Μενού
gallia-protasi momfis
Πρόταση μομφής στη Γαλλία | AP
  • Α-
  • Α+

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό της Γαλλίας, καθώς σήμερα ψηφίζονται οι δύο προτάσεις μομφής που κατέθεσαν βουλευτές της Εθνοσυνέλευσης κατά του Γάλλου προέδρου, Εμάνουελ Μακρόν. Υπενθυμίζεται ότι οι προτάσεις κατατέθηκαν λόγω της πρόθεσης του Γάλλου προέδρου να «περάσει» με προεδρικό διάταγμα τη νέα συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, παρακάμπτοντας έτσι την Εθνοσυνέλευση. Οπως αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες, η γαλλική κυβέρνηση κατάφερε να επιβιώσει με οριακή πλειοψηφία, καθώς δεν εγκρίθηκε για 9 ψήφους η πρώτη πρόταση μομφής.

Η γαλλική Εθνοσυνέλευση καταψήφισε την πρώτη από τις δύο προτάσεις μομφής κατά της γαλλικής κυβέρνησης για το σχέδιο μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού της συστήματος. Η συγκεκριμένη ήταν αυτή που είχε τις πιθανότητες να κερδίσει τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων.  Ο πρόεδρος της Βουλής ανακοίνωσε ότι η πρόταση συγκέντρωσε 278 ψήφους από τις 287 ψήφους που απαιτούνται για την πτώση της κυβέρνησης.

Οι βουλευτές αναμένεται τώρα να ψηφίσουν για μια δεύτερη πρόταση μομφής, που κατατέθηκε από την ακροδεξιά, η οποία δεν έχει καμία πιθανότητα να εγκριθεί. Στη συνέχεια, η μεταρρύθμιση θα θεωρηθεί ότι εγκρίθηκε οριστικά.