Μενού
sudan
Ap Photos
  • Α-
  • Α+

Ωρες αγωνίας περνούν περίπου 15 άτομα που είναι εγκλωβισμένα στην Μητρόπολη του Χαρτούμ στο Σουδάν, καθώς εδώ και δύο μέρες μαίνονται ένοπλες μάχες ανάμεσα σε μονάδες των ένοπλων δυνάμεων και των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ).

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο Μητροπολίτης Νουβίας και παντός Σουδάν, Σάββας, είπε ότι μέσα στο κτήριο της Μητρόπολης βρίσκονται Ελληνες ορθόδοξοι, Σουδανοί, Αιθίοπες, καθώς και μια Ρωσίδα υπήκοος με το παιδί της. «Στη Μητρόπολη έχουμε πράγματα δόξα τω Θεώ, αλλά αν κρατήσει πολύ δεν ξέρουμε τι θα κάνουμε» είπε ο Μητροπολίτης και πρόσθεσε πως οι συνθήκες είναι ιδιαίτερα δύσκολες, καθώς «ρεύμα και νερό δεν υπάρχει πουθενά στο Σουδάν».

Την ίδια στιγμή οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές προσπαθούν να θέσουν υπό την κατοχή τους καίρια κυβερνητικά κτήρια στο Χαρτούμ, καθώς και τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας.

Οπως είπε ο Ελληνας Μητροπολίτης του Σουδάν «έχουμε μιλήσει με την πρεσβεία μας στο Κάιρο, το Πατριαρχείο είναι επίσης ενήμερο, καθώς και η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Σουδάν».

Για κακή τους τύχη, «είμαστε ακριβώς στο κέντρο της διαμάχης. Ούτε να ανοίξεις την πόρτα δεν μπορείς γιατί κινδυνεύεις. Δεν τελέσαμε την ακολουθία της Αναστάσεως καθώς ήταν πολύ επικίνδυνο» είπε χαρακτηριστικά ο κ.κ. Σάββας.

Δεν έχουν υλικά να χειρουργήσουν τους τραυματίες

Οσον αφορά στην κατάσταση των Ελλήνων τραυματιών, αλλά και των υπολοίπων μελών της ελληνικής κοινότητας στο Σουδάν, είπε πως οι δύο τραυματίες «δεν έχουν μπει ακόμα στο χειρουργείο, καθώς τα νοσοκομεία δεν μπορούν να προμηθευτούν τα απαραίτητα αναλώσιμα υλικά αφού όλες οι επιχειρήσεις στην πόλη είναι κλειστές...»

Το ευτυχές είναι ότι «δεν κινδυνεύει η υγεία τους». Για τους υπόλοιπους ομογενείς, ο Μητροπολίτης είπε ότι 

«όλοι είναι καλά υγεία τους. Μόνο ένα σπίτι Ελλήνων, δέχθηκε μια ρουκέτα αλλά ευτυχώς δεν τραυματίστηκε το ζευγάρι που διέμενε εκεί».

Κλείνοντας, εξέφρασε την ανησυχία του καθώς «κανείς δεν ξέρει πότε θα λήξει αυτή η κατάσταση. Ξεκίνησε ξαφνικά και η ένταση μεγαλώνει».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.