Μενού
karolos
Βασιλιάς Κάρολος | Associated Press
  • Α-
  • Α+

Ιστορική ημέρα η 6η Μαΐου 2023 για τη Βρετανία καθώς μετά από 70 χρόνια πραγματοποιείται βασιλική στέψη με τον Κάρολο να ανακηρύσσεται ως ο νέος μονάρχης στο Ηνωμένο Βασίλειο, διαδεχόμενος τη μητέρα του, βασίλισσα Ελισάβετ Β', που έφυγε από τη ζωή τον περασμένο Σεπτέμβριο. 

Ολόκληρο το τελετουργικό έχει σχεδιαστεί μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια, ενώ τα μέτρα ασφαλείας στο Λονδίνο θα είναι δρακόντεια καθώς μέσα στο Αβαείο του Ουεστμίνστερ θα βρίσκονται πάνω από 2.000 επίσημοι προσκεκλημένοι, μεταξύ αυτών βασιλείς και αρχηγοί κρατών. Απ' έξω αναμένονται χιλιάδες πολίτες ενώ εκατομμύρια τηλεθεατές από όλη την υφήλιο θα παρακολουθήσουν ζωντανά την τελετή. Υπολογίζεται πως 300.000.000 τηλεθεατές θα συντονιστούν στους τηλεοπτικούς δέκτες τους για να δουν την 39η στέψη στην ιστορία του Αβαείου του Ουεστμίνστερ, καθώς πρόκειται για ένα τελετουργικό που οι ρίζες του φτάνουν στο 1066.

Σύμφωνα με το Παλάτι του Μπάκιγχαμ, τα βασικά στοιχεία της σκηνής για την πρώτη Στέψη, ύστερα από σχεδόν 70 χρόνια, περιλαμβάνουν την Καρέκλα Στέψης (Coronation Chair), την Πέτρα του Πεπρωμένου (Stone of Destiny), τις Καρέκλες της Κληρονομιάς (Chairs of Estate), τις Καρέκλες του Θρόνου (Throne Chairs) και το Cosmati Pavement.

Παρακολουθήστε LIVE τη στέψη του Καρόλου Γ':

«Η στέψη του βασιλιά Κάρολου Γ' θα πραγματοποιηθεί σε μία από τις πιο σημαντικές επιχειρήσεις ασφαλείας στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου», δήλωσε ο υπουργός Ασφαλείας της χώρας, Τομ Τάγκενχαντ, συμπληρώνοντας: «Δεν εφησυχάζουμε σε καμία περίπτωση, όλοι είναι σε ετοιμότητα».

Μάλιστα, 29.000 αξιωματικοί έχουν αναπτυχθεί στους δρόμους του Λονδίνου για τη στέψη του βασιλιά Καρόλου Γ', σύμφωνα με το Reuters. Στη μεγαλοπρεπή τελετή αναμένεται να παραστούν πολλοί ξένοι βασιλιάδες, αξιωματούχοι και αρχηγοί κρατών. Μεταξύ των προσκεκλημένων, εκπροσωπώντας την Ελλάδα, είναι και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Η Λεωφόρος Μολ, που καταλήγει στο Μπάκιγχαμ, έχει στολιστεί με τις σημαίες του Ηνωμένου Βασιλείου και των κρατών της Κοινοπολιτείας, δηλαδή όσων θα ηγηθεί ο Κάρολος ως βασιλιάς.

Το πρόγραμμα της στέψης

Στην τελετή θα βρίσκεται σχεδόν σύσσωμη η βασιλική οικογένεια του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά θα απουσιάζει η δούκισσα του Σάσεξ, Μέγκαν Μαρκλ, η οποία εδώ και καιρό έχει δηλώσει ότι δεν θα παραστεί. Μεταξύ άλλων, εντός του ναού, θα βρεθούν ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ, όλοι οι προκάτοχοι του, το Υπουργικό Συμβούλιο, καθώς και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Σερ Κιρ Στάρμερ.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα (σε ώρες Ελλάδας):

08:00: Θα ανοίξουν οι χώροι για το κοινό κατά μήκος της διαδρομής που θα περάσει η πομπή, ούτως ώστε οι πολίτες να έχουν την ευκαιρία να χαιρετίσουν τον βασιλιά και τη σύζυγό του στη διαδρομή τους από το Παλάτι του Μπάκιγχαμ μέχρι το Αβαείο του Ουεστμίνστερ.

09:15 - 10:30: Οι πρώτοι προσκεκλημένοι της τελετής θα αρχίσουν να φτάνουν στα σημεία ελέγχου ασφαλείας που βρίσκονται δίπλα από το Κοινοβούλιο, στο Victoria Tower Gardens. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται οι πάνω από 850 εκπρόσωποι κοινοτήτων και φιλανθρωπικών οργανώσεων από όλο το Ηνωμένο Βασίλειο και οι περίπου 450 προσκεκλημένοι, που έχουν λάβει μετάλλιο της Βρετανικής Αυτοκρατορίας ως αναγνώριση της συνεισφοράς τους.

11:00: Οι ιερείς, η χορωδία θα πάρουν τη θέση τους μέσα στο Αβαείο.

11:30 - 12:45: Αρχηγοί κρατών, υπουργοί της κυβέρνησης, πρώην πρωθυπουργοί, βασιλείς άλλων κρατών και μέλη της βασιλικής οικογένειας θα φτάσουν στο Αβαείο.

11:45: Το Ιππικό αρχίζει να ετοιμάζεται για να συνοδεύσει την πομπή από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

12:20: Η πομπή με τον βασιλιά και τη βασίλισσα ξεκινά από το Παλάτι για το Αβαείο.

12:53: Ο βασιλιάς με τη βασιλική σύζυγο θα φτάσουν στο Αβαείο του Ουεστμίνστερ.

13;00: Ο βασιλιάς Κάρολος Γ' και η σύζυγός του μπαίνουν στο Αβαείο του Ουεστμίνστερ από τη Μεγάλη Δυτική Πύλη και αρχίζει το τελετουργικό.

14:00: Στέφεται βασιλιάς. Ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπερι θα στέψει με το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου τον Βασιλιά Κάρολο Γ'. Πρόκειται για ένα στέμμα που κατασκευάστηκε το 1660 και ζυγίζει 2,27 κιλά. Αμέσως θα ηχήσουν οι σάλπιγγες και στρατιωτικά αγήματα σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο θα πυροβολούν στον αέρα, χαιρετίζοντας τη στέψη του βασιλιά.

15:00: Ολοκληρώνεται το τελετουργικό και ξεκινάει η Πομπή της Στέψης από το Αβαείο προς το Παλάτι αυτή τη φορά. Σε αυτή την πομπή θα συμμετέχουν και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας.

15:33: Ο βασιλιάς και η σύζυγός του θα φτάσουν στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ μέσω της Κεντρικής Πύλης.

15:45: Ο βασιλιάς και η σύζυγός του θα μεταβούν στους Κήπους του Παλατιού, όπου στρατιωτικά αγήματα θα τους απευθύνουν χαιρετισμό.

16:15: Ο βασιλιάς, η βασιλική σύζυγος και μέλη της βασιλικής οικογένειας θα εμφανιστούν στο μπαλκόνι του Παλατιού για να χαιρετήσουν το πλήθος και να παρακολουθήσουν τις προγραμματισμένες αεροπορικές επιδείξεις. Το Παλάτι δεν έχει ανακοινώσει ποιοι ακριβώς θα εμφανιστούν στο μπαλκόνι. Το πιο πιθανό είναι πως θα βγουν μόνο τα εργαζόμενα μέλη της βασιλικής οικογένειας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.