Μενού
kim giongk oyn
Κιμ Γιονγκ Ουν | Associated Press
  • Α-
  • Α+

Παρουσία της κόρης του, Κιμ Τζου-Ε, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν πραγματοποίησε, φορώντας την απαραίτητη εργαστηριακή ρόμπα, «αυτοψία» στον πρώτο «στρατιωτικό κατασκοπευτικό δορυφόρο» της χώρας και έδωσε, μάλιστα, το πράσινο φως για το «μελλοντικό σχέδιο δράσης» του.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες των κρατικών μέσων ενημέρωσης, η συνάντηση του Κιμ με τη «μη μόνιμη επιτροπή προετοιμασίας της εκτόξευσης δορυφόρου» έγινε την Τρίτη πριν από την εξέταση του δορυφόρου.

Αυτό που αξίζει να αναφερθεί, επίσης, είναι ότι η Πιονγιάνγκ δεν έχει δώσει ημερομηνία εκτόξευσης, αν και ο Κιμ δήλωσε τον Απρίλιο ότι ο δορυφόρος θα σταλεί «σε προγραμματισμένη ημερομηνία».

Τι είχε πει πριν από έναν μήνα

Άξιο αναφοράς είναι ότι πριν από έναν μήνα, ο Κιμ δήλωσε ότι η κατασκευή του δορυφόρου ολοκληρώθηκε και έδωσε το «πράσινο φως» για την εκτόξευσή του. Η αναφορά αυτή έγινε περίπου μια εβδομάδα αφότου η Πιονγκγιάνγκ εκτόξευσε, όπως είπε, έναν νέο διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο στερεού καυσίμου, σηματοδοτώντας μια σημαντική πρόοδο στα απαγορευμένα οπλικά της συστήματα.

Οι ICBM και οι δυνατότητες διαστημικής εκτόξευσης χρησιμοποιούν κοινές τεχνολογίες. 

kim giong oyn
Κιμ Γιονγκ Ουν | AP

Τα χαρακτηριστικά του πυραύλου

Σύμφωνα με τον Guardian, ο  δορυφόρος φαίνεται να είναι ένας πολυγωνικός κύλινδρος και να καλύπτεται με χρυσό μονωτικό φύλλο, ενώ είναι εφοδιασμένος και με ηλιακούς συλλέκτες.

Οι φωτογραφίες, που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, είναι εν μέρει θολές αλλά και πάλι είναι αρκετές για να επιβεβαιώσουν την επίσκεψη του ηγέτη της Βόρειας Κορέας στο εργαστήριο.

Ο Κιμ είχε φωτογραφηθεί ένα μήνα νωρίτερα στην «Εθνική Διοίκηση Αεροδιαστημικής Ανάπτυξης»(Nada) μπροστά σε μια οθόνη που έδειχνε κάτι παρόμοιο σε σχήμα, επίσης θολό.

Ο Κιμ κατηγόρησε τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα ότι κλιμακώνουν τις «κινήσεις που προκαλούν ένταση», όπως τις χαρακτήρισε, εναντίον του Βορρά και δήλωσε ότι η χώρα του θα ασκήσει τα απαραίτητα δικαιώματά της.

Η ανάπτυξη ενός στρατιωτικού αναγνωριστικού δορυφόρου ήταν ένα από τα βασικά αμυντικά σχέδια που περιέγραψε ο Κιμ το 2021.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.