Μενού
loukasenko
Αλεξάντερ Λουκασένκο | Associated Press
  • Α-
  • Α+

Τις πρώτες φωτογραφίες και τα βίντεο, μετά και τις έντονες φήμες για την κατάσταση υγείας του Αλεξάντρ Λουκασένκο, έδωσαν στο φως της δημοσιότητας οι Αρχές της Λευκορωσίας σε μία προσπάθεια να βάλουν τέλος στα όσα ακούγονται την τελευταία εβδομάδα σχετικά με την κατάσταση του «παλαιότερου δικτάτορα της Ευρώπης», όπως και του αρέσει του ιδίου να προσφωνεί τον εαυτό του.

Στο οπτικοακουστικό υλικό φαίνεται, σύμφωνα με τον Guardian, ο Λουκασένκο να επισκέπτεται ένα σημείο ελέγχου του στρατού, με επίδεσμο στο χέρι και με βραχνιασμένη, εξαντλημένη φωνή στοιχεία που επιβεβαιώνουν την επιβάρυνση της υγείας του ηγέτης της Λευκορωσίας.

Τι έγινε στην επίσκεψή του

Κανάλι στο Telegram, που συνδέεται με τη διοίκηση του Λουκασένκο, δημοσίευσε μια φωτογραφία του Λευκορώσου ηγέτη, ο οποίος επισκεπτόταν ένα στρατιωτικό κέντρο διοίκησης, ντυμένος με στρατιωτική στολή και με το αριστερό του χέρι βαριά δεμένο. Αργότερα, το κανάλι δημοσίευσε βίντεο με τον Λουκασένκο, προφανώς στην ίδια επίσκεψη, να πραγματοποιεί σύσκεψη για την κατάσταση της ασφάλειας στη χώρα.

Άξιο αναφοράς είναι ότι κατά την επανεμφάνισή του σήμερα, Δευτέρα, επιβεβαίωσε την, κατά λάθος, απώλεια τεσσάρων αεροσκαφών από τον ρωσικό στρατό το Σάββατο, σύμφωνα με αποσπάσματα που του αποδίδονται από την υπηρεσία Τύπου του. 

Είχε να εμφανιστεί δημόσια από την περασμένη Τρίτη

Ο Λουκασένκο είχε να εμφανιστεί δημόσια από την περασμένη Τρίτη, όταν και παρακολούθησε τη στρατιωτική παρέλαση για τη νίκη της Σοβιετικής Ένωσης στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, παρέλαση που έγινε στη Μόσχα. Με την επιστροφή του στο Μινσκ, μάλιστα, κυκλοφόρησαν φήμες ότι είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο.

Ο Λουκασένκο φαινόταν ασταθής και στα σχετικά πλάνα είχε έναν επίδεσμο στο δεξί του χέρι. Έχασε το γεύμα που παρέθεσε ο Πούτιν, ενώ την Κυριακή έχασε μια τελετή στο Μινσκ, εν μέσω φημών ότι είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο. Τα δεδομένα παρακολούθησης πτήσεων έδειξαν ότι ένα ρωσικό κυβερνητικό αεροσκάφος πέταξε μέσα και έξω από το Μινσκ κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, αλλά δεν ήταν σαφές ποιος επέβαινε σε αυτό ή αν η αποστολή σχετιζόταν με την υγεία του Λουκασένκο.

Η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης Σβιατλάνα Τσικχανούσκαγια, η οποία εγκατέλειψε τη χώρα μετά την ανελέητη καταστολή των αντιπάλων της το 2020, είπε στους υποστηρικτές της τη Δευτέρα να είναι «καλά προετοιμασμένοι για κάθε σενάριο».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA