Μενού
gallia - protomagia
Πρωτομαγιά στη Γαλλία | AP
  • Α-
  • Α+

Με διαδηλώσεις και συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας πραγματοποιήθηκαν νωρίτερα, σήμερα, οι εορτασμοί της Εργατικής Πρωτομαγιάς στη Γαλλία,  με τη νέα συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης του Εμανουέλ Μακρόν να αποτελεί τη βασική αφορμή για τις κινητοποιήσεις.

Οι διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε πολλές από τις μεγάλες πόλεις της Γαλλίας, αρχής γενομένης από το Παρίσι και τη Λιόν, όπου και σημειώθηκαν συγκρούσεις της Αστυνομίας με ομάδες διαδηλωτών προσκείμενες, σύμφωνα με γαλλικά μέσα ενημέρωσης, στον χώρο της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, αλλά και στα λεγόμενα «κίτρινα γιλέκα».

Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και, όπως ανακοίνωσε, προέβη σε δεκάδες συλλήψεις για πράξεις βίας, όπως το σπάσιμο βιτρινών και το κάψιμο αυτοκινήτων.

Από τα κόμματα της αντιπολίτευσης το παρόν έδωσε στη συγκέντρωση του Παρισιού ο επικεφαλής της αριστερής συμπαράταξης Ζαν-Λικ Μελανσόν, ενώ από το χώρο της ακροδεξιάς, που παραδοσιακά δεν συμμετέχει στις διαδηλώσεις της Πρωτομαγιάς, η Μαριν Λε Πέν γιόρτασε με οπαδούς του κόμματος της τη «γιορτή του Έθνους».

Η κεντρώα κυβέρνηση του Μακρόν θεωρεί πως η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, στο πλαίσιο της οποίας η ηλικία συνταξιοδότησης αυξήθηκε στα 64 από τα 62 έτη, έχει τελειώσει. Ωστόσο συνδικάτα και μερικά μέλη της αντιπολίτευσης δεν έχουν εγκαταλείψει τον αγώνα και θέλουν να εμποδίσουν την εφαρμογή του νομοσχεδίου την 1η Σεπτεμβρίου.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA