Μενού
Soydan
Σουδάν | Associated Press
  • Α-
  • Α+

Σε ετοιμότητα έχουν τεθεί οι Ένοπλες Δυνάμεις έτσι ώστε να υλοποιήσουν το σχέδιο που έχει οργανώσει το ΓΕΕΘΑ για την ασφαλή μεταφορά των Ελλήνων, οι οποίοι και είναι εγκλωβισμένοι στο Σουδάν, όπου και μαίνονται οι ένοπλες συρράξεις. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες το σχέδιο είναι αρκετά δύσκολο να υλοποιηθεί, καθώς ανάλογες επιχειρήσεις έχουν πραγματοποιήσει και τα επιτελεία ξένων χωρών χωρίς, όμως, επιτυχία μέχρι στιγμής. Οπως αναφέρει ο ΣΚΑΪ, το σχέδιο του ΓΕΕΘΑ ονομάζεται «Κόσμος».

Προβλέπει, μεταξύ άλλων, το τι θα κάνουν οι Ένοπλες Δυνάμεις όταν και απαιτηθεί να παρέμβουν για την ασφαλή μεταφορά των Ελλήνων εγκλωβισμένων στη χώρα της νοτιοανατολικής Αφρικής. Το σχέδιο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οργανώνεται σε συνεννόηση με τις διπλωματικές Αρχές. Περιλαμβάνει ένα συγκεκριμένο σημείο εξόδου, το οποίο θα είναι είτε αεροδρόμιο, είτε λιμάνι και θα γίνει η μεταφορά τους θα γίνει με μεταγωγικά αεροσκάφη, ελικόπτερα ή με φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, σε περίπτωση που γίνει η μεταφορά μέσω θαλάσσης.

Οπως αναφέρεται, οι Ειδικές Δυνάμεις και πιο συγκεκριμένα το Τμήμα Αλεξιπτωτιστών θα αναλάβει την ασφαλή μετακίνηση του πληθυσμού, το οποίο και θα ζητήσει την πραγματοποιήσει την απομάκρυνσή του από το Σουδάν. Αξιο αναφοράς είναι ότι ανάλογες επιχειρήσεις είχαν γίνει στο παρελθόν και συμπεριλαμβάνονται στο ευρύτερο σχέδιο «Κόσμος». Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα γεγονότα του 2014, όταν και Έλληνες είχαν ζητήσει να απομακρυνθούν από τη Λιβύη, όπου και μαίνονταν εμφύλιος πόλεμος.

Κυριάκος Μητσοτάκης σε Μητροπολίτη Νουβίας: Είμαστε δίπλα στους Ελληνες

 Με τον μητροπολίτη Νουβίας κ.κ Σάββα επικοινώνησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ενημερώθηκε για την κατάσταση στο Σουδάν. Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τον μητροπολίτη Νουβίας ότι η ελληνική πολιτεία βρίσκεται στο πλευρό των Ελλήνων που βρίσκονται στο Σουδάν και ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να τους συνδράμει και να φροντίσει για τον απεγκλωβισμό τους μόλις το επιτρέψει η κατάσταση ασφαλείας, σε συνεννόηση και με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.