Μενού
poytin
Βλαντίμιρ Πούτιν | Associated Press
  • Α-
  • Α+

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έφθασε σήμερα, Σάββατο (18/3), στην Κριμαία σε μια αιφνιδιαστική επίσκεψη με αφορμή την ένατη επέτειο από την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία. Τον Πούτιν υποδέχτηκε ο διορισμένος από τη Μόσχα κυβερνήτης της Σεβαστούπολης, Μιχαήλ Ραζβοζάγεφ, ο οποίος στη συνέχεια τον συνόδευσε σε ένα νέο κέντρο υποστήριξης παιδιών και καλλιτεχνικό σχολείο στην αιφνιδιαστική αυτή, όπως τη χαρακτήρισε ο αξιωματούχος, επίσκεψη.

Σε σχετικά βίντεο που κάνουν το γύρο του Διαδικτύου ο Πούτιν αποτυπώνεται στο λιμάνι της Σεβαστούπολης, το οποίο έχει γίνει στόχος επανειλημμένων ουκρανικών επιδρομών τους τελευταίους μήνες.

Ο Πούτιν εθεάθη με τον κυβερνήτη της κατεχόμενης Σεβαστούπολης, περικυκλωμένος από έξι ογκώδεις σωματοφύλακες που φορούσαν προφανώς αλεξίσφαιρα γιλέκα. Ο 70χρονος ηγέτης φάνηκε να νιώθει δυσφορία περπατώντας σε αντίθεση με προηγούμενες εμφανίσεις του αυτή την εβδομάδα στη Μόσχα και την πόλη της Σιβηρίας Ουλάν-Ούντε.

Εκτιμάται πως έφτασε στο λιμάνι – αρχηγείο του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας – με ένα μαύρο Toyota Land Cruiser. Μαζί με τον Πούτιν ήταν και ο ορθόδοξος επίσκοπος Tikhon Shevkunov, προσωπικός εξομολόγος του. Ο Πούτιν εθεάθη να βαδίζει κοντά σε άλλα άτομα στη Σεβαστούπολη, σε αντίθεση με άλλες εμφανίσεις -ιδίως την Παρασκευή- όταν απευθυνόταν σε ολιγάρχες και ηγέτες επιχειρήσεων από απόσταση.

«Ακυρο» το ένταλμα σύλληψης για Πούτιν

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης δεν μετέδωσαν άμεσα σχόλια του Πούτιν, μια ημέρα μετά την έκδοση εντάλματος σύλληψης εις βάρος του από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο το οποίο τον κατηγορεί για «το έγκλημα πολέμου της παράνομης απέλασης πληθυσμού (παιδιών) και της παράνομης μεταφοράς πληθυσμού (παιδιών) από τις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας στη Ρωσική Ομοσπονδία».

Ο Πούτιν δεν έχει ακόμη σχολιάσει δημοσίως την εξέλιξη αυτή, αλλά ο εκπρόσωπός του τη χαρακτήρισε «άκυρη» και είπε ότι η Ρωσία θεωρεί «απαράδεκτα και εξωφρενικά» τα ερωτήματα που ήγειρε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία το 2014, οκτώ χρόνια πριν από την εισβολή της στην Ουκρανία. Η Ουκρανία υποστηρίζει ότι θα δώσει μάχη για να εκδιώξει τη Ρωσία από την Κριμαία και από άλλα εδάφη τα οποία η Μόσχα έχει καταλάβει στη διάρκεια αυτού πολέμου.