Μενού
stepsi-karolos
Στέψη Καρόλου | Associated Press
  • Α-
  • Α+

Είδηση της ημέρας ήταν, χθες Σάββατο (6/5), αναμφίβολα η στέψη του νέου βασιλιά της Βρετανίας, Καρόλου, με εκατοντάδες εκατομμύρια τηλεθεατές να εκτιμάται πως παρακολούθησαν σε ζωντανή μετάδοση την ιστορική τελετή που έλαβε χώρα στο Αβαείο του Ουεστμίνστερ. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια του τελετουργικού, υπήρξε και μία στιγμή που οι ποδοσφαιρόφιλοι σίγουρα ξαφνιάστηκαν, καθώς ενώ ήταν σε εξέλιξη η στιγμή που δίδεται το χρίσμα στον βασιλιά, άρχισε να ακούγεται ένας ύμνος που θύμισε πάρα πολύ... Champions League!

Ειδικότερα, και ενώ ο Κάρολος βρισκόταν πίσω από ένα ειδικά σχεδιασμένο παραβάν, στην πιο μυστικιστική στιγμή του τελετουργικού, όπου του δίδεται το χρίσμα του βασιλιά, άρχισε να ακούγεται ο ύμνος «Zadok the Priest» του George Frideric Handel, που γράφτηκε πριν από τη στέψη του Γεωργίου Β’ το 1727 και έκτοτε ακούγεται σε κάθε ανάλογη τελετή στην Αγγλία. Εκεί, λοιπόν, πολλοί μπερδεύτηκαν και νόμιζαν πως έπαιζε ο εμβληματικός ύμνος του Champions League. Τελικά, έχουν κάποια σχέση οι δύο ύμνοι;

Και όμως, η απάντηση είναι θετική καθώς, όπως αναφέρει η Independent, ο συνθέτης του ύμνου που ακούγεται κάθε φορά που «κουνιέται το σεντόνι» πριν την έναρξη κάποιου αγώνα στο πλαίσιο του Champions League, εμπνεύστηκε τη μελωδία από το «Zadok the Priest».

Συγκεκριμένα, το 1992 ο Άγγλος συνθέτης Tony Britten συνέθεσε τον ύμνο του Champions League βασισμένος σε αυτόν ακριβώς τον ύμνο. Μάλιστα, σε συνέντευξή του το 2013, ο Britten είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «με πλησίασαν από ένα διαφημιστικό πρακτορείο για να γράψω κάτι σαν ύμνο και ήταν λίγο μετά τους Τρεις Τενόρους στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ιταλίας και επικρατούσε η κλασική μουσική. Ο χουλιγκανισμός ήταν ένα μεγάλο, σημαντικό πρόβλημα και η UEFA ήθελε να πάει το παιχνίδι σε μια εντελώς διαφορετική περιοχή. Υπάρχει ένα σημείο εγχόρδων το οποίο «τσίμπησα» από τον Handel και μετά έγραψα τη δική μου μελωδία. Έχει ένα είδος Handelian αίσθηση σε αυτό, αλλά θέλω να πιστεύω ότι δεν είναι μια πλήρης αντιγραφή».

Όπως είναι λογικό, υπήρξε «έκρηξη» αντιδράσεων στα social media μόλις ακούστηκε ο συγκεκριμένος ύμνος με πολλούς ποδοσφαιρόφιλους να κάνουν τον συνειρμό με το «σεντόνι»:

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA