Μενού
  • Α-
  • Α+

Πριν από λιγότερο από ένα μήνα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, είχε ανακοινώσει τον πρώτο θάνατο ανθρώπου  από τη γρίπη των πτηνών Η3Ν8 (έναν ιό που κυκλοφορεί από το 2002). Το πρώτο θύμα ήταν μια 56χρονη γυναίκα στην Κίνα. «Η ασθενής είχε πολλά υποκείμενα νοσήματα. Είχε εκτεθεί σε ζωντανά πουλερικά προτού να ασθενήσει, καθώς και σε άγρια πουλιά γύρω από το σπίτι της», ανέφερε ο Οργανισμός στην ανακοίνωσή του. Από τις κοντινές επαφές της, κανείς δεν μολύνθηκε, ούτε είχε εμφανίσει συμπτώματα της ασθένειας «τη στιγμή που συντασσόταν αυτή η έκθεση», πρόσθεσε. Η γυναίκα μπορεί να μολύνθηκε όταν ήρθε σε επαφή με ζωντανά πουλιά σε μια αγορά, όμως η ακριβής πηγή της μόλυνσης δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί. 

Σε αντίθεση με την πανδημία του κορονοϊού που ήρθε απροειδοποίητα στις ζωές μας, ξαφνιάζοντας την επιστήμη, η γρίπη των πτηνών δεν είναι άγνωστη στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα που την παρακολουθεί εδώ και δεκαετίες, γνωρίζοντας πόσο επικίνδυνη μπορεί να γίνει στους ανθρώπους αν μεταδοθεί.

Παρά το γεγονός ότι αρκετοί ειδικοί σημειώνουν πως ο κίνδυνος που βιώνει ο άνθρωπος τη δεδομένη στιγμή είναι χαμηλός, οι ερευνητές προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο να χρειαστούμε ξανά εμβόλια που θα τον φρενάρουν, όταν αυτό χρειαστεί. Σύμφωνα με το Politico, η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με το μεγαλύτερο ξέσπασμα της γρίπης των πτηνών (γνωστή και ως H5N1) που έχει βιώσει ποτέ. Αρκεί να αναφερθεί πως, από τον Οκτώβριο του 2021 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2022, τα κρούσματα εξαπλώθηκαν σε 37 χώρες, ενώ περίπου 50 εκατομμύρια πτηνά θανατώθηκαν στις πληγείσες φάρμες, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA).

«Καμπανάκι» για νέα πανδημία

Στην εξάπλωση της γρίπης των πτηνών και στα θηλαστικά και στο καίριο ερώτημα, κατά πόσο αυτή η εξέλιξη χτυπάει καμπανάκι για μετάδοση του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο, οδηγώντας σε μια νέα πανδημία αναφέρθηκε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, Καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, ο κ. Μαγιορκίνης, σημείωσε πως από τα διαθέσιμα στοιχεία, φαίνεται ότι ο ιός της γρίπης των πτηνών έχει εξαπλωθεί περισσότερο από άλλες χρονιές. «Έχουν απομονώσει τον ιό και από πολλά ζώα τα οποία δεν είναι πτηνά, δηλαδή και από θηλαστικά. Και γίνεται μια συζήτηση εκτεταμένη στην επιστημονική κοινότητα για το αν αυτό μας χτυπάει το καμπανάκι, για το εάν έχει σημεία προσαρμογής στον άνθρωπο και ότι μπορεί να αρχίσει να εξαπλώνεται και στους ανθρώπους. Μέχρι στιγμής τα κρούσματα στους ανθρώπους είναι σποραδικά, δεν έχει δείξει σοβαρά σημεία ότι μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά σίγουρα φαίνεται ότι είναι ένα κλικ παραπάνω στον άνθρωπο φέτος από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια» ανέφερε σχετικά ο κ. Μαγιορκίνης. Εξακολουθεί να πιο προσαρμοσμένος στα πτηνά από ό,τι στα θηλαστικά και στον άνθρωπο επισήμανε. «Ακόμα χρειάζεται και άλλη προσαρμογή για να μπορέσει να μεταδοθεί μεταξύ των ανθρώπων. Τα περιστατικά στους ανθρώπους είναι πολύ σοβαρά, δηλαδή έχει μία πολύ υψηλή θνητότητα που ξεπερνάει το 20%» τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης

Σύμφωνα με όσα ανέφερε, η μετάδοση του ιού στον άνθρωπο γίνεται ύστερα από επαφή με άρρωστο πτηνό και όχι από την κατανάλωσή του. «Μάλιστα συνήθως πρόκειται για ανθρώπους οι οποίοι κάνουν εκτροφή σε πτηνά γιατί μεταδίδεται στις φάρμες και εκεί λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης γίνεται η μετάδοση στον άνθρωπο» προσέθεσε ο κ. Μαγιορκίνης.

Προς το παρόν, δεν έχουν καταγραφεί περιστατικά με μόλυνση ανθρώπου από άλλον άνθρωπο. «Ωστόσο, τα περιστατικά, τα κρούσματα που έχουμε είναι περισσότερα από άλλες χρονιές, που σημαίνει ότι η έκταση της εξάπλωσης του ιού της γρίπης των πτηνών είναι αρκετά μεγάλη. Υπάρχουν και νεκρά πουλιά και νεκρά ζώα, άλλα ζώα θηλαστικά τα οποία μας δείχνουν ότι είναι πιο ανησυχητικό από άλλες χρονιές. Πρόκειται για έξαρση» επισήμανε ο καθηγητής. Η πιθανότητα να εξαπλωθεί στον άνθρωπο αυτή τη στιγμή και να δημιουργήσει πανδημία τώρα είναι μικρή, υποστήριξε ο κ. Μαγιορκίνης, ωστόσο στην συζήτηση που γίνεται για το ποιο είναι το επόμενο, από πού μπορεί να έρθει η επόμενη πανδημία, αυτό είναι φαίνεται να είναι το πιο πιθανό σενάριο.

«Η ετοιμότητα για μία επόμενη πανδημία είναι μία συζήτηση που δεν έχει κλείσει. Είναι δύσκολο να πούμε ότι δεν θα ξαναζήσουμε πανδημία. Όταν συμβεί πρέπει να είμαστε έτοιμοι να την αντιμετωπίσουμε όσο πιο καλά γίνεται. Οι πρώτες 60 μέρες είναι οι πιο σημαντικές για την πλήρη ανατροπή της πανδημίας. Μετά τις πρώτες 60 μέρες είναι εξαιρετικά δύσκολο να σταματήσει η ροή της πανδημίας» ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης. Ειδικά σε σχέση με την γρίπη των πτηνών, σημείωσε ότι υπάρχει θεραπευτική αγωγή, ωστόσο δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική, χρειάζονται πολύ καλύτερες, ενώ το σημαντικό σε κάθε περίπτωση τέτοιων λοιμώξεων είναι να ξεκινήσει η αγωγή από την πρώτη μέρα, επομένως είναι κρίσιμη η έγκαιρη διάγνωση.

«Δεν είναι κάτι το οποίο θεωρούμε ότι θα συμβεί αύριο, αλλά να είμαστε σίγουροι ότι, για παράδειγμα, στα επόμενα 20 με 30 χρόνια θα έχουμε πάλι πανδημία. Δεν υπάρχει πιθανότητα να μην έχουμε. Η συχνότητα αυξάνεται και αυτό οφείλεται σε διάφορους λόγους. Οι 2 κυριότεροι είναι ότι η πυκνότητα του ανθρώπινου πληθυσμού είναι μεγάλη, οπότε εξαπλώνονται (σ.σ. οι ιοί) πιο γρήγορα. Και το δεύτερο στοιχείο είναι ότι οι αποστάσεις είναι πολύ μικρές. Αν ένας ιός μολύνει κάποιον στην Κίνα, αύριο γίνεται πρόβλημα στον Καναδά» είπε καταλήγοντας ο κ. Μαγιορκίνης.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA