Μενού
seismos-toyrkia
Σεισμός στην Τουρκία | Getty
 • Α-
 • Α+

Ο απολογισμός των θυμάτων του καταστροφικού σεισμού που έπληξε τη Δευτέρα την Τουρκία και τη Συρία ξεπέρασε σήμερα τους 15.000 νεκρούς, την ώρα που σωστικά συνεργεία συνεχίζουν την αγωνιώδη κούρσα με τον χρόνο για να σώσουν επιζώντες με αντίξοες συνθήκες, υπό δριμύ ψύχος.

Οι ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν εξαιτίας του σεισμού των 7,8 βαθμών και των πολλών ισχυρών μετασεισμικών δονήσεων που τον ακολούθησαν έχουν φθάσει τις 12.391 στην Τουρκία και τις 2.992 στη Συρία, με άλλα λόγια οι νεκροί είναι 15.383 ως αυτό το στάδιο.

«Ο σεισμός τίναξε τα κτίρια στον αέρα»

«Τα κτίρια στην Τουρκία, είναι περίπου η ίδια με τα κτίρια της Αλβανίας. Στον τελευταίο σεισμό που πήγα στην Αλβανία είναι παρόμοια. Τι σημαίνει αυτό; Όποιος έχει πάει στην Αλβανία το έχει καταλάβει ότι είναι παλιά. Κτίρια με κακά υλικά, κακή σύνθεση και με προσθήκες, με τροποποιήσεις, ασυντήρητα κτίρια μάλιστα, που καταλαβαίνουμε ότι υποφέρουν. Βέβαια παρατήρησα και κτίρια τα οποία είναι μια χαρά», επισήμανε μιλώντας στην ΕΡΤ και το κεντρικό δελτίο ειδήσεων με τον Γιώργο Κουβαρά, ο καθηγητής αντισεισμικών κατασκευών, Παναγιώτης Καρύδης, ο οποίος βρίσκεται στην Τουρκία με την ελληνική αποστολή μετά τους φονικούς σεισμούς, ερωτηθείς για το αν χουν πολλές διαφορές οι κατασκευές εκεί από τον τρόπο που κατασκευάζουμε στην Ελλάδα.

Ο ίδιος πρόσθεσε ακόμη, σχετικά: «Καταρχήν είναι πολύ δύσκολο να διαγνώσει κάποιος εάν ένα κτίριο είναι πραγματικό ή όχι. Μετά από ένα τέτοιο σεισμό, ιδιαίτερα όταν εδώ έχουν ανοιχτεί κτίρια, τα έχουν ντύσει με τσιμεντοσανίδες και δεν μπορείς να καταλάβεις τι έχει μέσα το κτίριο (…) Στο κονίαμα, στα νοσοκομεία και τα κτίρια με την θερμομόνωση – θερμοπρόσοψη περίπου συμβαίνει το ίδιο. Καλύπτουμε το σκελετό και δεν ξέρουμε τι γίνεται από κάτω».

Παράλληλα, ο κ. Καρύδης εξήγησε και το γιατί κατέρρευσαν τόσα πολλά κτίρια και σημείωσε ότι στη διεθνή βιβλιογραφία αυτό το ανέλυσε το φαινόμενο της «αρμονικής κατάρρευσης».. «Καθώς ο σεισμός ήταν ''από κάτω'', τα τίναξε στον αέρα τα κτίρια ακριβώς όπως έχουμε δει όταν ανατινάζουμε τα παλιά κτίρια θέλοντας να τα κατεδαφίσουμε. Η κατάρρευση έγινε ακαριαία και περίπου δεν ισχύουν αυτά που λέμε ''μπες κάτω από το τραπέζι'' ή''προσπάθησε να βρεις μια περιοχή που είναι πιο ασφαλής''. Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν προλαβαίνει ο κόσμος να αντιδράσει με τίποτα. Βρίσκεται κατευθείαν κάτω. Όταν είμαστε μακριά από το επίκεντρο, η δόνηση είναι ενιαία. Όταν είμαστε κοντά στο επίκεντρο, η δόνηση είναι εντελώς ανώμαλη. Αυτό παρατηρήθηκε στη Ρικομέξ που έπεσε ενώ δίπλα, ένα τριώροφο κτήριο από σαθρά υλικά δεν έπαθε τίποτα. Είναι συμβολή διαφόρων κυμάτων, το οποίο σημαίνει ότι σε άλλες θέσεις το αποτέλεσμα της συμβολής είναι να υπάρχει πολύ μεγάλη ένταση και σε άλλες περιπτώσεις να υπάρχει ύφεση. Όταν λοιπόν βρεθούν ίδια κτίρια με τον ίδιο κατασκευαστή, με την ίδια μελέτη σε σειρά, γιατί ιδιαίτερα εδώ στην Τουρκία έχουμε αυτό το φαινόμενο. Βλέπεις δηλαδή δέκα κτίρια εντελώς ανόμοια».

Τέλος απάντησε και στο που μένει ο ίδιος τώρα που βρίσκεται στην Τουρκία. «Μένω στο αυτοκίνητο. Μετά από έναν τέτοιο σεισμό είναι πολύ δύσκολο να εκτιμήσεις αν κάποιο οίκημα είναι άθικτο. ιδιαίτερα όταν έχουν ντυθεί εξωτερικά με τσιμεντοσανίδες».

Δέκα άτομα έχει απεγκλωβίσει η ελληνική αποστολή

Παράλληλα, δέκα άτομα, 5 ζωντανά και 5 νεκρά, έχει ανασύρει μέχρι στιγμής η ελληνική αποστολή έρευνας και διάσωσης κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεών της στα ερείπια των κτηρίων της πόλης Χατάι στην Τουρκία, που κατάρρευσαν εξαιτίας του ισχυρού σεισμού της 6ης Φεβρουαρίου.

Συγκεκριμένα όπως ανακοίνωσε η Πυροσβεστική από χθες (7/2) το πρωί που ξεκίνησε να επιχειρεί η ελληνική αποστολή και μέχρι το βράδυ της Τετάρτης έχουν απεγκλωβιστεί ζωντανά πέντε άτομα ως κάτωθι:

 • ένας άνδρας 50 ετών περίπου (07-02-2023)
 • ένα ανήλικο κορίτσι 9 ετών περίπου (07-02-2023)
 • ένα ανήλικο κορίτσι 7 ετών περίπου (07-02-2023)
 • ένα αγόρι 17 ετών περίπου (08-02-2023) και
 • μια γυναίκα 20 ετών περίπου (08-02-2023)

ενώ, έχουν ανασυρθεί νεκρά πέντε άτομα ως κάτωθι:

 • ένα ανήλικο κορίτσι τριών ετών περίπου (07-02-2023)
 • ένας άνδρας 40 ετών περίπου (08-02-2023)
 • ένα αγόρι 17 ετών περίπου (08-02-2023)
 • ένα βρέφος τεσσάρων μηνών περίπου (08-02-2023) και
 • μία γυναίκα 30 ετών περίπου (08-02-2023)

Όπως επισημαίνει στην ανακοίνωση της η Πυροσβεστική οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης συνεχίζονται. Σημειώνεται ότι το απόγευμα της Τετάρτης αναχώρησε και η δεύτερη ομάδα της ΕΜΑΚ από Θεσσαλονίκη που θα ενισχύσει την ελληνική αποστολή στην πόλη Χατάι της Τουρκίας, όπου επιχειρεί για την ανάσυρση εγκλωβισμένων από τα ερείπια των κτιρίων.