Μενού
  • Α-
  • Α+

«Μπορεί να συλληφθεί ο Πούτιν;» είναι η ερώτηση που κάνει το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο CNN, εξετάζοντας όλα τα δεδομένα της υπόθεσης που από χθες είναι στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας σε όλο τον πλανήτη μετά το ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε σε βάρος του το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Και για να μην μείνει αναπάντητο το ερώτημα, το CNN δίνει και την απάντηση η οποία είναι η... αναμενόμενη! «Μάλλον όχι» είναι η απάντηση.

Οποιοσδήποτε κατηγορείται για έγκλημα από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, το οποίο απαρτίζεται από χώρες - μέλη, μπορεί να δικαστεί. Το δικαστήριο δικάζει φυσικά πρόσωπα, όχι χώρες, και εστιάζει σε αυτούς που έχουν τις περισσότερες ευθύνες: ηγέτες και αξιωματούχους. Ωστόσο, η Ουκρανία δεν είναι μέλος του δικαστηρίου. Το Δικαστήριο δεν διεξάγει δίκες ερήμην, επομένως ο Πούτιν θα πρέπει είτε να παραδοθεί από τη Ρωσία, είτε να συλληφθεί εκτός Ρωσίας. Αυτό μοιάζει απίθανο, σχολιάζει το CNN.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, το οποίο λειτουργεί ανεξάρτητα, εδρεύει στη Χάγη και δημιουργήθηκε με μια συνθήκη που ονομάζεται Καταστατικό της Ρώμης και τέθηκε για πρώτη φορά ενώπιον των Ηνωμένων Εθνών. Ανάμεσα στις 123 χώρες που είναι συμβαλλόμενα μέρη της συνθήκης, υπάρχουν ορισμένες αξιοσημείωτες εξαιρέσεις, όπως η Ρωσία, οι ΗΠΑ, η Ουκρανία και η Κίνα.

Το ΔΠΔ προορίζεται να είναι ένα δικαστήριο «έσχατης προσφυγής» και αντικαθιστά το δικαστικό σύστημα μιας χώρας. Το δικαστήριο, το οποίο αποτελείται από 18 δικαστές με εννεαετή θητεία, δικάζει τέσσερις τύπους εγκλημάτων: γενοκτονίες, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, εγκλήματα επίθεσης και εγκλήματα πολέμου.

Δεδομένων των συνθηκών, λοιπόν, φαντάζει απίθανο η Ρωσία να παραδώσει τον πρόεδρό της, ωστόσο, τονίζεται ότι το ζήτημα της έκδοσης εντάλματος σύλληψης παραμένει ακανθώδες για τον Πούτιν καθώς θα υπάρχουν περιορισμοί στις χώρες που θα μπορεί να επισκέπτεται, σε μια περίοδο που ετοιμάζεται να προχωρήσει στη σύναψη συμφωνιών με τον κινέζο ομόλογό του.

Επίσης κάτι που θα μπορούσε μελλοντικά να δημιουργήσει πρόβλημα στον Πούτιν θα ήταν να χάσει την εξουσία και ο επόμενος πρόεδρος της χώρας, σε ένδειξη καλής θελησης προς τη Δύση, να τον παραδώσει στο ΔΠΔ. Στην παρούσα φάση, πάντως και αυτό μοιάζει εντελώς απίθανο.

«Κ… χαρτο» το ένταλμα σύλληψης του Πούτιν λέει ο Μεντβέντεφ

Ενδεικτική του τι επικρατεί στη Ρωσία είναι η δήλωση του πρώην προέδρου της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ ο οποίος συνέκρινε το ένταλμα σύλληψης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου κατά του Πούτιν με... χαρτί υγείας! «Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Δεν χρειάζεται να εξηγήσω πού πρέπει να χρησιμοποιηθεί αυτό το χαρτί» έγραψε στα αγγλικά ο Μεντβέντεφ στο Twitter, συνοδεύοντας την ανάρτησή του με ένα εικονίδιο χαρτιού υγείας.

Παράλληλα, το Κρεμλίνο δήλωσε ότι δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου, με τον εκπρόσωπο Ντμίτρι Πεσκόφ να αναφέρει ότι η Μόσχα θεωρεί τα ίδια τα ερωτήματα που έθεσε «εξωφρενικά και απαράδεκτα» και ότι οι όποιες αποφάσεις του Δικαστηρίου είναι «άκυρες» σε σχέση με τη Ρωσία. Σε ερώτηση αν ο Πούτιν φοβάται τώρα να ταξιδέψει σε χώρες που βρίσκονται στη δικαιοδοσία του ΔΠΔ, ο Πεσκόφ απάντησε: «Δεν έχω τίποτα να προσθέσω για αυτό το θέμα. Αυτό είναι το μόνο που θέλουμε να πούμε». Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα τόνισε ότι το ένταλμα σύλληψης κατά του Πούτιν είναι «άνευ σημασίας». «Οι αποφάσεις του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου δεν έχουν καμία σημασία για τη χώρα μας, μεταξύ άλλων από νομική άποψη», δήλωσε η Μαρία Ζαχάροβα στο Telegram. «Η Ρωσία δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στο Καταστατικό της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και δεν φέρει καμία υποχρέωση βάσει αυτού», συμπλήρωσε.

Ικανοποίηση σε Ουκρανία και ΗΠΑ, αλλά...

Παράλληλα, ουκρανική ηγεσία μίλησε για μια ιστορική απόφαση, χαιρετίζοντας την ενέργεια του ΔΠΔ. Ο Μιχαίλο Ποντολιάκ, σύμβουλος του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε πως «ο κόσμος άλλαξε. Το ΔΠΔ εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον "στρατηγό" Πούτιν. Είναι ένα σαφές μήνυμα προς τις ελίτ της Ρωσικής Ομοσπονδίας για το τι θα τους συμβεί και γιατί δεν θα είναι "όπως πριν". Αυτή είναι η αρχή του τέλους της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην τρέχουσα μορφή της στην παγκόσμια σκηνή. Είναι μια ξεκάθαρη νομική διαδικασία. Απλά περιμένετε».

Τέλος, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε «δικαιολογημένο» το ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο σε βάρος του ρώσου ομολόγου του, Βλαντίμιρ Πούτιν. Ερωτηθείς εάν ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου πρέπει να δικαστεί για εγκλήματα πολέμου, ο αμερικανός πρόεδρος σχολίασε πως «είναι ξεκάθαρο ότι έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου». Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ωστόσο, έσπευσε στη συνέχεια να βάλει το θέμα στη σωστή του βάση.  «Βέβαια, το ερώτημα είναι… Δεν αναγνωρίζεται διεθνώς, ούτε από εμάς. Αλλά νομίζω ότι στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα», είπε αναφερόμενος στο ΔΠΔ.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA