Μενού
f-35
F-35 | AP Photos
  • Α-
  • Α+

Το πράσινο φως στην πώληση των F-35 στην Ελλάδα έδωσε ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος από το Delphi Economic Forum στην Ουάσιγκτον. Βάσει της διαδικασίας πρέπει να συμφωνήσουν επίσης ο Ρεπουμπλικανός αντιπρόεδρος της επιτροπής, Τζιμ Ρις, καθώς και ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος στην αντίστοιχη επιτροπή στη Βουλή (Μάικλ Μακόλ, Γκρέγκορι Μικς).  Όταν εξασφαλιστεί αυτή η συναίνεση, κάτι που εκτιμάται ότι είναι ζήτημα χρόνου, τότε η αμερικανική κυβέρνηση θα ειδοποιήσει επίσημα το Κογκρέσο για την πώληση των F-35 στην Ελλάδα και από εκεί και πέρα θα ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία για την επικύρωση της αμυντικής σύμβασης.

Σε πρόσφατη επίσκεψή του στη χώρα μας ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Lockheed Martin που κατασκευάζει τα F-35, ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικός σχετικά με τα αεροπλάνα που πρόκειται να παραλάβει η χώρα μας. Ο κ. Greg Ulmer δήλωσε σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ ότι τα ελληνικά F-35 θα είναι εφοδιασμένα με ότι πιο σύγχρονο υπάρχει σε συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου. Θα είναι η πιο σύγχρονη γενιά του αεροπλάνου, η TR-3 με το λογισμικό Block4, τα οποία κάνουν το αεροπλάνο ακόμα πιο ισχυρό και πρακτικά ανίκητο.

Τα νέα τεχνολογικά στοιχεία του «δικού μας» F-35 θα του επιτρέπουν να έχει ακόμα καλύτερη επόπτευση του πεδίου, θα μπορεί να ανιχνεύει με μεγαλύτερη ακρίβεια και σε μεγαλύτερο βάθος τις γραμμές του αντιπάλου και θα μπορεί να έχει άμεση και πιο καλή συνεργασία με τα υπόλοιπα φίλια αεροπλάνα, δηλαδή τα F-16. Τα σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα των ελληνικών F-35 θα μπορούν να «τυφλώνουν» τα εχθρικά ραντάρ σε ακόμα μεγαλύτερο βάθος, ενώ θα κάνει εντελώς άχρηστους τους S400 της Τουρκίας αλλά και οποιοδήποτε άλλο σύστημα αεράμυνας.

Τα συστήματα αυτά θα είναι σίγουρα μέσα στο πακέτο των ελληνικών F-35, τα οποία όταν τα αποκτήσουμε θα είναι τα τελευταίας γενιάς και πολύ πιο σύγχρονα από αντίστοιχα που έχουν αεροπορίες άλλων χωρών. Αυτά θα ενισχύσουν τις έτσι και αλλιώς μοναδικές δυνατότητες του F-35 το οποίο αλλάζει ουσιαστικά όλο το τοπίο στο Αιγαίο, αποτελώντας ουσιαστικά μία ιπτάμενη-πλατφόρμα, το οποίο συνεργάζεται και κατευθύνει τις υπόλοιπες δυνάμεις στην αποτροπή μιας επίθεσης.

Το F-35 είναι ένα μαχητικό-πολυεργαλείο που εξασφαλίζει αεροπορική υπεροχή ιδίως εκτός της οπτικής επαφής του στόχου (BVR) αλλά και με δεκάδες ακόμα μοναδικές δυνατότητες και ικανότητα χρήσης σε πολλούς ρόλους. Οι προηγμένοι αισθητήρες και τα ραντάρ που χρησιμοποιεί το καθιστούν κάτι σαν ιπτάμενο-στρατηγείο, το οποίο κατανέμει ρόλους σε άλλα αεροπλάνα και όπλα, ώστε από κοινού να επιτευχθεί το μέγιστο αποτέλεσμα στα χτυπήματα που έχουν επιλεγεί. Τα χαρακτηριστικά stealth προσθέτουν ένα ακόμα δυνατό χαρτί ιδίως στο περιβάλλον του Αιγαίου, ενώ είναι ιδιαίτερα ικανό (παρά τα όσα αντίθετα ακούγονται) σε κλειστές αερομαχίες αλλά και σε αποστολές κρούσης, καθώς μπορεί να μεταφέρει μεγάλο οπλικό φορτίο.