Μενού
Stormy Daniels-trump
Stormy Daniels - Doland Trump | Getty, AP
  • Α-
  • Α+

«Θα με συλλάβουν την Τρίτη» για τον χρηματισμό της πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς, ισχυρίστηκε ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος καταθέτει σήμερα ενώπιον του εισαγγελέα της της Νέας Υόρκης. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ κατηγορείται ότι είχε χρηματίσει την πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς πριν τις εκλογές του 2016 προκειμένου να εξασφαλίσει τη σιωπή της. Ο Ντόναλντ Τραμπ σε μια από τις αναρτήσεις του στα social media πριν λίγες ημέρες αναφέρθηκε στην υπόθεση, ισχυριζόμενος πως θα συλληφθεί την επόμενη εβδομάδα για τα χρήματα που φέρεται να έδωσε στην Στόρμι Ντάνιελς, περίπου 130.000 δολάρια. Αν γίνει κάτι τέτοιο θα είναι ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που θα αντιμετωπίσει ποινικές κατηγορίες.

Ήδη από τη Δευτέρα (20/3) πάντως, στήθηκαν οδοφράγματα γύρω από δικαστήριο του Μανχάταν, καθώς η Νέα Υόρκη προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο απαγγελίας κατηγοριών κατά του Τραμπ. Τα οδοφράγματα στήθηκαν στο πλαίσιο των προετοιμασιών για την πρώτη ποινική υπόθεση που έχει γίνει ποτέ στις ΗΠΑ κατά Αμερικανού προέδρου. Δύο μόλις δύο ημέρες νωρίτερα, ο Τραμπ κάλεσε τους οπαδούς του μέσω των social media να διαμαρτυρηθούν για την επικείμενη σύλληψή του.

Το χρονικό της υπόθεσης

Υπενθυμίζεται ότι το 2016 η πρωταγωνίστρια ταινιών ενηλίκων Στόρμι Ντάνιελς προσφέρθηκε να πουλήσει σε ΜΜΕ την ιστορία της για τη σχέση που, όπως είπε, διατηρούσε με τον Ντόναλντ Τραμπ το 2006. Ο δικηγόρος του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Μάικλ Κόεν, έδωσε 130.000 δολάρια στην Ντάνιελς για να μη μιλήσει. Μπορεί η συγκεκριμένη κίνηση να μην είναι παράνομη, ο Τραμπ όμως αποζημίωσε τον Κοέν, δικαιολογώντας το ποσό ως «νομικά έξοδα». Σύμφωνα με τους εισαγγελείς που ερευνούν τον πρώην πρόεδρο, αυτό ισοδυναμεί με παραποίηση επιχειρηματικών αρχείων, κάτι που για τον ποινικό κώδικα της Νέας Υόρκης συνιστά πλημμέλημα.

stormy-daniels
Stormy Daniels | Shutterstock

Μάλιστα, οι εισαγγελικοί λειτουργοί δυνητικά θα μπορούσαν να πάνε ένα βήμα παραπέρα, λέγοντας ότι η κίνηση αυτή του Τραμπ παραβιάζει διατάξεις του εκλογικού νόμου, καθώς η προσπάθειά του να αποκρύψει τις πληρωμές του προς την Ντάνιελς είχε ως κίνητρο να μην θέλει να μάθει το εκλογικό σώμα για τη σχέση του μαζί της, αναβαθμίζοντας την κατηγορία σε κακούργημα. Πάντως, η υπόθεση βρίσκεται εν πολλοίς στον «αέρα». «Θα είναι δύσκολο», αναφέρει η πρώην οικονομική εισαγγελέας της Νέας Υόρκης, Κάθριν Κρίστιαν. Η τελική απόφαση πάντως για το αν θα απαγγελθούν κατηγορίες ανήκει στον εισαγγελέα Άλβιν Μπραγκ. Αυτός συγκρότησε σώμα ενόρκων για να εξετάσει αν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για την άσκηση δίωξης. Είναι ο μόνος που γνωρίζει αν -ή πότε- θα ανακοινωθεί κατηγορία.

Stormy Daniels
Stormy Daniels | Getty

Από την πλευρά τους, οι δικηγόροι του Ντόναλντ Τραμπ ισχυρίστηκαν ότι το γεγονός ότι δόθηκε στον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ η ευκαιρία να καταθέσει ενώπιον του σώματος ενόρκων θεωρείται σημάδι ότι η έρευνα βρίσκεται κοντά στο τέλος της. Οι δικηγόροι επισήμαναν παράλληλα ότι τα σχόλια του Τραμπ στα social media για τη σημερινή διαδικασία βασίστηκαν σε αναφορές των ΜΜΕ και όχι σε κάποια άλλη πληροφόρηση. Σύμφωνα πάντως με το BBC, υπάρχουν επιπλέον ενδείξεις ότι οι ένορκοι ολοκληρώνουν την έρευνά τους, καθώς τόσο ο Μάικλ Κόεν όσο και ο πρώην νομικός του σύμβουλος Ρόμπερτ Κοστέλο έδωσαν κατάθεση τις τελευταίες ημέρες. Ο Κοστέλο προτάθηκε από την ομάδα υπεράσπισης του Τραμπ τη Δευτέρα σε μια προσπάθεια να απαξιωθεί η κατάθεση του Κόεν.

