Μενού
cia_russia
Το κτίριο που στεγάζονται οι Ρωσικές Ομοσπονδιακές Υπηρεσίες Ασφαλείας | AP
  • Α-
  • Α+

Η CIA ζήτησε χθες (15/05) από τους Ρώσους να της παράσχουν πληροφορίες για τη χώρα τους, μέσω ενός βίντεο που «ανέβασε» στην εφαρμογή Telegram και το οποίο απευθύνεται στους δυσαρεστημένους από την πολιτική του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Το σύντομο βίντεο της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, δείχνει έναν Ρώσο δημόσιο υπάλληλο και τη γυναίκα του μέσα στο σπίτι τους με ένα παιδί, που περνούν δύσκολα και αναρωτιούνται αν η ζωή τους ανταποκρίνεται στα όνειρά τους.

Εκείνη λέει πως οι Ρώσοι μπορούν να ενεργήσουν για να βελτιώσουν τα πράγματα -παρέχοντας πληροφορίες στη CIA- και να παραμείνουν παράλληλα, πατριώτες.

Δείχνει επίσης πώς να το κάνουν, χρησιμοποιώντας τη μηχανή πλοήγησης Tor για να αποκτήσουν πρόσβαση στο «dark web» ή αλλιώς το «σκοτεινό διαδίκτυο», και τα εργαλεία κρυπτογράφησης των επικοινωνιών.

«Η CIA θέλει να μάθει την αλήθεια για τη Ρωσία και αναζητούμε πρόσωπα αξιόπιστα που να μπορούν να μας πουν αυτή την αλήθεια» γράφει η υπηρεσία στο βίντεό της. «Οι πληροφορίες σας μπορεί να είναι πιο πολύτιμες απ' ό,τι πιστεύετε».

Η CIA διευκρινίζει πως ελπίζει να έρθει σε επαφή με πρόσωπα που εργάζονται στους τομείς των πληροφοριών, της διπλωματίας, της επιστήμης και τεχνολογίας και άλλους και πως ενδιαφέρεται για κάθε είδους πληροφορίες, περιλαμβανομένων πολιτικών και οικονομικών.

Μέσω Telegram ψάχνουν επίδοξους κατασκόπους

Η αμερικανική υπηρεσία έχει ήδη χρησιμοποιήσει άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όμως επικεντρώνεται πλέον στο κρυπτογραφημένο δίκτυο Telegram επειδή είναι το κύριο μέσο ενημέρωσης των Ρώσων για όλα τα θέματα, από την πολιτική μέχρι τον πόλεμο στην Ουκρανία, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας υπεύθυνος της CIA.

Η υπηρεσία ελπίζει πως, δείχνοντας απλά μέσα για να διαρρέουν πληροφορίες στο «dark web», η CIA θα πείσει τους διστακτικούς να κάνουν το βήμα.

«Στόχος μας είναι να τους παράσχουμε μέσα ασφαλή που να καθιστούν δυνατό να έρθουν σε επαφή μαζί μας» δήλωσε ο υπεύθυνος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομασθεί.

Οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν να προκαλέσουν εξέγερση ή αλλαγή καθεστώτος στη Μόσχα, όμως ελπίζουν ότι ορισμένοι Ρώσοι θα δουν ένα τρόπο για να βοηθήσουν τη χώρα τους να προχωρήσει παρέχοντας πληροφορίες στη CIA, υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, παρόμοιες εκστρατείες που πραγματοποιήθηκαν και σε άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα περισσότερα από τα οποία είναι πλέον μπλοκαρισμένα στη Ρωσία, είχαν αποτελέσματα.

«Επικοινωνήστε μαζί μας» επέμεινε η CIA. «Ίσως οι άνθρωποι γύρω σας να μην θέλουν την αλήθεια. Εμείς τη θέλουμε».

Η Ουκρανία ανακοίνωσε πως κατέρριψε και τους 18 πυραύλους που εκτόξευσαν οι ρωσικές δυνάμεις

Την ίδια ώρα, οι ουκρανικές δυνάμεις κατέρριψαν και τους 18 διαφόρων τύπων πυραύλους που εκτόξευσε στη διάρκεια της νύχτας η Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας, ανακοίνωσε σήμερα (16/05) ο αρχηγός των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων Βαλέρι Ζαλούζνι.

Η Ρωσία εκτόξευσε έξι βαλλιστικούς πυραύλους Κινζάλ από αεροσκάφος, εννέα πυραύλους κρουζ Καλίμπρ από πλοία στη Μαύρη Θάλασσα και τρεις πυραύλους εδάφους Ισκαντέρ, ανέφερε ο Ζαλούζνι μέσω της εφαρμογής μηνυμάτων Telegram.

Η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία ανακοίνωσε πως έξι ιρανικής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη Σαχίντ καταρρίφθηκαν επίσης, καθώς και τρία αναγνωριστικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Το Reuters σημειώνει πως δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες από ανεξάρτητη πηγή.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.