Μενού
  • Α-
  • Α+

Η ελληνική διπλωματία βρίσκεται σε ύψιστο συναγερμό, καθώς το ΥΠΕΞ έχει ρίξει όλο του το βάρος στους Ελληνες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο εμπόλεμο Σουδάν. Κατόπιν οδηγιών του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, η πρεσβεία της Ελλάδας στο Κάιρο, βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τον Μητροπολίτη Νουβίας κ.κ. Σάββα.

Με εντολή του ΥΠΕΞ ενεργοποιήθηκε αμέσως η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου η οποία βρίσκεται σε επικοινωνία και συντονισμό με τα υπόλοιπα κράτη -μέλη της ΕΕ μέσω του συστήματος Προξενικής Συνεργασίας. Η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων είναι σε επικοινωνία και με τον Μητροπολίτη Σάββα. 

Την ίδια στιγμή πάντως, οι Ελληνες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Μητρόπολη του Χαρτούμ, στο επίκεντρο των σφοδρών συγκρούσεων των δύο στρατών της αφρικανικής χώρας, απευθύνουν έκκληση για βοήθεια.

«Μπορεί να πεθάνουμε ανά πάσα στιγμή»

Μία από τους εγκλωβισμένους μιλώντας στον δημοσιογράφο του Alpha, με τους πυροβολισμούς να ακούγονται κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας, δήλωσε πως είναι μέσα στη Μητρόπολη από τις 09:30 του Σαββάτου. «Εξω είναι πολύ χάλια», είπε η Αλεξάνδρα Καλημέρη, προσθέτοντας πως δεν είναι καθόλου ασφαλές να βγουν. «Προσευχόμαστε να περάσουμε αυτή την κατάσταση, διότι μπορεί να πεθάνουμε ανά πάσα στιγμή. Γιατί χτυπάνε την πόρτα της Μητρόπολης».

Μια άλλη εγκλωβισμένη ακούγεται να λέει σε βίντεο που μεταφόρτωσε στα social media: «Πυροβολούν συνέχεια. Από τις 9:30 το πρωί χθες, μέχρι σήμερα, μέχρι αυτή τη στιγμή. Είμαστε στο κέντρο, εκεί όπου είναι το πρόβλημα. Γι’ αυτό ακούγονται οι πυροβολισμοί τόσο δυνατά. Δηλαδή εμείς, με λίγα λόγια πεθαίνουμε. Δεν ξέρουμε πότε θα τελειώσει αυτό που ζούμε».

Μέλη της ομογένειας στο Χαρτούμ περιγράφουν τις ώρες αγωνίας που περνούν και πώς κατάφεραν να μεταφέρουν τους τραυματίες στο νοσοκομείο. «Δεν τολμώ να βγω από το σπίτι. Οι πυροβολισμοί πέφτουν και από πίσω μας και από μπροστά μας» λέει ο κ. Νικόλας, που είχε βγει για ψώνια όταν άρχισαν να πέφτουν οι σφαίρες. 

«Όταν λέω χαλασμός, όλο το βράδυ δεν μπορούσαμε να κοιμηθούμε, το σπίτι σειότανε. Είχαμε βγει έξω να πάμε στο σούπερ μάρκετ, δεν το περιμέναμε και έτρεξα να πάω στο σπίτι ενός φίλου μου» είπε ο ομογενής, ο οποίος έχει κλειστεί σε σπίτι φίλου του μιας και δεν πρόλαβε να πάει στο δικό του, εν μέσω διασταυρούμενων πυρών.

Ετερος Ελληνας, που πήγε τους τραυματίες στο νοσοκομείο περιέγραψε τη στιγμή των εκρήξεων. «Χτυπήθηκαν χαμηλά στα πόδια, το ένα το τραύμα είναι σοβαρό, αλλά είναι διαχειρίσιμο. Είναι και οι δύο στο νοσοκομείο. Με τη βοήθεια των Σουδανών, τους βάλαμε στο αυτοκίνητο ενός φίλου και τους πήγαμε στο νοσοκομείο».

Μητροπολίτης Σάββας: Αντέχουμε, δεν ξέρω για πόσο

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο Μητροπολίτης Νουβίας και παντός Σουδάν, Σάββας, είπε ότι μέσα στο κτήριο της Μητρόπολης βρίσκονται Ελληνες ορθόδοξοι, Σουδανοί, Αιθίοπες, καθώς και μια Ρωσίδα υπήκοος με το παιδί της. «Στη Μητρόπολη έχουμε πράγματα δόξα τω Θεώ, αλλά αν κρατήσει πολύ δεν ξέρουμε τι θα κάνουμε» είπε ο Μητροπολίτης και πρόσθεσε πως οι συνθήκες είναι ιδιαίτερα δύσκολες, καθώς «ρεύμα και νερό δεν υπάρχει πουθενά στο Σουδάν».

Αναφορικά με την κατάσταση των Ελλήνων τραυματιών, αλλά και των υπολοίπων μελών της ελληνικής κοινότητας στο Σουδάν, είπε πως οι δύο τραυματίες «δεν έχουν μπει ακόμα στο χειρουργείο, καθώς τα νοσοκομεία δεν μπορούν να προμηθευτούν τα απαραίτητα αναλώσιμα υλικά αφού όλες οι επιχειρήσεις στην πόλη είναι κλειστές...»

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.