stormy-daniels2
Stormy Daniels | Shutterstock

Τι θα συμβεί αν απαγγελθούν κατηγορίες

Εάν απαγγελθούν κατηγορίες στον Ντόναλντ Τραμπ, οι δικηγόροι του έχουν δηλώσει ότι η σύλληψη του πρώην προέδρου θα ακολουθήσει τη συνήθη διαδικασία. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσε να ταξιδέψει από το σπίτι του στο Μαρ-α-Λάγκο στη Φλόριντα για να εμφανιστεί στο δικαστήριο της Νέας Υόρκης, με επίσημη κράτηση, αποτυπώματα και φωτογραφία.

Δεδομένης της ιστορικής φύσης μιας τέτοιας κίνησης και των σχετικών ανησυχιών για την ασφάλεια, ο τρόπος με τον οποίο θα εξελιχθεί η υπόθεση είναι αβέβαιος και πιθανότατα θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ του γραφείου του εισαγγελέα και της ομάδας του Τραμπ. Μόλις κλείσει η υπόθεση και επιλεγεί δικαστής, θα εξεταστούν άλλες λεπτομέρειες, όπως ο χρόνος διεξαγωγής της δίκης, πιθανοί ταξιδιωτικοί περιορισμοί και οι εγγυήσεις για τον κατηγορούμενο.

Η απαγγελία κατηγοριών, η στιγμή κατά την οποία ένας κατηγορούμενος δηλώνει την ενοχή του ενώπιον του δικαστή, είναι ανοιχτή στον Τύπο. Ωστόσο, το δικαστήριο μπορεί να λάβει μέτρα, όπως να παραχωρήσει στον Τραμπ «ιδιωτική» είσοδο στο δικαστήριο, προκειμένου να προστατεύσει την ιδιωτική του ζωή και να διατηρήσει την ασφάλειά του.

Οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου, συμπεριλαμβανομένων των Μυστικών Υπηρεσιών, που προστατεύουν τον Τραμπ και άλλους πρώην προέδρους, έχουν συμμετάσχει σε ασκήσεις έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση σύλληψης, δήλωσαν αξιωματούχοι στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης. Η καταδίκη για πλημμέλημα θα είχε ως αποτέλεσμα την επιβολή προστίμου. Εάν ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ καταδικαστεί για κακούργημα, θα αντιμετωπίσει μέγιστη ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών, αν και ορισμένοι νομικοί προβλέπουν ότι το πρόστιμο είναι πιο πιθανή ποινή και ότι είναι εξαιρετικά απίθανο να περάσει έστω και λίγο πίσω από τα κάγκελα. Όλα αυτά παραμένουν πάντως υποθετικά, καθώς αναμένεται η τελική απόφαση της Δικαιοσύνης για το αν θα ασκηθεί δίωξη στον Ντόναλντ Τραμπ.

Θα μπορεί να θέσει ξανά υποψηφιότητα για πρόεδρος;

Σύμφωνα με το BBC, μια παραπομπή ή ακόμη και μια ποινική καταδίκη δεν θα εμπόδιζε τον Ντόναλντ Τραμπ να συνεχίσει την προεδρική του εκστρατεία, αν το επιλέξει. Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός στο αμερικανικό Δίκαιο που να εμποδίζει έναν υποψήφιο που έχει κριθεί ένοχος για κάποιο έγκλημα να προχωρήσει στη διεξαγωγή προεκλογικής εκστρατείας και να υπηρετήσει τη θητεία του ως πρόεδρος - ακόμη και από τη φυλακή.

Ωστόσο, η σύλληψη του κ. Τραμπ θα περιπλέξει σίγουρα την προεκλογική του εκστρατεία. Ενώ θα μπορούσε να κάνει ορισμένους Ρεπουμπλικανούς ψηφοφόρους να συσπειρωθούν γύρω του, θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντικό αντιπερισπασμό για έναν υποψήφιο στην προεκλογική εκστρατεία που προσπαθεί να συγκεντρώσει ψήφους και να συμμετάσχει σε συζητήσεις. Θα μπορούσε επίσης να εμβαθύνει και να φουντώσει τον ήδη έντονο διχασμό στο αμερικανικό πολιτικό σύστημα.

Οι συντηρητικοί πιστεύουν ότι ο πρώην πρόεδρος υπόκειται σε διαφορετικά πρότυπα δικαιοσύνης, ενώ οι πιο φιλελεύθεροι θεωρούν ότι πρόκειται για ένα ζήτημα που αφορά την απόδοση ευθυνών στους παραβάτες του νόμου ακόμη και σε εκείνους που βρίσκονται στις υψηλότερες θέσεις εξουσίας.