Μενού
metanastes
Μετανάστες | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Ο φονικός σεισμός στην Τουρκία και τη Συρία αποτέλεσε ένα από τα κύρια θέματα της ατζέντας της Συνόδου Κορυφής, που εκτυλίχθηκε στις Βρυξέλλες παρουσία και του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Μάλιστα, στο πλαίσιο της ατζέντας, τέθηκε και το μεταναστευτικό καθώς εκφράζονται «φόβοι» από τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη δημιουργία ενός νέου μεγάλου μεταναστευτικού κύματος μετά και τον φονικό σεισμό, που έχει στερήσει τη ζωή σε περισσότερους από 20.000 ανθρώπους σε Τουρκία και Συρία. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό του «Open» το μεταναστευτικό είχε μπει ήδη στην ατζέντα της Συνόδου πολύ πριν από τον σεισμό της περασμένης Δευτέρας (6/2). Όπως αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες, το ζήτημα το έθεσαν στο επίκεντρο η Ολλανδία και η Δανία, διότι παρατηρείται αύξηση των παράτυπων μεταναστών στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όμως, η Ευρώπη «τρέμει», σύμφωνα με το «Open», για ένα νέο μεγάλο μεταναστευτικό κύμα στις περιοχές που φιλοξενούνται πρόσφυγες λόγω και του καταστροφικού σεισμού.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σκοπεύει να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση των συγκεκριμένων περιοχών, μέσω οικονομικών πόρων και τη στήριξη των σεισμόπληκτων, όμως η τάση πριν από τον σεισμό, στον οποίο και αγνοείται και ζευγάρι Ελλήνων στην Αντιόχεια, για τη μετανάστευση είναι να διαφυλαχθούν τα εξωτερικά σύνορά της (σ.σ. Ευρωπαϊκής Ένωσης) με όλα τα μέσα. Στο κείμενο των συμπερασμάτων των Ευρωπαίων ηγετών γίνεται - για πρώτη φορά - λόγος για χρηματοδότηση οικοδομών με ευρωπαϊκά κονδύλια στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης, αλλά και η ενίσχυση των επιστροφών των παράτυπων μεταναστών.

Μητσοτάκης για μεταναστευτικό: Η Ελλάδα θα συνεχίζει να αγωνίζεται

Για το μεταναστευτικό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι «θα έχουμε επίσης την ευκαιρία να συζητήσουμε δύο κρίσιμα θέματα που αφορούν την ευρωπαϊκή οικογένεια. Το πρώτο αφορά τα ζητήματα της μετανάστευσης ειδικά της παράνομης μετανάστευσης, η οποία πάλι δείχνει έντονες τάσεις σημαντικής αύξησης τον τελευταίο χρόνο. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να αγωνίζεται έστω ώστε η ΕΕ να κάνει περισσότερα για να προστατεύσει τα εξωτερικά της σύνορα. Είναι κάτι που ως χώρα το κάνουμε ήδη, αλλά προσβλέπουμε σε μεγαλύτερη ευρωπαϊκή υποστήριξη. Και θα εξακολουθούμε να διεκδικούμε πρόσθετους ευρωπαϊκούς πόρους έτσι ώστε να έχουμε όλα τα μέσα στη διάθεσή μας για να φυλάμε αποτελεσματικά τα σύνορά μας». 

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης συμπλήρωσε: «Κι όταν αναφέρομαι σε όλα τα μέσα, αναφέρομαι και στην ανάγκη η Ε.Ε. να χρησιμοποιήσει φυσικά εμπόδια όπως ο φράχτης τον οποίο κατασκευάζουμε στον Έβρο. Την ίδια στιγμή είναι δεδομένο ότι η Ευρώπη θα πρέπει να επιταχύνει τις πολιτικές επιστροφών. Έτσι ώστε όσοι δεν δικαιούνται άσυλο να επιστρέφουν στις χώρες προέλευσης». 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA