Μενού
seismos-toyrkia
Σεισμός στην Τουρκία | Getty
  • Α-
  • Α+

Βίντεο που κόβουν την ανάσα κάνουν τον γύρο του Διαδικτύου, από τον φονικό σεισμό στην Τουρκία. Κατά τον πιο πρόσφατο επίσημο απολογισμό, που ανακοινώθηκε περίπου είκοσι ώρες μετά την πρώτη από τις τρεις ισχυρές σεισμικές δονήσεις, χάθηκαν πάνω από 4.700 άνθρωποι, 3.391 στην Τουρκία, σύμφωνα με την υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών AFAD, άλλοι 1.389 και πλέον στη Συρία.

Οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης γίνονται μέσα στο κρύο, υπό βροχή ή με χιονόπτωση. Συγκλονιστικά είναι τα βίντεο που βλέπουν το φως της δημοσιότητας με ανθρώπους να παλεύουν μέσα στα χαλάσματα για να επιβιώσουν. Στο ένα μία γυναίκα φαίνεται να συνομιλεί με την αδελφή της. Περιγράφει την κατάσταση ως ιδιαίτερα δύσκολη. «Το ταβάνι είναι ακριβώς από πάνω μας. Kαι οι σωλήνες το ίδιο. Ολα είναι από πάνω μας» λέει εμφανώς τρομαγμένη.

Σε άλλο βίντεο ένας πατέρας επιχειρεί να αποσπάσει την προσοχή του γιου του έτσι ώστε να καταφέρει να τον διασώσει. Ενα κεφάλι αρχίζει να διακρίνεται κάτω από το ταβάνι. Το παιδί αρχίζει να κουνάει το χέρι του. «Κρατήσου γιε μου. Είσαι οκ; Κρατήσου, θα σε βγάλουμε έξω».