Μενού
galloi diadilotes ston loyvro
Γάλλοι διαδηλωτές στον Λούβρο | Twitter / CGT Culture
  • Α-
  • Α+

Μεγαλειώδεις διαδηλώσεις βρίσκονται τις τελευταίες μέρες σε εξέλιξη στην πρωτεύουσα της Γαλλίας, το Παρίσι, με αφορμή το νέο νομοσχέδιο για το συνταξιοδοτικό. Μαλιστα, σε διαδήλωση των προηγουμένων ημέρων εκτιμάται ότι έδωσαν το παρών περισσότεροι από 700.000 άνθρωποι, ενώ σημειώθηκαν και επεισόδια με τις αστυνομικές δυνάμεις. Κάποιοι άλλοι διαδηλωτές, όμως, επέλεξαν μία διαφορετική μορφή ακτιβισμού και χρησιμοποίησαν ως «μοχλό πίεσης» τον... Λούβρο και τη Μόνα Λίζα.

Συγκεκριμένα, σε φωτογραφίες που κάνουν τον γύρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ομάδα συνδικαλιστών «εισέβαλε» στο Μουσείο του Λούβρου και διαδήλωσε μπροστά από ένα από τα σημαντικότερα εκθέματα του μουσείου, τον πίνακα «Μόνα Λίζα» του Λεονάρντο ντα Βίντσι. Ο πολιτιστικός κλάδος της Συνδικαλιστικής Γενικής Εργατικής Συνομοσπονδίας, CGT-Culture, «ανέβασε» βίντεο στο Twitter από τη διαμαρτυρία. Σε αυτό φαίνεται μια ομάδα να κυματίζει σημαίες του συνδικάτου μέσα στις αίθουσες του μουσείου και να φωνάζει: «Θα το πάμε μέχρι την απόσυρση (του μεταρρυθμιστικού έργου)».

 Μαζική παρουσία στους δρόμους - Πάνω από 1 εκατ. διαδηλωτές

Πάνω από 1.000.000 άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους πόλεων της Γαλλίας, στη μεγαλύτερη πορεία διαμαρτυρίας των συνδικάτων από την έναρξη των κινητοποιήσεων τον Ιανουάριο κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού και των σχεδίων του Εμανουέλ Μακρον για αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 64 έτη. Η Αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα στο Παρίσι, ενώ μικροσυμπλοκές σημειώθηκαν στη Νάντ. Ωστόσο, οι περισσότερες από τις 260 διαδηλώσεις που οργάνωσαν τα συνδικάτα σε ολόκληρη τη Γαλλία ήταν ειρηνικές.

«Η κυβέρνηση πρέπει να λάβει υπόψη την αντίδραση. Βλέποντας τόσους πολλούς ανθρώπους στους δρόμους, δυσκολεύονται πολύ να εξηγήσουν και να περάσουν τη μεταρρύθμισή τους» δήλωσε ο επικεφαλής του συνδικάτου CFDT, Λοράν Μπέργκερ, στην κεφαλή της πορείας στο Παρίσι. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, 1,28 εκατ. άνθρωποι μετείχαν σε πορείες σε ολόκληρη τη Γαλλία, γεγονός που καθιστά τις κινητοποιήσεις της Τρίτης (7/3) τις μεγαλύτερες εδώ και δεκαετίες, αν και το συνδικάτο CGT ανέβασε τον αριθμό των συμμετεχόντων στα 3,5 εκατομμύρια.


Αυτήν τη στιγμή, πάντως, φαντάζει απίθανο οι διαδηλώσεις της Τρίτης να επηρεάσουν τον Μακρόν, ο οποίος έχει αναγάγει σε προτεραιότητα της ατζέντας του τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος αφότου ανέλαβε την εξουσία το 2017, προκειμένου να βάλει «φρένο» στα προβλεπόμενα ελλείμματα για τις επόμενες δεκαετίες. Αναλυτές θεωρούν ότι ο κεντρώος πρόεδρος της Γαλλίας είναι αποφασισμένος να προχωρήσει, με το κοινοβούλιο έτοιμο να ψηφίσει το σχέδιο νόμου ήδη από την επόμενη εβδομάδα. Νέες πορείες έχουν προκηρυχθεί, δε, για το προσεχές Σάββατο.