Μενού
filipines
Aναπαράσταση σταύρωσης στις Φιλιππίνες | Getty
  • Α-
  • Α+

Σε μία πραγματική αναπαράσταση της Σταύρωσης του Χριστού, η οποία και έχει απορριφθεί εξαρχής από την Καθολική Εκκλησία, προχώρησαν 8 άνδρες στις Φιλιππίνες, στο πλαίσιο της παράδοσης που λαμβάνει κάθε Μεγάλη Παρασκευή των Καθολικών στις Φιλιππίνες. Οπως αναφέρει η βρετανική «Mirror», στη σχετική παράδοση, η οποία διαχρονικά τραβούσε τουρίστες τόσο από το εσωτερικό της χώρας, όσο και από το εξωτερικό, «σταυρώνουν» ανθρώπους προκειμένου να αναπαραστήσουν το μαρτύριο του Χριστού.

Η πραγματική Σταύρωση έλαβε χώρα στο χωριό San Pedro Cutud, που βρίσκεται στην επαρχία Pampanga βόρεια της Μανίλας (σ.σ. πρωτεύουσα Φιλιππίνων) και επανήλθε μετά από τρία χρόνια όπου είχε σταματήσει λόγω και του κορονοϊού. Παρόλο που δώδεκα κάτοικοι του χωριού δήλωσαν συμμετοχή, μόνο οκτώ ήταν αυτοί που συμμετείχαν, συμπεριλαμβανομένου και του 62χρονου ζωγράφου πινακίδων Ruben Enaje, ο οποίος καρφώθηκε σε ξύλινο σταυρό για 34η φορά. Σε συνέντευξη Τύπου λίγο μετά τη σύντομη σταύρωσή του, ο Enaje είπε ότι προσευχήθηκε για την εξάλειψη του κορονοϊού, αλλά και για το τέλος της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία συνέβαλε στην εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου και των τροφίμων παγκοσμίως.

Τι δήλωσε χαρακτηριστικά

«Παρόλο που μόνο δύο χώρες εμπλέκονται σε αυτόν τον πόλεμο, όλοι μας επηρεαζόμαστε», δήλωσε ο Enaje, ο οποίος ήταν καλά μετά και τη σύντομη Σταύρωση και έδειξε στους δημοσιογράφους τα δύο δεμένα χέρια του. Ο πατέρας τεσσάρων παιδιών δήλωσε, παράλληλα, ότι ήθελε να τερματίσει την έκτακτη μετάνοιά του λόγω της ηλικίας του, αλλά θα αποφασίσει οριστικά πριν από τη Σαρακοστή του επόμενου έτους. Αν και ο πόνος από το κάρφωμα δεν ήταν τόσο έντονος όσο περίμενε, είπε ότι πάντα ένιωθε νευρικότητα πριν από κάθε Σταύρωση. Υπενθυμίζεται πως, όπως προαναφέρθηκε, έχει συμμετάσχει στη σχετική παράδοση... 34 φορές.

«Οταν είμαι ξαπλωμένος στο σταυρό, το σώμα μου αρχίζει να νιώθει το κρύο», είπε, προσθέτοντας: «Οταν τα χέρια μου είναι δεμένα, απλά κλείνω τα μάτια μου και λέω στον εαυτό μου: 'Μπορώ να το κάνω αυτό. Μπορώ να το κάνω αυτό», περιέγραψε για το πώς βιώνει όταν ανεβαίνει στον Σταυρό και κάνει την αναπαράσταση του μαρτυρίου του Χριστού. Η συμμετοχή του στην παράδοση ξεκίνησε το μακρινό 1985, όταν και επέζησε -με ελάχιστα τραύματα- μετά από πτώση που είχε από τριώροφο κτίριο. Οπως είπε, ήθελε να υποβληθεί σε αυτή τη δοκιμασία ως ευχαριστία για αυτό που θεωρούσε θαύμα.

filipines
Aναπαράσταση σταύρωσης στις Φιλιππίνες | Getty

Τι περιλαμβάνει η παράδοση

Μάλιστα, ένα παραπάνω «κίνητρο», για να συμμετάσχει στην παράδοση αποτέλεσε το γεγονός ότι αρκετά από τα αγαπημένα του πρόσωπα άρχισαν να αναρρώνουν από σοβαρές ασθένειες. Ο ίδιος, πάντως, απέκτησε χαρακτηριστικά... celebrity καθώς έγινε από τις διάσημες φυσιογνωμίες του χωριού λόγω και της συμμετοχής του στην παράδοση. Πριν από τη σταύρωσή τους σε έναν σκονισμένο λόφο, ο Enaje και οι άλλοι πιστοί, φορώντας αγκαθωτές κορώνες από κλαδιά, μεταφέρουν βαριούς ξύλινους σταυρούς στις πλάτες τους για περισσότερο από ένα χιλιόμετρο μέσα στη ζέστη.

Ηθοποιοί του χωριού, ντυμένοι ως Ρωμαίοι εκατόνταρχοι, βάζουν τα καρφιά -από ανοξείδωτο ατσάλι- 10 εκατοστών στις παλάμες και τα πόδια του και στη συνέχεια τον στήνουν ψηλά σε ένα σταυρό κάτω από τον ήλιο για περίπου 10 λεπτά. Αξιο αναφοράς είναι ότι άλλοι μετανοούντες συμμετέχουν με άλλους τρόπους στην παράδοση, καθώς περπατούν ξυπόλητοι στους δρόμους του χωριού και χτυπούν τις πλάτες τους με αιχμηρά ραβδιά μπαμπού και κομμάτια ξύλου. Ορισμένοι συμμετέχοντες στο παρελθόν άνοιξαν τομές στις πλάτες των μετανοημένων χρησιμοποιώντας σπασμένα γυαλιά για να διασφαλίσουν ότι η τελετή ήταν αρκετά αιματηρή.

Το ανατριχιαστικό θέαμα αντανακλά τον μοναδικό καθολικισμό των Φιλιππίνων, ο οποίος συνδυάζει τις εκκλησιαστικές παραδόσεις με τις λαϊκές δεισιδαιμονίες. Πολλοί από τους φτωχούς -ως επί το πλείστον μετανοούντες- υποβάλλονται στο τελετουργικό για να εξιλεωθούν για τις αμαρτίες, να προσευχηθούν για τους ασθενείς ή για μια καλύτερη ζωή και να ευχαριστήσουν για τα «θαύματα». Οι εκκλησιαστικοί ηγέτες στις Φιλιππίνες έχουν αποδοκιμάσει τις σταυρώσεις και τις αυτομαστιγώσεις, λέγοντας ότι οι Φιλιππινέζοι μπορούν να δείξουν τη βαθιά πίστη και τη θρησκευτική τους αφοσίωση χωρίς να βλάψουν τον εαυτό τους και κάνοντας αντ' αυτού φιλανθρωπικό έργο, όπως η αιμοδοσία.

filipines
Aναπαράσταση σταύρωσης στις Φιλιππίνες |
Getty

Η παράδοση της σταύρωσης που διαρκεί δεκαετίες, εν τω μεταξύ, έχει βάλει το φτωχό San Pedro Cutud - ένα από τα περισσότερα από 500 χωριά στην επαρχία Pampanga που καλλιεργεί ρύζι - στο χάρτη. Οι διοργανωτές δήλωσαν ότι περισσότεροι από 15.000 ξένοι και Φιλιππινέζοι τουρίστες και πιστοί συγκεντρώθηκαν για τη Σταύρωση.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA