Μενού
toyrkia
Καταστροφικός σεισμός στην Τουρκία | AP
  • Α-
  • Α+

Οι μετεωρολόγοι για την κακοκαιρία Μπάρμπαρα έδωσαν τη σκυτάλη στους σεισμολόγους παγκόσμιας - αλλά και πανελλήνιας - εμβέλειας, καθώς οι δύο τεράστιοι σεισμοί σε Τουρκία - Συρία προκάλεσαν έντονες ανησυχίες σε Ελλάδα και Κύπρο, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Σημειώνεται ότι οι νεκροί που έχουν καταγραφεί είναι τουλάχιστον 3.000 (1.700 σε Τουρκία, 1.300 σε Συρία), οι τραυματίες πάνω από 10.000, τα ισοπεδωμένα σπίτια εκατοντάδες και η αγωνία καλπάζει με το πέρασμα των ωρών. Τι σημαίνει, όμως, για τις επόμενες ημέρες το «ξύπνημα» του ρήγματος της ανατολικής Ανατολίας που προκάλεσε τον πιο καταστροφικό σεισμό των τελευταίων 200 χρόνων στη χώρα;

toyrkia
AP

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε περίπου 26 χιλιόμετρα ανατολικά της τουρκικής πόλης Νουρνταγί, σε βάθος 18 χιλιομέτρων. Καθ’ όλον τον 20ό αιώνα, η σεισμική δραστηριότητα στο Ρήγμα αυτό ήταν μικρή. «Αν παρακολουθούσαμε μόνο τους (μεγάλους) σεισμούς που καταγράφονται από τους σεισμογράφους θα παρατηρούσαμε, λίγο-πολύ, το τίποτα» είπε ο Ρότζερ Μάσον, επίτιμος επιστημονικός συνεργάτης στο Βρετανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο. Από το 1970 στην περιοχή αυτή έχουν καταγραφεί μόνο τρεις σεισμοί με μέγεθος μεγαλύτερο των 6 Ρίχτερ, σύμφωνα με το αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο. Όμως το 1822 ένας σεισμός που υπολογίζεται στα 7 Ρίχτερ σκότωσε 20.000 ανθρώπους.

«Είναι ένας σεισμός που έχει εκδηλωθεί σε ένα ρήγμα χιλιομέτρων που αρχίζει από τη Νεκρά Θάλασσα και τελειώνει στο κέντρο της Τουρκίας. Δεν είναι το ρήγμα της Ανατολίας. Είναι το δυτικό ρήγμα που οριοθετεί τη διείσδυση της αφρικανικής πλάκας στην Τουρκία […] και έχει δώσει τους μετασεισμούς των 6,7 Ρίχτερ», είπε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.

Τουλάχιστον 120 μετασεισμοί έχουν αναφερθεί στην Τουρκία, σύμφωνα με ενημέρωση από την υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών της χώρας. Το Γεωλογικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών, το οποίο αναφέρει μόνο τους ισχυρότερους μετασεισμούς, ανέφερε τουλάχιστον 43 με μέγεθος 4,3 ή μεγαλύτερο. Στις καταγραφές του Ευρωπαϊκού-Μεσογειακού Σεισμολογικού Κέντρου αναφέρονται αρκετοί μετασεισμοί μεγέθους άνω των 5 Ρίχτερ, ενώ έχουν σημειωθεί τουλάχιστον δύο άνω των 6 βαθμών.

Πόσο θα επηρεάσει την Ελλάδα ο σεισμός; 

Η ισχυρότατη δόνηση στην Τουρκία «έχει τις γεωφυσικές προϋποθέσεις να διεγείρει άλλους σεισμούς στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», έγραψε σε ανάρτησή του στο Facebook ο καθηγητής Γεράσιμος Παπαδόπουλος.  Όπως έγραψε «σφοδρότατος επιφανειακός σεισμός μεγέθους 7,8 στη ΝΑ Τουρκία (Άδανα) κοντά στα σύνορα με τη Συρία (Χαλέπι). Αναφέρονται πολλές καταρρεύσεις κτιρίων με πολλά θύματα, δυστυχώς. Κλασική περίπτωση μεγάλου σεισμού με μετακίνηση οριζόντιας ολίσθησης κατά μήκος του μεγάλου ρήγματος της Ανατολικής Ανατολίας (ΕΜSC)».

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid031pP8qBJPBzLz9doVcbWiDCGYD7ZtgSMgfdWZsXJDXj4u924Q9a37Fvr6Lw2wkvGNl&id=100014233710134

 

Κατά τον καθηγητή Άκη Τσελέντη, ο σεισμός στην Τουρκία δεν αποτελεί κίνδυνο για την Ελλάδα. «Ο σεισμός έγινε σε πολύ μεγάλο ρήγμα, που διαχωρίζει την πλάκα της Αραβίας με την πλάκα της Τουρκίας. Δεν έχει καμία σχέση με το ρήγμα της βόρειας Ανατολίας, το οποίο έχει σχέση με την Ελλάδα. Δεν έχει καμία σχέση με τον ελλαδικό χώρο και θεωρώ απίθανο να επηρεάσει τα ελληνικά ρήγματα», δήλωσε μεταξύ άλλων στο Mega. Ερωτηθείς για το αν υπάρχει πιθανότητα αυτές οι δονήσεις να επηρεάσουν την Ελλάδα, απάντησε αρνητικά, εξηγώντας ότι, «οι σεισμοί είναι μακριά και έχουν αντίθετη κατεύθυνση». Συμπλήρωσε όμως ότι, «μπορεί να επηρεάσουν το τόξο της Κύπρου», κάτι που όμως δεν εμπνέει ανησυχία» (ΑΝΤ1)

«Για την Ελλάδα δεν προκύπτει άμεσος κίνδυνος, διότι είμαστε αρκετά μακριά» σχολίασε ο σεισμολόγος, Αθανάσιος Γκανάς. Ωστόσο τόνισε ότι «προκύπτει ένας μικρός κίνδυνος για την Κύπρο, διότι η Κύπρος απέχει περίπου 400 χιλιόμετρα από εκεί που σταμάτησε το ρήγμα. Εκεί ίσως υπάρχουν κάποια μικρότερα ρήγματα τα οποία μπορεί να διεγερθούν. Μπορεί βεβαίως να διεγερθούν και γι’ αυτό χρειάζεται μια παρακολούθηση στην περιοχή». O κ. Λέκκας εκτιμά ότι «είναι μια κατάσταση που προήλθε από ένα τεράστιο ρήγμα 1.000 χιλιομέτρων, στην αρχή χτύπησε στα πρώτα 200 και μετά στα άλλα 200 από τα Άδανα μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα. Να σπεύσω να πω ότι δεν έχει σχέση με το ρήγμα της Ανατολίας που επηρεάζει τον ελληνικό χώρο που προωθεί την Τουρκία προς την Ελλάδα και πιθανότατα να μας δημιουργούσε πρόβλημα». 

 

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA