Μενού
kemal-kilicdaroglu
Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου | AP
  • Α-
  • Α+

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, που φιλοδοξεί μέσω των εκλογών στην Τουρκία να τερματίσει την εξουσία του Ερντογάν, έχει δώσει στο παρελθόν δείγματα γραφής σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά, πλειοδοτώντας στις… προκλήσεις αλλά εσχάτως φαίνεται να αλλάζει ρότα.

Ο «Κεμάλ Γκάντι» όπως τον λένε στην Τουρκία, είναι γνωστός για τις - πολλές φορές ακραία - προκλητικές δηλώσεις του, περισσότερο και από τον Ερντογάν, στα ελληνοτουρκικά. Ο Κιλιτσντάρογλου τον Ιούλιο του 2022, ζητούσε από τον Ερντογάν, ούτε λίγο ούτε πολύ, να εισβάλλει στην Ελλάδα, ευθυγραμμιζόμενος με το αφήγημα περί στρατιωτικοποίησης νησιών.

Κατηγόρησε μάλιστα τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογαν, ότι είναι μόνο λόγια σε αντίθεση με τον Μπουλέντ Ετσεβίτ που είχε εισβάλει στην Κύπρο. «Τα νησιά είναι υπό κατοχή. Ερντογάν, πήγαινε να τα πάρεις όπως ο Ετζεβίτ στην Κύπρο», είχε πει χαρακτηριστικά. Νωρίτερα, ο Κιλιτσντάρογλου, σε άλλο ένα παραλήρημα του, είχε κατηγορήσει τον Ερντογάν για ελαστικότητα απέναντι στην Ελλάδα αποκαλώντας τον νταή και πως δεν κάνει τίποτα για τα νησιά «υπό κατοχή».

«Εμείς δεν είμαστε σαν κι αυτούς που λένε "έρχομαι, θα έρθω, θα έρθω ξημερώματα". Τι έκανε όμως ο Ετζεβίτ; Ο στρατός πήγε και έκανε την απόβαση, ως πρωθυπουργός πήγε στο γραφείο του και ανακοίνωσε ''ο στρατός μας τώρα είναι στην Κύπρο'' και τελείωσε. Τελείωσε. Εκείνα τα νησιά είναι υπό κατοχή. Γίνεται η κατάληψή τους, το είπα συνέχεια όλα αυτά γίνονται ενάντια στη Συνθήκη της Λωζάνης.

Όλα αυτά τα νησιά. Δεν είπαν τίποτα. Τώρα όμως που η οικονομία είναι χάλια, ο κόσμος είναι εξαθλιωμένος. Λέει συνέχεια 'θα έρθω μια νύχτα', 'θα έρθω ξημερώματα'. Τι θέλεις δηλαδή να σου στείλουν πρόσκληση 'παρακαλώ ελάτε'. Αν έχει θάρρος, αν έχεις δύναμη, πηγαίνεις» είχε πει.

Είναι ενδεικτικό πως όταν ο Ερντογάν τον είχε ρωτήσει κάποια στιγμή: «Στον εθνικό αγώνα που δίνει η Τουρκία σε Αιγαίο και Μεσόγειο από τις συνοριακές γραμμές ως τις προσπάθειες για τη διαμόρφωση της ΑΟΖ, είναι στη γραμμή της χώρας ή στη γραμμή των εναντίον μας;». Ο Κιλιντσάρογλου, είχε απαντήσει στον Τούρκο πρόεδρο: «Είναι επιτακτική ανάγκη να αυξήσουμε την πίεση σε Μεσόγειο και Αιγαίο. Αυτές οι δουλειές δε γίνονται βγάζοντας το πλοίο και μετά αποσύροντάς το να λες: ''μακάρι να με καλέσει ο Μπάιντεν''. Αν έχεις ψυχή κάνε ένα βήμα για τα νησιά τα οποία καταλήφθηκαν και για τα στρατιωτικοποιημένα νησιά. Θα σε στηρίξουμε!».

Ο υποψήφιος πρόεδρος έχει απειλήσει με εισβολή και έχει στοχοποιήσει τα ελληνικά νησιά. Ο Κιλιτσντάρογλου είχε δηλώσει: «H Ελλάδα κατέλαβε 18 νησιά στο Αιγαίο. Το λέω πάντα. Φίλε μου απαντάς σε ό,τι λέω. Πες έστω μια πρόταση γι' αυτά τα 18 νησιά. Ο υπουργός Άμυνας της Ελλάδας μου απάντησε και είπε ''μολών λαβέ''!. Το 2019 θα έρθω και θα πάρω όλα εκείνα τα νησιά». 

Σε άλλες δηλώσεις του είχε αναφέρει: «Θα αλλάξει η κυβέρνηση, να αναλάβουμε εμείς. Οι Έλληνες και οι ελληνικές κυβερνήσεις ξέρουν πως έχουμε καταγωγή από τις ''εθνικές δυνάμεις''. Ξέρουν καλά ποια είναι η παράδοση μας και πώς προστατεύουμε τα συμφέροντα της χώρας μας. Εκείνοι ξέρουν καλά ποιοι είναι οι Ετζεβίτ και ο Ερμπακάν. Τώρα ας μιλάνε, όταν θα αναλάβουμε την κυβέρνηση εμείς, θα τους δείξουμε το τι θα συμβεί με τα όπλα που βρίσκονται σε εκείνα τα νησιά».

Από τις απειλές στην επίθεση... Ειρήνης

Η αλήθεια είναι, πάντως, πως το τελευταίο διάστημα ο Κιλιτσντάρογλου έχει... στρογγυλέψει (για να το θέσουμε ευγενικά) τις θέσεις του για την Ελλάδα.

«Επιθυμούμε να αναβιώσουμε τις ενταξιακές συνομιλίες, αλλά και να βελτιώσουμε τα νομικά και ρυθμιστικά πρότυπα καθώς και να εισαγάγουμε σταθερότητα, αμοιβαία εμπιστοσύνη και κατανόηση στις σχέσεις μας» σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με την ΕΕ και ιδιαίτερα την Ελλάδα, διαμήνυσε ο επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος της Τουρκίας και προεδρικός υποψήφιος της συμμαχίας της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ναυτεμπορική» 10 ημέρες πριν από τις πρώτες τουρκικές εκλογές.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «ο σεισμός της 6ης Φεβρουαρίου έδειξε για άλλη μια φορά πόσο αλληλένδετες είναι οι μοίρες μας ως Ελλάδας και Τουρκίας». Αναφερθείς στην εξωτερική πολιτική, δεσμεύθηκε για την επιστροφή του δόγματος «ειρήνη στη χώρα, ειρήνη στον κόσμο». Όπως εξήγησε, αυτό το αξίωμα σημαίνει ότι η ειρήνη, η ασφάλεια και η ευημερία της χώρας μας εξαρτώνται από τις εξελίξεις στη γειτονιά, καθώς και στον κόσμο, ευρύτερα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA