Μενού
sudan
Σουδάν | Associated Press
  • Α-
  • Α+

Σε θρίλερ εξελίσσεται η ασφαλής διακομιδή των δύο Ελλήνων από το νοσοκομείο του Χαρτούμ, το οποίο εκκενώνεται, καθώς χτυπήθηκε χθες κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών ανάμεσα στις αντιμαχόμενες πλευρές στο Σουδάν που βυθίζεται στη δίνη του εμφυλίου πολέμου. Οπως έγινε γνωστό από τον Μητροπολίτη Νουβίας, κ. Σάββα, οι δύο Ελληνες επρόκειτο να μετακινηθούν με ασθενοφόρο που ναύλωσε η ελληνική κοινότητα και να τους μεταφέρει σε ασφαλές σημείο.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Μητροπολίτη, οι δύο Ελληνες δεν έχουν εμφανιστεί ακόμη στο σημείο που επρόκειτο να αφιχθούν και έτσι υπάρχει αγωνία για το τι έχει συμβεί. Οπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, ο κ. Σάββας σε επικοινωνία που είχε με τον σταθμό, είπε ότι «οι δύο Ελληνες τραυματίες περίμεναν στην είσοδο του νοσοκομείου σε καροτσάκια για να τους παραλάβει το ασθενοφόρο. Ωστόσο, χάσαμε την επαφή με το ασθενοφόρο και δεν ξέρουμε τι έχει γίνει» είπε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης και πρόσθεσε πως: «Δεν μπορούμε να τους περιθάλψουμε, αλλά δεν έχουμε άλλη λύση από το να τους πάρουμε από εκεί».

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο Ελληνες έχουν τραυματιστεί θραύσματα, ο ένας στην κοιλιακή χώρα και ο άλλος στα πόδια, όμως δεν έχουν χειρουργηθεί μιας και δεν υπάρχουν τα απαραίτητα αναλώσιμα υλικά στα νοσοκομεία που αδυνατούν να ανεφοδιαστούν με υλικά λόγω των σφοδρών μαχών που μαίνονται στους δρόμους της πρωτεύουσας της αφρικανικής χώρας.

Το ελληνικό ΥΠΕΞ βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον διεθνή Ερυθρό Σταυρό, ωστόσο, μέχρι στιγμής οι εχθροπραξίες δεν επιτρέπουν τόσο στην ελληνική κυβέρνηση, όσο και στις άλλες ευρωπαϊκές να επιχειρήσουν τον απεγκλωβισμό των αμάχων που βρίσκονται εν μέσω διασταυρούμενων πυρών.

Την ίδια στιγμή, χιλιάδες Σουδανοί εγκαταλείπουν το Χαρτούμ κάτω από βροχή βομβών, καθώς συνεχίζονται οι σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα στις παραστρατιωτικές δυνάμεις των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης και του τακτικού στρατού μετά την αποτυχία της συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός που επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ χθες.

Τουλάχιστον 200 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 1.800 έχουν τραυματισθεί σε τέσσερις ημέρες συγκρούσεων, σε έναν απολογισμό που είναι βέβαιο ότι δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.