Μενού
mpaloni - HPA
Κινεζικό μπαλόνι στις ΗΠΑ | AP
  • Α-
  • Α+

Συνέχεια στην κόντρα με τις ΗΠΑ σχετικά με τα κατασκοπευτικά μπαλόνια δίνει η Κίνα, μετά και το τελευταίο περιστατικό που σημειώθηκε στην πόλη Τσινγκτάο, που βρίσκεται στα ανατολικά της χώρας. Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες που μεταδίδει ο βρετανικός «Guardian» το Πεκίνο προχώρησε σε μία νέα καταγγελία κατά της Ουάσινγκτον αναφέροντας ότι κατασκοπευτικά μπαλόνια της χώρας πέταξαν πάνω από τις περιοχές του Θιβέτ και της Σιντζιάνγκ, ενώ απείλησε ότι θα επιβάλλει κυρώσεις σε αμερικάνικες οντότητες για παραβίαση του κινεζικού εναέριου χώρου.

Τις σχετικές καταγγελίες έκανε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Γουάνγκ Γουενμπίν, ο οποίος κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των συντακτών την Τετάρτη (15/2) δήλωσε ότι «χωρίς την έγκριση των αρμόδιων κινεζικών αρχών, πέταξε παράνομα τουλάχιστον 10 φορές πάνω από τον εναέριο χώρο της Κίνας, μεταξύ άλλων πάνω από το Σιντζιάνγκ, το Θιβέτ και άλλες επαρχίες αμερικάνικο κατασκοπευτικό μπαλόνι».

Η απάντηση των ΗΠΑ ήταν άμεση, με την αναπληρώτρια υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Γουέντι Σέρμαν, να αναφέρει ότι οι ισχυρισμοί της Κίνας για τα αμερικανικά αερόστατα είναι ψευδείς. «Τώρα είπαν ότι ένα εκατομμύριο αερόστατα των ΗΠΑ πέταξαν πάνω από την Κίνα. Αυτό είναι ψευδές, δεν υπάρχουν κυβερνητικά μπαλόνια των ΗΠΑ πάνω από την Κίνα», δήλωσε η ίδια σε εκδήλωση στο Ινστιτούτο Brookings, που διοργανώθηκε στην πρωτεύουσα των Ηνωμένων Πολιτειών, την Ουάσινγκτον.

Κατηγορίες Κίνας και κατά Ιαπωνίας

Ο Γουάνγκ κατηγόρησε, επίσης, την κυβέρνηση της Ιαπωνίας ότι προβαίνει σε «αβάσιμους ισχυρισμούς», σχετικά με τις αναφορές που έκανε το υπουργείο Άμυνας της χώρας ότι πρόκειται να αναλύσει εκ νέου τα αγνώστου ταυτότητας εναέρια αντικείμενα, που πέταξαν πάνω από τον εναέριο χώρο της Ιαπωνίας τον Νοέμβριο του 2019. Συγκεκριμένα, το υπουργείο ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Τρίτης ότι η νέα ανάλυση των ιαπωνικών Αρχών «δείχνει» ότι επρόκειτο για κινεζικά κατασκοπευτικά αερόστατα, ενώ ζήτησε από την κυβέρνηση της Κίνας να επιβεβαιώσει τα γεγονότα

Ο Γουάνγκ κατηγόρησε την Ιαπωνία ότι «συκοφαντεί» την Κίνα  χωρίς να υπάρχουν σαφή αποδεικτικά στοιχεία ... Η Κίνα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών του Πεκίνου, έχει επανειλημμένα μοιραστεί πληροφορίες σχετικά με την ακούσια είσοδο κινεζικού μη επανδρωμένου και μη στρατιωτικού αερόστατου στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ. «Η Ιαπωνία θα πρέπει να υιοθετήσει μια αντικειμενική θέση και να δει αυτό το απροσδόκητο περιστατικό, που προκλήθηκε ακουσίως, με τον σωστό τρόπο και να σταματήσει να ακολουθεί το παράδειγμα των ΗΠΑ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γουάνγκ.