Μενού
turkey
Σεισμός στην Τουρκία | AP
  • Α-
  • Α+

«Η Τουρκία αντιμετωπίζει μια από τις μεγαλύτερες καταστροφές όχι μόνο στην Ιστορία της αλλά και στον κόσμο» τόνισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά τους ισχυρούς σεισμούς της Δευτέρας, 7,8 και 7,7 Ρίχτερ, αντίστοιχα, που έπληξαν τις νότιες επαρχίες της χώρας, ανακοινώνοντας ότι ο απολογισμός των νεκρών ανέρχεται πλέον σε 3.549. Βάσει του νέου απολογισμού οι νεκροί σε Τουρκία και Συρία ανέρχονται πλέον σε 5.151. Ο Τούρκος πρόεδρος κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες τις 10 επαρχίες που επλήγησαν από τους καταστροφικούς σεισμούς. «Οι ειδικοί λένε “δεν υπάρχει παράδειγμα στον κόσμο" για αυτόν τον σεισμό», τόνισε και πρόσθεσε: «Μέχρι στιγμής έχουν σταλεί στην περιοχή 54.000 σκηνές, 102.000 κρεβάτια και άλλα είδη πρώτης ανάγκης».

«Για τις δραστηριότητες έκτακτης βοήθειας και υποστήριξης, έχουμε διαθέσει πόρους 100 δισεκατομμυρίων λιρών στη διάθεση των Αρχών μας. Αυτή τη στιγμή, 53.317 άνθρωποι έρευνας και διάσωσης και το προσωπικό υποστήριξης εργάζονται στην περιοχή των συντριμμιών. Ο αριθμός αυξάνεται κάθε ώρα που περνάει, με ομάδες από την Τουρκία και το εξωτερικό».

Εχουμε 3549 νεκρούς, 22.168 τραυματίες

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφερόμενος στον αριθμό των νεκρών είπε: «Εχουμε 3.549 νεκρούς και 22.168 τραυματίες. Η μεγαλύτερη παρηγοριά μας είναι ότι πάνω από 8.000 συμπολίτες μας έχουν διασωθεί από τα ερείπια μέχρι στιγμής».

Κλειστά σχολεία τουλάχιστον ως τις 13 Φεβρουαρίου

«Η εκπαίδευση ανεστάλη έως τις 13 Φεβρουαρίου στα σχολεία σε όλη τη χώρα και έως τις 20 Φεβρουαρίου στα σχολεία στην περιοχή της καταστροφής», είπε ακόμα ο Ερντογάν.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 3 μήνες

«Με βάση την εξουσία που μας δίνει το άρθρο 119 του Συντάγματος, αποφασίσαμε να κηρύξουμε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Δηλώνουμε τις 10 επαρχίες μας όπου ο σεισμός έχει μετατρέψει σε περιοχές καταστροφών που επηρεάζουν τη ζωή των πολιτών μας. Θα ολοκληρώσουμε άμεσα τις διαδικασίες στην Προεδρία και στο Κοινοβούλιο.

Τέλος, ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε από τους επιφανείς Τούρκους να βοηθήσουν τη χώρα να ορθοποδήσει και να ξεπεράσει την ανθρωπιστική κρίση. «Καλώ τους πολίτες και τον επιχειρηματικό κόσμο μας που θέλουν να βοηθήσουν στην επούλωση των πληγών των σεισμών να κάνουν δωρεές σε λογαριασμούς του AFAD (Διεύθυνση Διαχείριση Καταστροφών και Εκτάκτων Καταστάσεων). Δεν θα επιβληθεί καμία χρέωση για μεταφορές σε τουρκικές λίρες και λογαριασμούς ξένου νομίσματος της AFAD», κατέληξε ο Ερντογάν.