Μενού
Aigyptios
Αιγύπτιος άνδρας | Pen News
  • Α-
  • Α+

Το πρόσωπο ενός αρχαίου ανθρώπου από την Αίγυπτο, ο οποίος πέθανε πριν από 30.000 χρόνια, αρκετά χρόνια δηλαδή πριν θεσμοθετηθεί ο θεσμός του φαραώ στη χώρα, κατάφεραν να ανακατασκευάσουν οι επιστήμονες. Οπως αναφέρεται ο σκελετός του νεαρού ανθρώπου ανακαλύφθηκε κοντά στην κοιλάδα του Νείλου και πιο συγκεκριμένα στην τοποθεσία Nazlet Khater 2 το 1980 και ήταν σχεδόν άθικτος. Οπως προαναφέρθηκε εκτιμάται ότι έζησε 30.000 χρόνια πριν την εμφάνιση του πρώτου φαραώ.

Σύμφωνα με τη Mirror, μετά από αρκετές δεκαετίες παραμένει ο μόνος ολοκληρωμένος ανθρώπινος σκελετός, ο οποίος και βρέθηκε άθικτος στην Αφρική απ' όλες τις ανασκαφές που έχουν γίνει στην ήπειρο από τα τέλη της λιθικής περιόδου. Με τη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας, οι επιστήμονες κατάφεραν να ζωντανέψουν τα χαρακτηριστικά του, ολοκληρώνοντας μια ιατροδικαστική ανακατασκευή των χαρακτηριστικών του προσώπου του χρησιμοποιώντας μόνο το κρανίο του. Ο αρχαιολόγος Moacir Santos, ο οποίος συνυπογράφει τη νέα μελέτη, δήλωσε ότι η ανακατασκευή βοήθησε να γεφυρωθεί το χάσμα ανάμεσα σε εμάς και τους ανθρώπους της αρχαιότητας.

Ο ίδιος δήλωσε: «Το ανθρώπινο πρόσωπο χρησιμοποιήθηκε, σε όλες τις περιόδους της ιστορίας, για την αναγνώριση ατόμων. Το πρόσωπο είναι, επομένως, μια ματιά στον εαυτό μας. Η προσπάθεια να ανακτήσουμε την εμφάνιση που είχε στη ζωή του ένα άτομο πριν από χιλιάδες χρόνια είναι ένας τρόπος να το φέρουμε στο σήμερα κια πιο κοντά στο κοινό». Μεταξύ άλλων στη διαδικασία, συμπεριλήφθηκε η δημιουργία ενός ψηφιοποιημένου τρισδιάστατου μοντέλου του κρανίου και στη συνέχεια η ανακατασκευή του προσώπου στρώμα προς στρώμα, χρησιμοποιώντας πληροφορίες από σύγχρονους ανθρώπους ως οδηγό.

Το τελικό αποτέλεσμα

Το τελικό αποτέλεσμα είναι μια αντικειμενική αναπαράσταση του προσώπου. Το χρώμα των ματιών και το χτένισμα μερικές φορές χάνονται στην ιστορία, αλλά υποκειμενικά στοιχεία, όπως αυτά  (σ.σ. μάτια και χτένισμα), προστίθενται συχνά για να εξανθρωπίσουν περαιτέρω το θέμα. Ο Βραζιλιάνος ειδικός σε θέματα γραφικών Cicero Moraes και συν-συγγραφέας της μελέτης δήλωσε ότι έχουν διεξαχθεί μελέτες με ζωντανά υποκείμενα για να ελεγχθεί η αποτελεσματικότητα της μεθόδου. Ως εκ τούτου, ήταν βέβαιος ότι η ανακατασκευή προσέφερε μια καλή ομοιότητα του πώς έμοιαζε ο συγκεκριμένος άνθρωπος.

«Η πιθανότητα το πρόσωπο να είναι συμβατό με το πραγματικό είναι σημαντικά υψηλή», δήλωσε. Οι συγγραφείς, και οι δύο από τη Βραζιλία, βοηθήθηκαν στην προσπάθειά τους από την κατάσταση του κρανίου. «Η κύρια δομή για την προσέγγιση του προσώπου, το κρανίο, διατηρήθηκε καλά, αν και σημειώθηκαν κάποιες παραμορφώσεις¬, δήλωσε ο Δρ Σάντος. Ο κ. Moraes πρόσθεσε: «Το τμήμα του κρανίου που έλειπε μπορούσε να ανακατασκευαστεί από την άλλη πλευρά, η οποία ήταν άθικτη, οπότε δεν είχαμε μεγάλες δυσκολίες στην εκτέλεση αυτής της εργασίας».