ότι «είναι μια κατάσταση που προήλθε από ένα τεράστιο ρήγμα 1.000 χιλιομέτρων, στην αρχή χτύπησε στα πρώτα 200 και μετά στα άλλα 200 από τα Άδανα μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα. Να σπεύσω να πω ότι δεν έχει σχέση με το ρήγμα της Ανατολίας που επηρεάζει τον ελληνικό χώρο που προωθεί την Τουρκία προς την Ελλάδα και πιθανότατα να μας δημιουργούσε πρόβλημα».  Και συνέχισε: Στο Ελαζίρ το 2020 ο σεισμός ήταν κλίμακας 6,6 Ρίχτερ. Ο σημερινός είναι 33 φορές μεγαλύτερος. Οι επιπτώσεις εκτιμάμε ότι θα είναι οδυνηρές. Ο κίνδυνος ακόμα είναι υψηλός, υπάρχει θέμα με τη δομή κτιρίων. Κακές κατασκευές. Είναι και θέμα εδάφους! Είναι πολλοί οι παράγοντες για να πέσει ένα κτίριο