Μενού
ispania-fotia
Φωτιά στην Ισπανία | AP
  • Α-
  • Α+

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η «πύρινη λαίλαπα» που έχει ξεσπάσει στην Ισπανία, καθώς η πυρκαγιά συνεχίζει να κατακαίει μεγάλες εκτάσεις στο ανατολικό, κυρίως, κομμάτι της χώρας. Μάλιστα, οι Αρχές έδωσαν εντολή σε περίπου 1.500 κατοίκους σε κοινότητας της βόρειας Βαλένθια να απομακρυνθούν από τις οικίες τους, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα. Οι Πυροσβεστικές Δυνάμεις κάνουν ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν προκειμένου να περιορίσουν το «πύρινο μέτωπο», το οποίο και εκδηλώθηκε πριν από δύο ημέρες.

Το κύριο πρόβλημα, σύμφωνα με πληροφορίες, εντοπίζονται στην επαρχία Καστεγιόν στην περιφέρεια της Βαλένθια, με τους 450 πυροσβέστες που δρουν από το πρωί μέχρι το βράδυ στο σημείο να δίνουν μάχη για να σώσουν σπίτια στη Βιγιανουέβα ντε Βιβέρ, εκεί όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά. Ο αγώνας είναι άνισος αφού οι δυνατοί άνεμοι και η θερμοκρασία των 30 βαθμών ευνοούν την εξέλιξη της φωτιάς. Οι φλόγες ζώνουν τα σπίτια και έχουν επιστρατευθεί ερπυστριοφόρα για να ανοίξουν αντιπυρικές ζώνες σε μία απέλπιδα προσπάθεια να αναχαιτίσουν τη φωτιά.

Πρόκειται για την πρώτη φωτιά, τέτοιας έκτασης, που ξεσπάει στην Ισπανία με την κινητοποίηση της Πυροσβεστικής να είναι τεράστια, καθώς στη «μάχη» των επίγειων πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν και τα εναέρια μέσα με είκοσι δύο εξ αυτών να κάνουν ρίψεις νερού και να χρησιμοποιούν και επιβραδυντικό υγρό. Η πυρκαγιά παραμένει εκτός ελέγχου, οι πυροσβέστες αντιμετωπίζουν ένα τεράστιο μέτωπο και μέχρι στιγμής έχουν καεί πάνω από 32 χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης.

Μεγάλη είναι η ανησυχία για την τουριστική τοποθεσία του Μοντανέχος, η οποία εκκενώθηκε ενώ τα ξενοδοχεία της ήταν γεμάτα. Οι ειδικοί σημειώνουν πως η παρατεταμένη ξηρασία, η υψηλή θερμοκρασία και ο ισχυρός ανατολικός άνεμος φουντώνουν συνεχώς την πυρκαγιά δυσχεραίνοντας το έργο των πυροσβεστών.