Μενού
seismos-toyrkia
Σεισμός στην Τουρκία | AP
  • Α-
  • Α+

Τέσσερα 24ωρα μετά από τους φονικούς σεισμούς στην Τουρκία που ισοπέδωσαν περιοχές ολόκληρες και οδήγησαν στον θάνατο τουλάχιστον 16.000 ανθρώπους, οι ελπίδες για την ανεύρεση επιζώντων μέσα στα χαλάσματα παραμένουν, με τις έρευνες να συνεχίζονται τόσο από τα τουρκικά συνεργεία όσο και από εκείνα που έχουν σπεύσει για βοήθεια, ανάμεσά τους και τα ελληνικά. Οι περιοχές που έχουν πληγεί σε Τουρκία και Συρία είναι δεκάδες με την έκταση της καταστροφής να είναι τεράστια. Σύμφωνα με νέα προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσαν οι αρχές των δύο χωρών στην Τουρκία έχουν χάσει τη ζωή τους 12.873 άνθρωποι, ενώ στη Συρία άλλοι 3.162, σύμφωνα με τις αρχές και ιατρικές πηγές.

Την ίδια στιγμή όμως το δικό τους δράμα ζουν και εκείνοι που κατάφεραν να διασωθούν από τα χτυπήματα του Εγκέλαδου. Ανθρωποι που σώθηκαν από τις καταρρεύσεις όμως πλέον καλούνται να επιβιώσουν με το τίποτα. Εχασαν τα πάντα, δεν έχουν που να μείνουν με το κρύο να είναι πολύ και τα όρια να δοκιμάζονται κάθε στιγμή. Είναι χαρακτηριστική η εικόνα που μεταφέρεται από τις πόλεις που έχουν πληγεί, με τον κόσμο μέσα στην απελπισία του να κάνει πλιάτσικο σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα τροφίμων που είναι κλειστά.

Στη χώρα φτάνει συνεχώς ανθρωπιστική βοήθεια, με την Ελλάδα να στέλνει με εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη, υγειονομικό και ιατροφαρμακευτικό υλικό και είδη πρώτης ανάγκης όπως 7.500 κουβέρτες, 1.500 κρεβάτια και 500 σκηνές οι οποίες μπορούν να φιλοξενήσουν οικογένειες και να χρησιμοποιηθούν ως κινητά ιατρεία. Για τη μεταφορά του υλικού και με στόχο να φτάσει στους πληγέντες το συντομότερο δυνατό, θα πραγματοποιηθούν πέντε πτήσεις προς τη γειτονική χώρα με αεροσκάφη της AEGEAN.

Στην Αντιόχεια η δεύτερη ομάδα της ΕΜΑΚ

Το πρωί της Πέμπτης έφτασε στην Αντιόχεια η δεύτερη ελληνική ομάδα της ΕΜΑΚ που φτάνει προς βοήθεια στη χώρα, μαζί με την ομάδα από την ελληνική πρεσβεία στην Αγκυρα. Η αποστολή αντιμετώπισε πρόβλημα χθες με το αεροπλάνο που τη μετέφερε, αλλά τελικά ταξίδεψε με ένα C-27.

Χτες, Τετάρτη, οι διασώστες της 1ης ΕΜΑΚ που βρίσκεται στο Χατάι, κατάφεραν μετά από ώρες προσπαθειών να απεγκλωβίσουν μια 20χρονη κοπέλα. Πρόκειται για το πέμπτο άτομο που διασώζουν τα μέλη της ελληνικής αποστολής, η οποία ενισχύεται και με δεύτερη ομάδα διάσωσης από τη Θεσσαλονίκη.