Μενού
prigkozin
Γεβγκένι Πριγκόζιν | Associated Press
  • Α-
  • Α+

Τα όσα συμβαίνουν τα τελευταία 24ωρα στη Μόσχα προκαλούν παγκόσμια ανησυχία. Κανείς στη Δύση δε γνωρίζει ποιοι είναι από εδώ και πέρα οι πραγματικοί σχεδιασμοί του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν αν και όλοι αναγνωρίζουν την εξαιρετικά δυσχερή θέση στην οποία έχει περιέλθει μετά το αδιέξοδο στον πόλεμο στην Ουκρανία. Το γεγονός αυτό προβληματίζει ιδιαίτερα τους δυτικούς ηγέτες, οι οποίοι φέρονται αποφασισμένοι να συνεχίσουν επ’αόριστον την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο χωρίς όμως να κρύβουν τον προβληματισμό τους για μία πιθανή «αψυχολόγητη» αντίδραση του Πούτιν. Και αυτό γιατί ο Ρώσος πρόεδρος από τη μία πλευρά ανακοινώνει την αποχώρηση της Ρωσίας από τη συνθήκη περιορισμού των στρατηγικών πυρηνικών όπλων, προσεγγίζοντας την ίδια στιγμή την Κίνα σε αναζήτηση στήριξης, ενώ από την άλλη φαίνεται να βρίσκεται αντιμέτωπος για πρώτη φορά με την εκδήλωση κινήσεων δημόσιας αμφισβήτησης.

Η στάση του αφεντικού της παραστρατιωτικής οργάνωσης Wagner, που θεωρείται ότι αναλαμβάνει να κάνει για λογαριασμό του Κρεμλίνου τη «βρώμικη» δουλειά, Γεβγκένι Πριγκόζιν να στοχοποιήσει την ηγεσία του ρωσικού υπουργείου Αμυνας κατηγορώντας τη μάλιστα για προδοσία δίνει την εικόνα προς τα έξω ότι η πολιτική και στρατιωτική ελίτ της Μόσχας βρίσκεται σε αναταραχή. Πρόκειται για αυτονόμηση του επονομαζόμενου και «σεφ του Πούτιν» ή για μία ακόμα εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας προκειμένου να βρεθούν εξιλαστήρια θύματα, στα οποία θα χρεωθεί τελικά η αποτυχία της εισβολής στην Ουκρανία; Προς το παρόν, η οποιαδήποτε απάντηση στο ερώτημα αυτό θα ήταν παρακινδυνευμένη καθώς παραμένουν άγνωστες οι ισορροπίες, που έχουν διαμορφωθεί στα υψηλά κλιμάκια εξουσίας της χώρας μετά από 1 χρόνο συγκρούσεων στο ουκρανικό μέτωπο με μεγάλες απώλειες για τις ρωσικές δυνάμεις. 

«Εμφύλιος» στο Κρεμλίνο

Ο Πριγκόζιν λοιπόν, στρέφεται ανοιχτά κατά του υπουργού Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού και του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Βαλέρι Γκερασίμοφ αποδίδοντας τους άρνηση να τροφοδοτήσουν με πυρομαχικά και να παράσχουν αεροπορική υποστήριξη στο μισθοφορικό στρατό του, που πρωταγωνιστεί στη ρωσική επιχείρηση κατάληψης εδαφών στην ανατολική Ουκρανία καταβάλλοντας μέχρι τώρα βαρύ φόρο αίματος. Το σκηνικό, που περιγράφει ο ισχυρός άντρας της Wagner μοιάζει με ένα εσωτερικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών, με την ηγεσία του τακτικού στρατού να βρίσκει την ευκαιρία να ξεμπερδεύει μία και καλή με τη μισθοφορική πολεμική μηχανή του Κρεμλίνου, που έχει το πάνω χέρι σε όλες τις κρίσιμες στρατιωτικές επιχειρήσεις των τελευταίων χρόνων. Οπως όμως είναι προφανές, εάν ισχύουν τα όσα καταγγέλλει ο Πριγκόζιν, οι άντρες του στέλνονται από το ρωσικό στρατιωτικό επιτελείο στο πεδίο της μάχης σαν πρόβατα επί σφαγή υπονομεύοντας εκ των έσω με αυτό τον τρόπο την έκβαση του πολέμου

