Μενού
gallia
Η πύλη του δημαρχείου στο Μπορντό φλέγεται | @Thomas__Guyot
  • Α-
  • Α+

Εικόνες πολέμου έρχονται από την Γαλλία η οποία φλέγεται! Εκατομμύρια πολίτες σε διάφορες πόλεις της χώρας έχουν εξεγερθεί ενάντια στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση του Εμανουέλ Μακρόν την οποία απαιτούν να αποσυρθεί. Σύμφωνα με το συνδικάτο CGT, συνολικά 3,5 εκατομμύρια διαδηλωτές μετείχαν στη χθεσινή κινητοποίηση σε ολόκληρη τη Γαλλία, με το υπουργείο Εσωτερικών να κάνει λόγο για 1,08 εκατ.

Οι μάχες στο Παρίσι, τη Λιόν και το Μπορντό είναι σφοδρότατες με πολλούς διαδηλωτές και αστυνομικούς να τραυματίζονται. Στο Παρίσι ξέσπασαν επεισόδια, όταν κουκουλοφόροι έσπασαν βιτρίνες, κατέστρεψαν στέγαστρα λεωφορείων και διαφημιστικές πινακίδες, ενώ πυρπόλησαν κάδους. Συγκρούσεις σημειώθηκαν στη Λεωφόρο des Italiens, ενώ μεγάλη φωτιά ξέσπασε στην οδό Saint-Marc, στο 2ο διαμέρισμα. Σύμφωνα με τη Le Monde, oι διαδηλωτές έστησαν αυτοσχέδια οδοφράγματα στη Λεωφόρο Strasbourg για να εμποδίσουν την ανάπτυξη των δυνάμεων καταστολής στις περιοχές όπου σημειώνονταν επεισόδια.

Στο Μπορντό κάηκε η πύλη του δημαρχείου, με τους πυροσβέστες να σπεύδουν για περιορίσουν τη φωτιά. Ο δήμαρχος της πόλης Πιερ Ιρμίκ, φτάνοντας στο κτίριο, δήλωσε «σοκαρισμένος». «Το δικαίωμα στη διαδήλωση είναι συνταγματικό, η λεηλασία δεν είναι», τόνισε μεταξύ άλλων.