Μενού
Credit-Suisse
Credit Suisse | Associated Press
  • Α-
  • Α+

Σε θρίλερ για γερά νεύρα εξελίσσεται η υπόθεση της διάσωσης της τράπεζας Credit Suisse Group AG, με τις ελβετικές αρχές να κάνουν αγώνα δρόμου για  να πετύχουν μια συμφωνία πριν ανοίξουν οι χρηματαγορές τη Δευτέρα. Οι Financial Times ανέφεραν νωρίτερα ότι η UBS Group AG προσφέρθηκε να αγοράσει τη Credit Suisse για ένα ποσό έως και 1 δισεκατομμύριο δολάρια, με την ελβετική κυβέρνηση να σχεδιάζει να αλλάξει τους νόμους της χώρας για να παρακάμψει την ψήφο των μετόχων για τη συναλλαγή.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, που επικαλείται πηγές με γνώση του θέματος, η προσφορά έγινε το πρωί της Κυριακής με τιμή 0,25 ελβετικών φράγκων (0,27 $) ανά μετοχή που θα καταβληθεί σε μετοχές της UBS. Πρόκειται για τιμή σημαντικά χαμηλότερη από το κλείσιμο της μετοχής της Παρασκευής, στα 1,86 ελβετικά φράγκα.

Λίγο αργότερα το Bloomberg έγραψε ότι η Credit Suisse επιθυμεί να μπλοκάρει τη συμφωνία με την υποστήριξη του μεγαλύτερου μετόχου της, καθώς θεωρεί την προσφορά ως πολύ χαμηλή. Σύμφωνα με το δημοσίευμα η Credit Suisse, η οποία έκλεισε την Παρασκευή με κεφαλαιοποίηση περίπου 7,4 δισεκατομμυρίων φράγκων (8 δισεκατομμύρια δολάρια), πιστεύει ότι η προσφορά είναι πολύ χαμηλή και θα έβλαπτε τους μετόχους και τους υπαλλήλους της που έχουν στην κατοχή τους μετοχές.

Οι FT έγραψαν νωρίτερα ότι η προσφορά έγινε το πρωί της Κυριακής με τιμή 0,25 ελβετικών φράγκων (0,27 $) ανά μετοχή που θα καταβληθεί σε μετοχές της UBS. Πρόκειται για τιμή σημαντικά χαμηλότερο από το κλείσιμο της μετοχής της Παρασκευής, στα 1,86 ελβετικά φράγκα. Η UBS επέμεινε επίσης σε μια «ουσιώδη δυσμενή αλλαγή» που ακυρώνει τη συμφωνία σε περίπτωση που τα περιθώρια πιστωτικής αθέτησης αυξηθούν κατά 100 μονάδες βάσης ή περισσότερο, πρόσθεσε το δημοσίευμα.

Ενα θρίλερ σε εξέλιξη

Μέλη της κυβέρνησης συνεδρίασαν σήμερα το πρωί στο υπουργείο Οικονομικών στη Βέρνη, αναφέρει η εφημερίδα 20 Minutes, για να συζητήσουν αυτό το θέμα που έχει κεφαλαιώδη σημασία για την ελβετική οικονομία. Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Ελβετικής Συνομοσπονδίας Αλέν Μπερσέ, καθώς και μέλη του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου έφθασαν από τις 08:30 (ώρα Ελλάδας) στο υπουργείο Οικονομικών. Τα επτά μέλη της κυβέρνησης είχαν ήδη συνεδριάσει και χθες, Σάββατο.

Οπως ανέφερε χθες, Σάββατο, η εν γένει καλά ενημερωμένη ταμπλόιντ Blick, η συμφωνία εξαγοράς της Credit Suisse από την UBS πρέπει να σφραγιστεί σήμερα στη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης στην πρωτεύουσα της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των δύο γιγάντιων τραπεζικών ιδρυμάτων.

Μια τέτοια προσέγγιση είναι μια περίπλοκη υπόθεση που υπό φυσιολογικές συνθήκες απαιτεί μήνες. Η UBS δεν είχε στη διάθεσή της παρά μερικές ημέρες. Ωστόσο, οι ελβετικές αρχές δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να πιέσουν την UBS να ξεπεράσει τις επιφυλάξεις της, εξαιτίας της τεράστιας πίεσης που ασκείται από τους μεγάλους οικονομικούς και χρηματοπιστωτικούς εταίρους της Ελβετίας, οι οποίοι εκφράζουν φόβους για τις δικές τους χρηματοπιστωτικές αγορές, αναφέρει η Blick.

H «κλίμακα» του προβλήματος

Η έκταση και ο δυνητικός αντίκτυπος της Credit Suisse στην παγκόσμια οικονομία είναι πολύ μεγαλύτερος από την κρίση στις τράπεζες των ΗΠΑ. Ο ισολογισμός της ελβετικής τράπεζας είναι περίπου διπλάσιος από το μέγεθος της Lehman Brothers όταν κατέρρευσε, και υπολογιζόταν σε περίπου 530 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα στα τέλη του 2022. Είναι επίσης πολύ πιο διασυνδεδεμένη σε παγκόσμιο επίπεδο, με πολλές διεθνείς θυγατρικές.

Το πρόβλημα είναι ότι «η Credit Suisse, σύμφωνα με ορισμένα πρότυπα, μπορεί να είναι πολύ μεγάλη για να αποτύχει, αλλά και πολύ μεγάλη για να σωθεί», όπως ανέφερε γλαφυρά ο Νουριέλ Ρουμπινί, γνωστός ως «Dr. Doom», στην τηλεόραση του Bloomberg.

Η Credit Suisse έχασε περίπου το 38% των καταθέσεων της το τέταρτο τρίμηνο του 2022 και αποκάλυψε στην καθυστερημένη ετήσια έκθεσή της στις αρχές της περασμένης εβδομάδας ότι η τάση μαζικών αναλήψεων δεν έχει ακόμη αντιστραφεί. Ανέφερε καθαρή ζημία 7,3 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων για ολόκληρο το έτος για το 2022 και αναμένει περαιτέρω «σημαντική» ζημιά το 2023.

Η τράπεζα είχε προαναγγείλει μια τεράστια στρατηγική αναμόρφωση σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει αυτά τα χρόνια ζητήματα, με τον τρέχοντα διευθύνοντα σύμβουλο και βετεράνο της Credit Suisse Ulrich Koerner να αναλαμβάνει τον περασμένο Ιούλιο.

«Να μη χαθούν θέσεις εργασίας»

Η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Ελβετικών Τραπεζών έκανε σήμερα έκκληση για την άμεση δημιουργία μιας ομάδας κρούσης ώστε να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος να χαθούν θέσεις εργασίας στη Credit Suisse.

Η Ομοσπονδία ανακοίνωσε ότι ήρθε χθες Σάββατο σε επαφή με τη Credit Suisse και ότι η προτεινόμενη ομάδα κρούσης θα περιλαμβάνει εκπροσώπους από το διοικητικό προσωπικό και συνδικαλιστές. «Υπάρχει ένα τεράστιο διακύβευμα για τους περίπου 17.000 υπαλλήλους της CS στην Ελβετία και επομένως για την εθνική μας οικονομία», τόνισε.

Οι συνομιλίες για την επίλυση της κρίσης εμπιστοσύνης στη Credit Suisse συναντούν σημαντικά εμπόδια. Εάν αυτή εξαγοραστεί από την UBS Group AG ενδέχεται να περικοπούν 10.000 θέσεις εργασίας, μετέδωσε χθες το Reuters. Οι ελβετικές ρυθμιστικές αρχές δίνουν μάχη με τον χρόνο ώστε να παρουσιάσουν μια λύση για τη Credit Suisse πριν να ανοίξουν ξανά οι αγορές, τη Δευτέρα.

Η Τράπεζα της Αγγλίας στηρίζει την εξαγορά της Credit Suisse

Η Τράπεζα της Αγγλίας ενημέρωσε τους διεθνείς εταίρους της και την μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας, την UBS, ότι θα στηρίξει την προταθείσα εξαγορά της Credit Suisse, όπως μετέδωσε σήμερα το βρετανικό δίκτυο Sky News. Η Τράπεζα της Αγγλίας αρνήθηκε να σχολιάσει.

Η UBS πιέζεται από τις αρχές να οριστικοποιήσει οπωσδήποτε σήμερα την εξαγορά της ανταγωνίστριάς της Credit Suisse με την ελπίδα να αποφευχθούν μια κατάρρευση και ένα μεταδοτικό κύμα πανικού στις αγορές αύριο, Δευτέρα.