Το νέο επεισόδιο στις τεταμένες σχέσεις μεταξύ Wagner και ρωσικού υπουργείου Αμυνας όμως ξεπερνά κατά πολύ τα όρια μιας εσωτερικής αντιπαράθεσης, που οφείλεται στην αύξηση ή απομείωση, αντίστοιχα, της επιρροής και της ισχύος της μίας ή της άλλης πλευράς. Ο αναβαθμισμένος ρόλος του Πριγκόζιν μετά την έναρξη της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», όπως αποκάλεσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν την εισβολή στην Ουκρανία, έχει ενοχλήσει πολλούς στη Μόσχα. Ενδεχομένως, οι φιλοδοξίες και η θέση, που θέλει να διεκδικήσει για τον εαυτό του το αφεντικό της Wagner, να έχει ενοχλήσει ακόμα και τον ίδιο τον Ρώσο πρόεδρο, ο στενός κύκλος του οποίου, βρίσκεται σε αυξημένη εγρήγορση ώστε να εντοπίσει πιθανές εκκολαπτόμενες συνωμοσίες. Στο πλαίσιο αυτό, δεν πέρασε απαρατήρητη ούτε η απουσία Πριγκόζιν από την ετήσια ομιλία Πούτιν προς το ρωσικό έθνος αλλά ούτε και η προσχηματική επίκληση του βεβαρημένου προγράμματος του ως δικαιολογία.

prigozhin

Βαρύ το κλίμα για Πριγκόζιν

Το κλίμα για τον επικεφαλής της Wagner είχε βαρύνει από τον περασμένο Σεπτέμβριο όταν παραδέχτηκε ότι ήταν αυτός, που ίδρυσε την εταιρεία μισθοφόρων με στρατιωτική δράση σε Συρία, Αφρική και Ουκρανία. Εως τότε κανείς από τη ρωσική πλευρά δεν είχε επιβεβαιώσει επισήμως όχι μόνο την εμπλοκή Πριγκόζιν αλλά και την οποιαδήποτε σχέση της οργάνωσης, που θεωρείται από τη Μόσχα παράνομη,  με το Κρεμλίνο. Δε σταμάτησε όμως εκεί. Ακολούθησε μερικές μέρες αργότερα η παραδοχή από τον ίδιο της ανάμιξης του στις αμερικανικές εκλογές με τη σχετική επικήρυξη του από το FBI, ύψους 250.000 δολαρίων, να αναφέρεται στη συμμετοχή του «σε συνωμοσία εξαπάτησης των Ηνωμένων Πολιτειών παρεμποδίζοντας και καταστρέφοντας τις νόμιμες λειτουργίες της Ομοσπονδιακής Εκλογικής Επιτροπής, του Υπουργείου Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών και του Υπουργείου Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών». 

Η απόφαση του Πριγκόζιν να εγκαταλείψει τον κρίσιμο παρασκηνιακό ρόλο του και να θελήσει να αποκαλύψει το βάθος των σχέσεων του με τον προεδρικό πυρήνα εξουσίας στη Ρωσία θεωρήθηκε από τους άσπονδους φίλους του ως απόδειξη της προσωπικής στρατηγικής του. Οι ηγετικές εμφανίσεις του δε, στα πεδία των μαχών εκλήφθηκαν από πολλούς ως μία προσπάθεια να καρπωθεί τις επιτυχίες του ρωσικού στρατού κεφαλαιοποιώντας στη συνέχεια πολιτικά τη συμβολή του στον πόλεμο στην Ουκρανία. Οποια και αν είναι η ερμηνεία των κινήσεων Πριγκόζιν, είναι ξεκάθαρο πως ο αρχηγός της Wagner έχει επιλέξει να βαδίσει πάνω σε ένα τεντωμένο σχοινί παίρνοντας το ρίσκο να διευρύνει τον κύκλο των εχθρών του στη Ρωσία, με το Κρεμλίνο πάντως να παραδέχεται πρόσφατα ότι ο ίδιος θα μπορούσε να δολοφονηθεί σύντομα από τις μυστικές υπηρεσίες της Ουκρανίας και των ΗΠΑ. 
 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA