Μενού
seismos - toyrkia
Σεισμός στην Τουρκία | AP
  • Α-
  • Α+

Ο στρατός της Αυστρίας, αλλά και εθελοντές από τη Γερμανία αποφάσισαν να αναστείλουν τις επιχειρήσεις διάσωσης στην νοτιοανατολική Τουρκία, η οποία επλήγη από τον φονικό σεισμό της περασμένης Δευτέρας (6/2) για λόγους ασφαλείας. Τη σχετική ανακοίνωση έκαναν εκπρόσωποι του Αυστριακού στρατού, οι οποίοι ανέφεραν ότι οι επιχειρήσεις στην επαρχία του Χατάι σταματούν καθώς στο σημείο σημειώνονται συγκρούσεις μεταξύ των ομάδων, αλλά δεν έδωσαν περισσότερες πληροφορίες για το μέγεθος ή για το ποιοι συγκρούονται στην περιοχή.

Συγκεκριμένα, είπαν στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, AFP, ότι 82 στρατιώτες της «Μονάδας Αρωγής για τις Καταστροφές» βρίσκονταν σε ασφαλές καταφύγιο στην περιφέρεια του νότιου Χατάι και μάλιστα σε βάση όπου βρίσκονται και άλλα διεθνή σωστικά συνεργεία και περιμένουν εντολές για τις επόμενες κινήσεις τους. Η επίλεκτη ομάδα των αυστριακών Ενόπλων Δυνάμεων έφτασαν στο σημείο την Τρίτη (7/2) με 45 τόνους εξοπλισμό και κατάφεραν να διασώσουν εννέα άτομα από τα ερείπια. Ενώ κανονικά ήταν προγραμματισμένο να επιστρέψουν στην Αυστρία την ερχόμενη Πέμπτη, αυτό πλέον επανεξετάζεται.

Παρόμοιες αποφάσεις και από τη Γερμανία

Παρόμοια απόφαση για τη διακοπή των επιχειρήσεων διάσωσης ελήφθη και στη Γερμανία από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Τεχνικής Βοήθειας (TSW) και μια ΜΚΟ που ειδικεύεται στην παροχή βοήθειας σε θύματα φυσικών καταστροφών, την ISAR Germany. «Τις τελευταίες ώρες, η κατάσταση ασφαλείας στο Χατάι έχει αλλάξει», δήλωσε εκπρόσωπος της ΜΚΟ, συμπληρώνοντας ότι υπάρχουν ολοένα και περισσότερες αναφορές για συγκρούσεις μεταξύ διαφορετικών φατριών. Έκανε λόγο, μάλιστα, ότι έπεσαν και πυροβολισμοί.

Οι γερμανικές ομάδες «παραμένουν προς το παρόν στη κοινή βάση με τα υπόλοιπα σωστικά συνεργεία» και θα συνεχίσουν τις έρευνές τους όταν οι η τουρκική Πολιτική Προστασία θεωρήσει ότι είναι αρκετά ασφαλείς οι συνθήκες.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.