Μενού
dzhaparova
Emine Dzhaparova
  • Α-
  • Α+

Η Emine Dhzaparova είναι δημοσιογράφος, τηλεοπτική παρουσιάστρια και πολιτικός. Και από το 2020, είναι η πρώτη Υφυπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας. Στο πλαίσιο αυτού του ρόλου της, είναι επικεφαλής της ουκρανικής αποστολής στην UNESCO και έχει αναλάβει την Πλατφόρμα της Κριμαίας, μία διεθνή μορφή διαβουλεύσεων και συντονισμού δράσεων των δυτικών εταίρων της Ουκρανίας με σκοπό την αποτροπή των συνεπειών και των απειλών της προσωρινής κατοχής της Κριμαίας από τη Ρωσική Ομοσπονδία και την επιστροφή της χερσονήσου στον έλεγχο της Ουκρανίας.

Γεννήθηκε το 1983 και σπούδασε Διεθνείς Σχέσεις στο Πανεπιστήμιο Taras Shevchenko του Κιέβου. Πριν μπει στο κόσμο της πολιτικής, υπήρξε βοηθός αρχισυντάκτη του ενημερωτικού προγράμματος Zaman, εκφωνήτρια ειδήσεων και παρουσιάστρια τηλεοπτικών εκπομπών στο κανάλι ATR της Κριμαίας. Την περίοδο 2014-2015 εργάστηκε ως freelancer στον ραδιοφωνικό σταθμό Radio Free Europe/Radio Liberty, ενώ ανέλαβε την παραγωγή και την επιμέλεια κειμένων της ιστορικής εκπομπής Tura και της Elifbye, η οποία επικεντρωνόταν στη γλώσσα της Κριμαίας.

Στη συνέχεια, η πολιτική μπήκε στη ζωή της. Το 2015, έγινε σύμβουλος στο Υπουργείο Πληροφοριών της Ουκρανίας, και την ακριβώς επόμενη χρονιά, ξεκίνησε να εκτελεί χρέη Υφυπουργού, ως το 2019. Στις 10 Ιουνίου έγινε η πρώτη Υφυπουργός Εξωτερικών τις Χώρας και από τις 14 Ιουλίου του ίδιου έτους, ανέλαβε την Προεδρία της εθνικής επιτροπής στην UNESCO.

Αυτήν τη στιγμή, είναι υπεύθυνη για τον συντονισμό του σχεδιασμού πολιτικής, της δημόσιας διπλωματίας, των διεθνών οργανισμών, συμπεριλαμβανομένων της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, του τμήματος για τους Ουκρανούς παγκοσμίως και της ανθρωπιστικής συνεργασίας, του τμήματος διεθνούς δικαίου, των δραστηριοτήτων του Ουκρανικού Ινστιτούτου - ενός δημόσιου ιδρύματος της Ουκρανίας που εκπροσωπεί τον πολιτισμό της χώρας σε παγκόσμιο επίπεδο. Επιπλέον, συντονίζει την υλοποίηση των στόχων και της αναπτυξιακής στρατηγικής της Πλατφόρμας της Κριμαίας.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για εκείνη, να ακούσετε την ιστορία της με τα δικά της λόγια, δεν έχετε παρά να ακούσετε την ομιλία της στο TEDxAthens, την Κυριακή 28 Μαΐου στο ΚΠΙΣΝ.

Κλείστε τώρα τη θέση σας στο φετινό TEDxAthens εδώ

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA