Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο Αλεξέι Ναβάλνι, ο πιο γνωστός αντιπολιτευόμενος πολιτικός της Ρωσίας, αντιμετωπίζει μια μυστηριώδη πάθηση ενώ βρίσκεται στη φυλακή, η οποία μπορεί να είναι το αποτέλεσμα ενός δηλητηρίου βραδείας δράσης, καθώς το σωματικό του βάρος μειώθηκε κατά 8 κιλά μέσα σε περίπου δύο εβδομάδες, δήλωσε η εκπρόσωπός του. Το βράδυ της Παρασκευής προς Σάββατο κλήθηκε ασθενοφόρο στην αποικία κρατουμένων ύψιστης ασφαλείας IK-6 στο Μελέκοβο, σε απόσταση περίπου 250 χιλιομέτρων ανατολικά της Μόσχας, όπου κρατείται ο Ναβάλνι, όπως δήλωσε η εκπρόσωπός του Κίρα Γιαρμίς στο Reuters.

Η ίδια είπε ότι o Ναβάλνι υπέφερε από έντονους πόνους στο στομάχι και δεν μπορούσε να φάει το φαγητό που του παρείχαν στην φυλακή επειδή επιδείνωνε τον πόνο του και από την Δευτέρα του απαγορεύθηκε να αγοράζει εναλλακτική τροφή. «Δεν τρώει τίποτα επειδή του απαγορεύεται να λαμβάνει δέματα με τρόφιμα ή να αγοράζει τρόφιμα από το κατάστημα της φυλακής και το φαγητό που του παρέχεται από τη φυλακή στην πραγματικότητα επιδεινώνει τον πόνο στο στομάχι του», δήλωσε η Γιαρμίς στα αγγλικά. «Η κατάσταση της υγείας του δεν είναι καλή» είπε η ίδια. «Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την ιδέα ότι έχει δηλητηριασθεί, όχι με μια μεγάλη δόση όπως στο παρελθόν, αλλά με μικρές δόσεις ώστε να μην πεθάνει άμεσα αλλά να τον κάνουν να υποφέρει και να καταστραφεί η υγεία του»,

Η Γιαρμίς είπε ότι δεν υπάρχει οριστική απόδειξη για την θεωρία της δηλητηρίασης, αλλά ποτέ δεν είχε στο παρελθόν τέτοιους πόνους στο στομάχι. Είπε επίσης ότι ανησυχεί για τον ίδιο επειδή δεν είχε επαφή μαζί του και ότι δεν έχει την απαιτούμενη ιατρική περίθαλψη. Το Κρεμλίνο όταν ρωτήθηκε σχετικά με τους ισχυρισμούς ότι ο Ναβάλνι μπορεί να δηλητηριάζεται σιγά-σιγά είπε ότι δεν παρακολουθεί την κατάσταση της υγείας του και αυτό είναι ζήτημα της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Φυλακών.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Φυλακών η οποία στο παρελθόν έχει απορρίψει τις κατηγορίες ότι οι υπάλληλοι της έχουν κακομεταχειριστεί τον Ναβάλνι και έχει δηλώσει ότι ανέκαθεν του παρείχε την ιατρική περίθαλψη που απαιτείτο, δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε αίτημα του Reuters να σχολιάσει το θέμα. Ο Ναβάλνι, που εκτίει συνολικές ποινές κάθειρξης 11,5 ετών για απάτη και περιφρόνηση του δικαστηρίου, με τον ίδιο να υποστηρίζει ότι οι κατηγορίες αυτές έχουν στόχο να τον κάνουν να σιωπήσει, δήλωσε μέσω Twitter την Τρίτη ότι μεταφέρθηκε και πάλι στην απομόνωση και εξαναγκάστηκε να υπομείνει «ακραίες συνθήκες κόλασης».

Η Γιάρμις δήλωσε ότι ο Ναβάλνι υπέφερε από παρόμοιο στομαχικό πόνο τον Ιανουάριο αφού του χορηγήθηκαν αντιβιοτικά για την καταπολέμηση ιού και ότι και πάλι είχε χάσει πολύ βάρος. Η γερμανική κυβέρνηση δήλωσε χθες, Τετάρτη, ότι ανησυχεί πολύ για την επιδείνωση της υγείας του Ναβάλνι. Το Reuters δεν μπορούσε να διασταυρώσει την κατάσταση της υγείας του Ναβάλνι από ανεξάρτητη πηγή.

Ο Ναβάλνι είναι πρώην δικηγόρος που έγινε γνωστός πριν από μία και πλέον δεκαετία σατιρίζοντας την ελίτ του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και διατυπώνοντας κατηγορίες για μεγάλης κλίμακας διαφθορά. Οι υποστηρικτές του Ναβάλνι τον χαρακτηρίζουν ρωσική εκδοχή του Νοτιοαφρικανού Νέλσον Μαντέλα, ο οποίος κάποια μέρα θα βγει από τη φυλακή για να ηγηθεί της χώρας. Αντίθετα, οι ρωσικές αρχές βλέπουν τον ίδιο και τους υποστηρικτές του ως εξτρεμιστές, με δεσμούς με την αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών CIA με στόχο την αποσταθεροποίηση της Ρωσίας. Έχουν θέσει το κίνημά του εκτός νόμου, αναγκάζοντας πολλούς από τους υποστηρικτές του να διαφύγουν στο εξωτερικό.

Το 2020 ο Ναβάλνι επέζησε από προφανή απόπειρα δηλητηρίασής του κατά τη διάρκεια πτήσης στη Σιβηρία με νευροτοξικό παράγοντα, όπως αποκάλυψαν οι έλεγχοι δυτικών εργαστηριών. Ο Ναβάλνι κατηγόρησε το ρωσικό κράτος ότι προσπάθησε να τον δολοφονήσει, κάτι που η Μόσχα αρνείται. Ο ίδιος νοσηλεύθηκε στη Γερμανία για να αντιμετωπίσει τη δηλητηρίαση αυτή αλλά επέστρεψε εκούσια στη Ρωσία το 2021, όπου συνελήφθη μόλις έφθασε και φυλακίστηκε. Η Γιαρμίς δήλωσε ότι τα φάρμακα που εστάλησαν στη φυλακή του Ναβάλνι από τη μητέρα του δεν παραλήφθηκαν από τους φύλακες από το ταχυδρομείο και επιστράφηκαν. Θα πρέπει να του παρασχεθεί η κατάλληλη ιατρική περίθαλψη, είπε.

Οι υποστηρικτές του πρέπει να τα βάζουν με τις αρχές της φυλακής κάθε φορά που ο Ναβάλνι αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας προκειμένου να διασφαλίσουν ότι θα λάβει κάποιου είδους θεραπεία, δήλωσε η εκπρόσωπός του. «Ο ίδιος βρίσκεται σε πλήρη απομόνωση και δεν γνωρίζουμε τι του συμβαίνει» δήλωσε η Γιαρμίς. «Είμαι πράγματι τρομοκρατημένη επειδή κανείς δεν γνωρίζει τι συμβαίνει». «Ο Πούτιν δεν έχει κόκκινες γραμμές» δήλωσε η Γιαρμίς. «Είναι ένας αθώος άνθρωπος και βρίσκεται στην φυλακή μόνο λόγω του προσωπικού μίσους του Πούτιν». Η Ρωσία λέει ότι κρίθηκε ένοχος από το δικαστήριο και ότι οι ισχυρισμοί για οποιοδήποτε προσωπικό μίσος είναι αβάσιμοι.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.