Μενού
italia
Ιταλία | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Παρόλο που είναι γνωστό ότι το ανθρώπινο είδος έχει εξελιχθεί σε αρκετά πράγματα μέσα στα τελευταία χιλιάδες χρόνια, ανάμεσα σε αυτά και στο ύψος, υπάρχει μία πόλη στην Ιταλία που αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα, καθώς οι πολίτες της έχουν έχουν -στατιστικά- το ίδιο ύψος από την περίοδο της ρωμαϊκής περιόδου. Ο λόγος, σύμφωνα με το επιστημονικό περιοδικό «Scientific Journal», για την πόλη του Μιλάνου, όπου τόσο στο ανδρικό, όσο και στο γυναικείο πληθυσμό της πόλης της περιφέρειας της Λομβαρδιάς δεν έχει παρατηρηθεί μεγάλη διαφορά στο ύψος τους τα τελευταία 2000 χρόνια.

Αυτό, σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει για τις αλλαγές στο ύψος ανά γενιά, αποτελεί ένα παράξενο φαινόμενο καθώς στις ίδιες έρευνες έχει αποκαλυφθεί ότι γινόμαστε ψηλότεροι κατά μέσο όρο και ανά χρονική περίοδο. «Πρόκειται για μία από τις σπάνιες μελέτες που δεν δείχνουν καμία αλλαγή στην τάση του αναστήματος με την πάροδο του χρόνου στην Ευρώπη», δήλωσε ο Μίρκο Ματία, συν-συγγραφέας της μελέτης και μεταδιδακτορικός συνεργάτης στο Università degli Studi di Milano στην Ιταλία. Κατά τη διάρκεια της έρευνας διαπιστώθηκε, μάλιστα, ότι το ύψος των ανδρών κυμαινόταν μεταξύ 152 εκατοστών και 195,4 εκατοστών, με μέσο όρο τα 168,5 εκατοστά, ενώ το ύψος των γυναικών κυμαινόταν μεταξύ 143,5 εκατοστών και 177,6 εκατοστών, με μέσο όρο 157,8 εκατοστά. Και οι δύο αυτοί μέσοι όροι διαπιστώθηκε ότι δεν μεταβάλλονται σημαντικά με την πάροδο του χρόνου.

Πού οφείλεται

Η έρευνα βασίστηκε, σύμφωνα με τον Ματία, στη μελέτη 500 σκελετών, 549 για την ακρίβεια, επιλέγοντας 50 γυναίκες και 50 άνδρες ανά ιστορική περίοδο, δηλαδή από τη Ρωμαϊκή εποχή (1ος-5ος αιώνας μ.Χ.), τον πρώιμο Μεσαίωνα (6ος-10ος αιώνας μ.Χ.), τον ύστερο Μεσαίωνα (11ος-15ος αιώνας μ.Χ.), την πρώιμη νεότερη περίοδο (16ος-18ος αιώνας μ.Χ.), αλλά και τη νεότερη περίοδο (19ος-21ος αιώνας μ.Χ.). Ειδικότερα, οι συγγραφείς χρησιμοποίησαν τόσο ιστορικές πηγές δεδομένων, όσο και αρχαίους σκελετούς για να μετρήσουν πώς άλλαξε το μέσο ύψος των Μιλανέζων με την πάροδο του χρόνου. Μάλιστα, όλο το ιστορικό δείγμα προήλθε από το ίδιο αστικό πλαίσιο, το οποίο ήταν τα νεκροταφεία της πόλης του Μιλάνου και από την ίδια κοινωνικοοικονομική κατάσταση, που ήταν η κατώτερη τάξη.

Ο σκοπός του παραπάνω αποκλεισμού περισσότερων ατόμων από διαφορετικές τάξεις και από διαφορετικό αστικό ιστό έγινε, σύμφωνα με τους επιστήμονες, για να περιοριστούν οι γεωγραφικές και κοινωνικές προκαταλήψεις, ενώ οι σκελετοί που εξέτασαν προέρχονταν από την ανθρωπολογική συλλογή του LABANOF (Ανθρωπολογικό και Οδοντολογικό Εργαστήριο του Κρατικού Πανεπιστημίου του Μιλάνου). Εξηγώντας τα ευρήματά τους, ανέφεραν ότι διάφοροι παράγοντες μπορούν να εξηγήσουν το συγκεκριμένο φαινόμενο, όπως ότι το γεωγραφικό και κοινωνικοοικονομικό πλαίσιο είναι ομοιογενές, ότι βασίζεται σε άτομα από ένα μόνο μέρος (σ.σ. την πόλη του Μιλάνου) και ότι όλα τα άτομα προέρχονται από παρόμοιο κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο.

Οι συγγραφείς της έρευνας ανέφεραν, παράλληλα, ότι στους λόγους, που το ύψος παρέμεινε στάσιμο στην πόλη της Ιταλίας κατά τα τελευταία 2.000 χρόνια, συμπεριλαμβάνονται και οι -συγκριτικά- καλύτερες συνθήκες διαβίωσης που είχαν οι κάτοικοι στην πόλη του Μιλάνου συγκριτικά με άλλες αστικές περιοχές της Ευρώπης, καθώς μιλάμε για μία πόλη «πλούσια» σε φυσικούς και διατροφικούς πόρους, αλλά και με πόλη με καλό θωρακισμό, που παρείχαν καλή άμυνα έναντι πιθανών απειλών.

Άξιο αναφοράς είναι ότι το ύψος παγκοσμίως έχει αυξηθεί τους τελευταίους αιώνες, καθώς μόνο τα τελευταία 150 χρόνια, το μέσο ύψος των ανθρώπων στις βιομηχανικές χώρες έχει αυξηθεί κατά περίπου 10 εκατοστά, σύμφωνα με το Scientific American. Ο μέσος νέος ενήλικας είναι περίπου 5% ψηλότερος από τους ανθρώπους που ζούσαν πριν από 100 χρόνια, αναφέρει το Our World in Data.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA