Μενού
toyrkia-ereipia
Ερείπια κτιρίων στην Τουρκία | @maveranews
  • Α-
  • Α+

Χάος επικρατεί σε δρόμους και πόλεις, δεν υπάρχει κανένας συντονισμός των Αρχών. Βρέχει συνεχώς, οι θερμοκρασίες είναι κάτω του μηδενός, κτήρια βλέπεις ελάχιστα όρθια... Με αυτά τα λόγια περιέγραψε ο Ευθύμιος Λέκκας την εικόνα που αντίκρισε η ελληνική αποστολή διάσωσης που μετέβη χθες στην Τουρκία για να συνδράμει των ερευνών στην ανεύρεση ζωντανών εγκλωβισμένων στα συντρίμμια του φονικού σεισμού των 7,8 Ρίχτερ.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κήρυξε χθες, Δευτέρα, τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ απηύθυνε έκκληση για βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η πρώτη χώρα που ανταποκρίθηκε στην έκκληση του Ερντογάν ήταν η Ελλάδα, καθώς ομάδα 21 πυροσβεστών από την 1η ΕΜΑΚ με δύο διασωστικούς σκύλους και ειδικό διασωστικό όχημα έφτασαν γύρω στις 9:00 το βράδυ της Δευτέρας στην βάση τους στην Αντιόχεια.

Την ομάδα συνόδευσε ένας Αξιωματικός-Μηχανικός του Πυροσβεστικού Σώματος με εξειδίκευση στην υποστύλωση σε ερείπια κτηρίων που έχουν καταρρεύσει, πέντε γιατροί και διασώστες από το ΕΚΑΒ καθώς και ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας.

«Είναι εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Δεν υπάρχει συντονισμός της εξωτερικής βοήθειας. Επικρατεί ένα χάος και στην πόλη και στους δρόμους... Είχαμε κάποιες επαφές για το πού θα πάμε. Είναι πολύ δύσκολο, δεν υπάρχει επίσημο κέντρο συντονισμού», είπε και πρόσθεσε: «Θα πρέπει να διατρέξουμε μεγάλα τμήματα της καταστραφείσας περιοχής. Θα πρέπει να εντοπίσουμε το είδος της βοήθειας που χρειάζεται, το είδος της παρέμβασης, την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας που είναι πολύ κομβικό σημείο», δήλωσε.

«Η σεισμική διέγερση προκλήθηκε από εγκάρσιο ρήμα, με διεύθυνση βορειοανατολική νοτιοδυτική. Υπάρχει ρήγμα με αντίθετη διεύθυνση. Μέσα από τα δύο ρήγματα ουσιαστικά η αραβική πλάκα προχωρά προς το βορρά. Μάλιστα, προχώρησε προς το βορρά 3 μέτρα με τον πρώτο σεισμό και γύρω στα 2 με τον δεύτερο. Η πλάκα διαμελίζει την Τουρκία, αυτός είναι ο μηχανισμός που προκάλεσε τον σεισμό», συμπλήρωσε. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό η ελληνική αποστολή θα παραμείνει στην Τουρκία για μία εβδομάδα, ωστόσο εάν χρειαστεί θα μείνει παραπάνω ημέρες.